Rusya'nın hipersonik füze kullanması, Ukrayna'nın hava savunmasını zorluyor

Analiz: Sesten kat kat hızlı hareket eden bu tür füzelere yalnızca anti-hipersonik sistemler kullanılarak karşı konabilir

(Vadim Belikov/AP)

Rusya'nın Ukrayna genelinde düzenlediği hava saldırıları, altyapıya zarar vermeyi amaçlayan bir dizi saldırının sonuncusu ve son 5 ayda ortaya çıkan bir örüntünün parçası.

Öte yandan bunlar bir süredir gerçekleştirilen en büyük saldırılarken, içlerinde seyir füzelerinin yanı sıra hipersonik füzeler de var. Özellikle hipersonik füzeler, önceki baskınlarda kullanılan drone sürüleriyle başa çıkmada giderek daha becerikli hale gelen Ukrayna hava savunmasına büyük zorluklar yaşatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ses hızının 9 katı ya da daha yüksek hızda hareket edebilen hipersonik füzelerin takip edilmesi son derece zordur, sadece anti-hipersonik sistemler kullanılarak mücadele edilebilir ve savaş başlığı olmadan bile bir hava aracını yok edebilir.

Kinzhal (yani Hançer), Vladimir Putin'in ilk kez 5 yıl önceki ulusal sesleniş konuşmasında bahsettiği, "yenilmez" olduğu söylenen silahlar arasındaydı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geçen yılın sonunda hipersonik füze sisteminin Ukrayna'da konuşlandırılacağını açıklarken, ABD'li yetkililer de daha sonra bu sistemin ülkedeki çatışmalarda kullanıldığını kaydetti.

Toplam 81 füze ve 8 drone'dan oluşan baraj atışında 6 adet Kinzhal kullanıldı. NATO'nun tahminlerine göre Rusya'nın cephaneliğinde yaklaşık 40 adet Kinzhal var. Dolayısıyla bu sayı tek bir saldırıda kullanılmak için kayda değer bir orandı.

Rusların kullandığı bu kombinasyon, Ukrayna'nın farklı yerlerdeki uçaksavar ve füzelerinin becerilerini ölçmeyi amaçlıyor; bu taktik, çatışmada her iki tarafın da giderek daha gelişmiş silahlar kullanmasıyla sürecek gibi görünüyor.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sözcüsü Yuriy İhnat şöyle diyor: 

Saldırı gerçekten büyük çaplı ve ilk kez bu kadar farklı türde füzeler kullanılıyor. Bu kez 6 kadar Kinzhal kullanıldığını gördük. Ben daha önce böyle bir saldırı gördüğümü hatırlamıyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU