Meksika'da 39 göçmenin öldüğü yangına cinayet soruşturması

Kamera görüntülerinde, gardiyanların yangında göçmenleri binada bırakıp kaçtığı görülmüştü

Meksika'daki göçmenler, yangında hayatını kaybedenleri Ulusal Göçmenlik Ensitüsü'nün önünde anmıştı (Reuters)

Meksika'nın ABD sınırında bulunan Ciudad Juarez kentindeki göçmen merkezinde pazartesi akşam saatlerinde çıkan ve 39 kişinin ölümüne yol açan yangınla ilgili cinayet soruşturması başlatıldı.

Meksika savcılığından çarşamba günü yapılan açıklamada, merkezdeki görevli gardiyanların gözaltındaki kişileri kurtarmak yerine binayı terk ederek kaçtığına dikkat çekildi.

Merkezdeki kameralardan elde edilen ve Meksika hükümeti tarafından doğrulanan görüntülerde, görevli gardiyanların gözaltındaki kişilere yardım etmeden binayı terk ettikleri görülmüştü

Meksika Güvenlik Bakanı Rosa Icela Rodriguez, olayla ilgili 8 kişinin sorumlu olduğunun tespit edildiğini belirtti. Bu kişiler arasında iki federal ajan, bir göçmen merkezi yetkilisi ve 5 özel güvenlik görevlisi yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan hakları alanında uzman savcılardan Sara Irene Herrerias, kimlikleri paylaşılmayan bu kişiler hakkında mülke zarar verme ve cinayet işleme suçlarından soruşturma başlatıldığını duyurdu. 

Herrerias, şüpheliler hakkında tutuklama emri çıkarılmasının planlandığını ve daha farklı suçlardan hukuki işlemler başlatılabileceğini de belirtti.

Yangın sırasında merkezde 68 göçmen bulunuyordu. Kurtulanların 27'sinin ağır yaralı olduğu bildirilmişti. 

Yetkililerden yapılan açıklamada Guatemala, Honduras, Venezuela ve El Salvador'dan gelen göçmenlerin sınır dışı edileceklerini öğrenince kendi yataklarını ateşe verdiği ifade edilmişti.

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador ise "Bunun böyle bir felakete neden olacağını asla düşünmediler" demişti. 

“Hiçbir şeyi saklamayacağız” diyen Obrador, sorumluların cezalandırılacağını da söylemişti. 
 


Yangında bazı yurttaşlarının ağır yaralandığını bildiren El Salvador yönetimi de sorumluların tespit edilip cezalandırılmasını istedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise yaralı göçmenlerin tedavi için ABD'ye getirilmesiyle ilgili görüşmeler yaptıklarını belirtmişti. 

Öte yandan ABD'nin insani yardım kapsamında giriş izni verdiği iddialarını duyan yüzlerce göçmenin Ciudad Juarez'den sınırı geçmeye çalıştığı fakat ABD Sınır Muhafaza ekipleri tarafından gözaltına alındığı da bildirilmişti.


Independent Türkçe, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU