Yeni Zelanda'da 50 bine yakın öğretmen greve gitti

"Ne kadar ciddi olduğumuzu görsünler"

Protestocular, parlamento binasının önündeki alanda toplandı (@UnionAIDNZ / Twitter)

Yeni Zelanda'da sendikalarla Eğitim Bakanlığı arasındaki görüşmelerin tıkanmasının ardından onbinlerce öğretmen greve gitti.

İlkokul Sonrası Eğitim Veren Öğretmenler Birliği (PPTA) ve Yeni Zelanda Eğitim Enstitüsü Te Riu Roa (NZEI) adlı sendikalara üye yaklaşık 50 bin öğretmen, perşembe günü başkent Wellington ve Auckland'da gösteri düzenledi

"İyi pankartlar hazırlayacak param yok" ve "Dişçiye gidecek param yok" yazılı dövizler taşıyan protestocuların sokağa inmesiyle anaokulları, ilkokullar ve liselerde eğitime ara verildi.

PPTA'dan Chris Abercrombie, şunları söyledi: 

Nitelikli eğitim temel bir insan hakkıdır. Öğretmenler olarak üzücü şekilde bu hakkın her geçen gün kaybedildiğini görüyoruz.

Öğretmenlerin aldıkları maaşların enflasyon karşısında ezildiğini belirten NZEI'den Mark Potter ise "hükümete değişim ihtiyacı hakkında ne kadar ciddi olduğumuzu göstermek için mesaj göndermek istiyoruz" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Potter, "Hepimiz öğrencilerimiz için en iyisini istiyoruz ama sistemde değişiklik yapılmadan bunu onlara sağlayamayız" diye de ekledi. 

Eğitim Bakanı Jan Tinetti ise protestoculara yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

Ben de zamanında sizin şu anda bulunduğunuz yerdeydim, protestolara katılmıştım. Ben de öğretmenlik ve müdürlük yaptım. Dolayısıyla yaptığınız işi kesinlikle biliyorum ve değer veriyorum. Bu ülkedeki çocukları ve koşullarınızı savunduğunuz için çok içtenlikle teşekkür ederim.

Öte yandan Tinetti, durumun bu noktaya gelmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, sendikalarla görüşmeleri sürdüreceklerini ve sorunlarla ilgili hızlıca çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi.
 


Bakanın konuşma yaptığı sırada, öfkeli protestoculardan bazılarının "Maaşları artırın" ve "Dedikleriniz yapın" diye bağırdığı da duyuldu.

Birleşik Krallık'ta da salı günü aralarında öğretmenlerin, akademisyenlerin, sağlık çalışanlarının, memurların, doktorların, gazetecilerin ve metro çalışanlarının olduğu yaklaşık 150 bin kişi sokaklara dökülmüştü.



Independent Türkçe, AFP, NZ Herald

DAHA FAZLA HABER OKU