Erdoğan: Depremin maliyeti 104 milyar dolar

Erdoğan, "Bu zor günlerde tüm dostlarımızın; kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız" dedi

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Komisyonu ile AB Konseyi Dönem Başkanı İsveç'in, Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen bölgelere destek için düzenleyeceği Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantıyla katılarak konuşma yaptı.

Konuşmasında, düzenlenen bağış konferansı için teşekkürlerini ileten Erdoğan, Kahramanmaraşlı depremlerin 11 ilde büyük yıkıma yol açtığını belirterek, "50 bin 96 vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.

Olumsuz şartlara rağmen enkaz kaldırma çalışmaları ve deprezemdelere yardım için gereken tüm gayretin gösterildiğini belirten Erdoğan şunları söyledi:

Hasar tespit çalışmalarımız tamamlanmak üzeredir. Deprem bölgesinde kullanılamayacak hale gelen bina sayısı 298 bin. Depremin maliyetinin 104 milyar doları bulacağı anlaşılıyor. Bu çapta afetle hiçbir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil.

Depremden sonra Türkiye, 90 ülkeden 11 bin 320 personelin desteğini yanında buldu. 36 sahra hastanesi siz değerli dostlarımız sayesinde kuruldu.

Bu zor günlerde tüm dostlarımızın; kurumlarıyla, üye ve aday ülkeleriyle AB, BM ve diğer uluslararası örgütlerin sergilediği dayanışmayı asla unutmayacağız.

Konferansta yapacağınız katkılar afetin izlerini ortadan kaldırma konusunda bize yardımcı olacaktır. Esas mücadelemiz şimdi başlıyor. Çadır kent, koyteyner kent kurulumuna devam ediyoruz Yarım milyon insanımızı bu alanlara yerleştireceğiz. Depremde yıkılan tüm şehirlerimizi altyapısı, üstyapısı, işyerleri, tarihi ve kültürel değerleriyle yeniden inşa ve ihya edeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU