Kulis: Kılıçdaroğlu'ndan Muharrem İnce'ye: Millet İttifakı'na destek için şartınız nedir?

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre, Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesinde, Memleket Partisi Genel Başkanı'na "Millet İttifakı'nı desteklemek için şartınız nedir" sorusu yöneltildi

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara'da Memleket Partisi'nin Genel Merkezi'nde bir araya geldi/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi

Seçimlere son 45 gün… 

Altılı Masa'daki krizler, depremde kaybettiklerimiz, aday tartışmaları, yeni ittifaklar, milletvekilliği için başvurular, kim vekil kim bakan olarak devam edecek manşetleri… 

Tansiyon hastası eden siyaset gündeminin bir süredir bitmeyen ve sürecek gibi görünen tartışması ise Muharrem İnce. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen günlerde 100 bin imzayı toplayarak cumhurbaşkanı adaylığına hak kazanan Memleket Partisi Genel Başkanı ile Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi sonunda dün gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı yarışında CHP Genel Başkanı'nı destekleyenler, Muharrem İnce'yi "oyları bölmekle" suçlayıp çekilmesini isterken, bir süredir Kılıçdaroğlu'ndan da İnce ile görüşmesi ve ikna etmesi bekleniyordu. 

Bugün Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) yapılan açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığına ilişkin itirazların reddedildiği, üç ismin adaylıklarının bugün Resmi Gazete’ye gönderileceği ifade edildi. 

"Siyasette ittifaklar, menfaat değil ilke ittifakı olmalı"

İki liderin 29 Mart'taki toplantı sonrası kameraların karşısına "gülerek" çıkması "bir anlaşma mı" var sorularına yol açsa da açıklamalar o yönde olmadı. 

Kılıçdaroğlu, "Biz Halil İbrahim sofrasını da büyütmek istiyoruz. Yaşanan sorunları istişare ettik" dedi.

İnce ise, "Siyasette ittifaklar olmalıdır ama menfaat değil ilke ittifakı olmalıdır. Bizim ilkelerimiz nettir. Atatürk'ü tartıştırmayız. Teröre karşı mesafeliyiz. Bu duruştan asla taviz vermeyiz. İlkeler etrafında bu memleketi ayağa kaldırabiliriz. Bu Erdoğan gitmelidir. Bu Erdoğan yorgundur, kibirlidir. Akla, bilime, hukuka inanmamaktadır. 5 dakika dahi bu ülkeyi yönetmemelidir" açıklamasını yaptı. 
 

Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce
Muharrem İnce, 2002-2018 yılları arası CHP Yalova Milletvekilliği yapmış, 2021'de CHP'den istifa etmişti/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi


Açıklamanın ardından İnce'ye, "Erdoğan'ın gönderilmesi' derken adaylıktan çekilecek misiniz?" sorusu geldi.

İnce bu soruya şöyle yanıt verdi: Hayır öyle bir şey demedim. Biz döne döne Köroğlu gibi savaşıyoruz. Bütün PKK'lılar, kaçak FETÖ'cüler herkes ateş ediyor bize. Biz de Köroğlu gibi döne döne vuruşmaya devam edeceğiz.

"İkimizin de destek istediğini herkes biliyor sadece yöntemimiz farklı"

Bu görüşme sonrası TV100 yayınına katılan Memleket Partisi Genel Başkanı, görüşmede Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesindeki sorunların çözümü için hazırladıkları yasa teklifi hakkında bilgi verdiğini, ayrıca seçim güvenliği konusunu görüştüklerini söyledi. 

"Size ittifak teklifi geldi mi" sorusuna İnce, "Hayır öyle bir konuşma ve teklif olmadı. Tek bir kelime dahi konuşulmadı" yanıtını verdi. 

Muharrem İnce, "Kılıçdaroğlu sizden destek istedi mi" sorusunu ise şöyle yanıtladı: Hayır istemedi ama ikimizin de istediğini herkes biliyor sadece yöntemimiz farklı. Kılıçdaroğlu, Altılı Masa'yla bunu yapabileceğine inanıyor, ben milletle yapılabileceğine inanıyorum.

"İnce defteri henüz kapanmadı"

Elbette ki bu görüşme ve açıklamalar sonrası kulisler de hareketlendi. 

Gazeteci Murat Yetkin, Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazısında CHP'de Muharrem İnce defterinin henüz kapanmadığını, seçim sürecinin sürprizlere gebe olduğunu söyledi.
 

Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce
2018 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde CHP'nin adayı olan Muharrem İnce, yüzde 30 oranında oy almıştı/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi


Erdoğan Aktaş ise TV100'deki köşesinde Muharrem İnce'nin 30 Mart akşamı CHP ile anlaştığını açıklayacağını kaleme aldı. 

Muharrem İnce'nin partisine altılı masada yer verilmemesi nedeniyle kırıldığını söyleyen Aktaş, "İnce, Kılıçdaroğlu ile buluşmasında da bunu açık açık ifade ederek, ‘Ben bu mahallenin çocuğuyum. Bu mahallenin çocuğunu dikkate almayıp, benim 10'da birim kadar bile olmayan diğer partileri yanınıza aldınız. Sadece bu mahallenin çocuğu olduğum için bana değer vermediniz' dedi" ifadelerine yer verdi. 

Aktaş'ın elde ettiği kulis bilgisine göre İnce, CHP liderinden iki bakanlık ve beş milletvekilliği talep etti. CHP de İnce'ye Milli Eğitim Bakanlığı'nı ve CHP listelerinden üç milletvekilliği önerecek. 

Kılıçdaroğlu'ndan İnce'ye: Altılı Masa'dan görüş almadan öneri yapamam

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre ise dünkü toplantıda Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'ye, hangi şartlarda adaylıktan çekilip, Millet İttifakı'na destek vereceğini sordu. 

Muharrem İnce'nin "Siz ne öneriyorsunuz" sorusuna cevaben ise CHP Genel Başkanı, "Altılı masadan görüş almadan öneri yapamam. Ben sizin beklentinizi öğrenmeye geldim" dedi. 
 

Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da (en solda) Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesinde hazır bulundu/ Fotoğraf: CHP Basın Birimi

 

Özkoç: Böyle bir şey konuşulmadı

Konuyla ilgili Independent Türkçe'ye konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Kılıçdaroğlu ile İnce arasında böyle bir konuşmanın geçtiği iddialarını yalanladı. 

Özkoç, hem bu konuşma hem de İnce'ye vekillik ve bakanlık vaatleri verildiği ile ilgili olarak "Böyle bir şey konuşulmadı" dedi. 

Dünkü Kılıçdaroğlu-İnce görüşmesine katılan, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda nöbetçi olan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Genel Kurul'a katılmadı. Ancak 15:30'da TBMM'de bir basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Basın toplantısında ikili görüşmenin sorulması üzerine Altay şu açıklamayı yaptı: 

Dün gittik. Hem deprem hem seçim güvenliği, biraz nostalji, güzel bir görüşme oldu. 

Bugün için Muharrem İnce’nin bir çekilme kararı vereceği ya da vermeyeceği ile ilgili bilgi sahibi değilim. 

Ama kamuoyunda “oyları bölmeyin, ayrışmayın” diye bir basıncı biz de biliyoruz. O da şüphesiz biliyordur. 

Takdir herkesin kendisinin. Biz kimseye “sen çekil kardeşim” diyecek değiliz. Denmesini doğru da bulmayız. 

Milletin terazisinde herkes yaptığı iş ve işlemle ilgili bir ölçü ve not alacaktır zaten. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU