Ukraynalı hackerların, Mariupol tiyatrosunu bombalayan Rus pilotların bilgilerini "eşlerini kandırarak" ele geçirdiği iddia edildi

İddiaya göre kendilerini subay olarak tanıtan hackerlar, pilotların eşlerine ulaşarak savaş jetleri önünde poz vermelerini sağladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emiryle başlayan savaşta, Rus ve Ukraynalı hackerların karşılıklı siber saldırıları da olmuştu (Reuters)

Ukraynalı hacker grubu Cyber Resistance'ın, Mariupol tiyatrosunu bombalayan Rus pilotların kimliğini açığa çıkardığı iddia edildi.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Telegraph'ın, Ukrayna merkezli haber sitesi Inform Napalm'den aktardığına göre, hackerlar kendilerini Kremlin'in açtığı savaşı destekleyen Rus yurttaşlar olarak tanıttı.

Hackerların, Mariupol tiyatrosunu bombaladığı öne sürülen Rus ordusundaki 960. Taarruz Hava Alayı Komutanı Albay Sergey Artoşçenko'nun e-posta şifresini ele geçirip yazışmalarını takip ederek kendisiyle ilgili birçok bilgiyi çaldığı savunuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre bilgisayar korsanları, kendilerini 960. Alay'dan bir subay olarak tanıtıp, Artoşçenko'nun eşi Lilya Aleksandrovna Atroşçenko'yla iletişim kurdu.

Hackerlar, Lilya'yı 960. birlikte görev yapan diğer 11 Rus askerin eşiyle üniformalı bir fotoğraf çekimi yapmasını teklif etti. Aktivist bilgisayar korsanları, fotoğrafların özel bir duvar takvimi olarak tasarlanacağını ve alayda savaşan eşlerine moral vereceğini söyledi. 

Teklifi kabul eden Lilya, diğer askerlerin eşiyle görüşerek bir fotoğraf çekimi düzenledi.

Inform Napalm'in paylaştığı fotoğrafta 12 kadının, eşlerinin askeri üniformalarını giyip madalyalarını takarak, kanadında Kremlin güçlerinin kullandığı Z harfinin bulunduğu bir Su-25 Rus savaş jeti önünde poz verdiği görülüyor.
 

Sergey Artoşçenko.jpg
Artoşçenko ya da Rus ordusu, iddialarla ilgili henüz açıklama yapmadı (Inform Napalm)


Hackerların da bu fotoğrafları ve Atroşçenko'nun e-posta hesabındaki birçok yazışmayı kullanarak, Mariupol tiyatrosuna saldırı düzenlediği öne sürülen 960. Alay'daki Rus askerlerin adlarını, rütbelerini, ev adreslerini, pasaport numaralarını ve diğer şahsi bilgilerini ele geçirdiği savunuldu.

Bilgisayar korsanları ayrıca Rusya Hava Kuvvetleri'nin, istihbarat toplayan NATO jetlerini önlemek için takip sistemlerinin iyileştirilmesine yönelik planlarının yer aldığı belgeleri de bulduklarını iddia etti. 

Hackerlar, ele geçirdikleri bilgi ve belgelerin çoğunu Ukraynalı yetkililerle paylaştıklarını ileri sürdü. 
 

rus askerlerin eşleri.jpg
Hackerlar, fotoğrafın Krasnodar Krayı'na bağlı Primorsko-Ahtarsk bölgesindeki askeri üste çekildiğini savundu (Inform Napalm)


Öte yandan Telegraph, söz konusu iddiaların bağımsız olarak doğrulanamadığını bildirdi.

Kremlin güçlerine ait savaş jetleri, geçen yıl 16 Mart'ta sivillerin saklandığı söylenen tiyatro binasını bombalamıştı.

Kiev yönetimi yaklaşık 300 sivilin hayatını kaybettiğini duyururken, ABD merkezli haber ajansı AP can kaybının en az 600 olduğunu öne sürmüştü. BK merkezli Af Örgütü de Rusya'nın savaş suçu işlediğini iddia etmişti. 

Moskova ise iddiaları reddederek, binanın Ukrayna ordusu bünyesinde faaliyet gösteren neo-Nazi Azov Taburu tarafından patlayıcıyla havaya uçurulduğunu savunmuştu.


Independent Türkçe, Telegraph, Kyiv Post, Inform Napalm

DAHA FAZLA HABER OKU