Bernie Sanders'tan en büyük Starbucks grevine destek

81 yaşındaki senatör, Starbucks CEO'su Howard Schultz'un işçilerin haklarını ihlal ettiğini savundu

17 Kasım'da da 110 Starbucks şubesinde işçiler, bir günlük grev düzenlemişti (AP)

ABD'de Senatör Bernie Sanders, 100 şubedeki 1000'den fazla Starbucks çalışanının başlattığı greve sahip çıktı.

81 yaşındaki Vermont Senatörü, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İş bırakan Starbucks çalışanlarına tam destek veriyorum" dedi.

Sanders, Starbucks CEO'su Howard Schultz'u hedef alarak yöneticinin, servetini kazanmasını sağlayan işçilerin haklarını ihlal ettiğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starbucks Çalışanları Birliği sendikası, 16 Aralık'ta başlayan grevin üç gün sürmesini planladıklarını, bunun son bir yılda gerçekleşen en uzun iş bırakma olacağını belirtti. İşçiler mesai saatlerinde ve maaşlarda iyileştirilmeye gidilmesini talep ediyor.

Grev, son dönemde yaklaşık 50 Starbucks şubesinde sendika ve yönetim arasında yapılan görüşmelerin tıkanmasının ardından başladı.

Starbucks'tan yapılan açıklamada grevler "geciktirme stratejisi" diye nitelenirken, doğrudan sendikayla görüşmelere devam edilmesinin hedeflendiği belirtildi.
 


Dünyaca ünlü kahve şirketi Starbucks işçileri arasında geçen yıldan beri artan bir sendikalaşma talebi var.

New York'taki Buffalo bölgesinde yer alan iki şube, 9 Aralık 2021'da ilk sendikalaşma kararını almış, bunun ardından birçok farklı Starbucks noktasında işçiler sendikalaşma çalışmalarına başlamıştı.

ABD'de merkeze bağlı yönetilen yaklaşık 9 bin mağazada şimdiye dek en az 264 şubede işçiler sendikaya üye oldu.
 


Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'nun verilerine göre geçen yıldan bu yana sendika, şirket hakkında en az 446, Starbucks da sendika hakkında 47 şikayette bulundu.

Sendika, firmanın adil çalışma kurallarını ihlal ettiğini savunurken, Starbucks ise sendikanın pazarlık kurallarını çiğnediğini öne sürüyor.

Sanders, 2016 ve 2020'deki başkanlık seçimlerinde Demokratik Parti'nin aday adayları arasında yer almış fakat ön seçimleri kaybetmişti. Senatörün, ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylığını açıklamaması durumunda 2024'teki başkanlık seçimlerinde yarışa katılmayı düşünebileceği de bildirilmişti.



Independent Türkçe, AP, NPR

DAHA FAZLA HABER OKU