Hong Kong yıllar sonra ilk "izinli" protestosunu düzenledi

Numaralandırılmış boyun askıları takması gereken protestocuların maske kullanması yasaktı

26 Mart 2023'te, Tseung Kwan O bölgesindeki bir grup Hong Kong sakini, ülkede son birkaç yıldır izin verilen ilk protesto ve yürüyüşünü arazi ıslahı teklifine karşı düzenledi (AFP)

Hong Kong sakinleri, yıllar sonra ilk "izinli" protestolarını pazar günü sıkı polis gözetimi altında gerçekleştirdi.

Ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girdiği 2020'den bu yana Hong Kong'da düzenlenen ilk protestolardan birinde göstericiler yürüdü. Fakat polis, protestocuların numaralandırılmış boyun askısı takmasını zorunlu kılarken, yüzlerine maske takmaları yasakladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protestolar, bir arazi ıslahı tekfline ve çöp işleme projesine karşı düzenlendi.

Gösteri, projenin inşa edilmesi planlanan doğudaki Tseung Kwan O bölgesinde gerçekleşti.

Yağmura göğüs geren en az 100 gösterici, etraflarındaki yoğun polis personelinin arasında, planlanan projeye karşı pankartlar tutarken görüldü.

Durumu eleştirenler bu küçük protestoya uygulanan sıkı denetime tepki gösterirken, Hong Kong makamlarının protestolardan önce organizatörlere 7 sayfalık bir talimat yazısı gönderdiği bildiriliyor.

Üç çocuğuyla birlikte yürüyen 49 yaşındaki James Ockenden, Reuters'a, "Daha özgür ruhlu bir protesto kültürüne ihtiyacımız var" dedi.

Ama bunların hepsi önceden düzenlenmiş ve numaralandırılmış ve protesto kültürünü yok etmekten başka bir şey yapmıyor. Bunun halkı gelmekten alıkoyacağı kesin.

Önceki haftalarda Hong Kong Kadın İşçiler Derneği, Dünya Kadınlar Günü'ndeki yürüyüşleriyle ilgili "sakıncası yoktur bildirimi" için sözlü onay aldıklarını fakat daha sonra bunun iptal edildiğini açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü Bölge Direktörü Yardımcısı Hana Young, o sırada yaptığı açıklamada şöyle demişti:

Üç yıl önce Kovid-19'un ortaya çıkmasından bu yanaki ilk izinli protesto Hong Kong için önemli bir an ama pazar günü yapılması planlanan yürüyüş, hükümet insan hakları üzerindeki daha geniş çaplı baskısını şehirde yoğunlaştırırken gerçekleşecek.

 

Pazar günü Hong Kong polisi, 2020'de geniş kapsamlı ulusal güvenlik yasasının yürürlüğe girmesi ve Kovid kısıtlamalarının kaldırılmasından bu yana onay verilen ilk gösterilerden birinde, küçük bir protesto yürüyüşüne sıkı kısıtlamalar altında izin verdi.


Ancak yürüyüş iptal edildi. Radio Free Asia'ya göre polis, kilit önemdeki toplumsal aktivistleri yürüyüşe katılmaları halinde tutuklamakla tehdit etmişti.

Öte yandan polis, isyana tahrik eden gösteriler veya konuşmalar da dahil ulusal güvenlik yasalarının ihlal edilmemesini sağlamaları koşuluyla, organizatörlere pazar günkü protesto için "sakıncası yoktur yazısı" verdi.

Polis yazıda, "Bazı suçlular, kamu düzenini bozmak veya hatta yasadışı şiddet eyleminde bulunmak için bu kamusal gösteri ve yürüyüşe karışabilir" uyarısında bulundu.

 

"göstericilerin, boyunlarına numara kartı takmak gibi katı polis kurallarına uymaları gerekiyor"

2023 dolaylarında Hong Kong'da protesto hakkı. "Gelişmiş" demokrasisi, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü kadar canlı ve gerçek


Organizatörler, şehir polisinin son birkaç yıldır izin verdiği bu ilk protestoya 50 kişinin katıldığını söylüyor.

Bugüne kadar, 1989'da Çin'in Tiananmen Meydanı'nda uygulanan baskının kurbanlarını anmak için yapılmak istenen 4 Haziran'daki mum ışığı nöbeti de dahil, diğer protestolara yönelik başvurular Kovid sosyal mesafesiyle ilgili gerekçelerle reddedilmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU