Ekvador Devlet Başkanı Lasso için azil yargılamasının yolu açıldı

Ekvador Anayasa Mahkemesi, Lasso hakkında yolsuzluk suçlamasıyla azil soruşturması başlatılmasına onay verdi

Guillermo Lasso'nun azledilebilmesi için 137 milletvekilinden 92'sinin oyu gerekiyor (Reuters)

Ekvador Anayasa Mahkemesi, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulunan Devlet Başkanı Guillermo Lasso hakkında parlamentoda azil soruşturması yürütülebileceğine karar verdi.

Birkaç hafta önce 59 muhalif milletvekili, Lasso hakkında yolsuzluk ve rüşvet gibi suçlamalarla azil oturumu yapılması hakkında teklif vermişti. 

Ekvador Anayasa Mahkemesi, yolsuzluk suçlamasıyla azil oturumu yapılmasını onaylarken, görevi kötüye kullanma suçlaması düşürüldü.

Mahkemenin kararı, Ekvador Parlamentosu'nun azil yargılaması yapmasının önünü açıyor ancak yargıçların suçlamaları desteklediği anlamına gelmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mahkemenin açıklamasında kararın 3'e karşı 6 oyla alındığı belirtildi.

Kararla birlikte 2008'de yürürlüğe giren anayasanın ardından Ekvador'da ilk kez bir devlet başkanının azil istemiyle yargılanmasının yolu açıldı.

Ekvador Parlamentosu'nun azil talepli anayasal süreçleri işletmek için 30 gün süresi olacak. Lasso'nun görevinden azledilmesi için 137 sandalyeli mecliste 92 vekilin azil yönünde oy kullanması gerekiyor. Muhalefet temsilcileri bu sayıya ulaşabileceklerini düşünüyor.

Guillermo Lasso ise azil oturumunda yargılanmak yerine, parlamentoyu feshederek erken seçime götürebilir. Ancak böyle bir durumda hem devlet başkanlığı hem de milletvekili seçimlerinin yenilenmesi gerekiyor.

Lasso, devlete ait şirketlerdeki pozisyonları ve sözleşmeleri rüşvet karşılığı vermekle suçlanıyor. Ekvador lideri hakkındaki tüm suçlamaları reddediyor.


Independent Türkçe, Telesur, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU