"Kayıp halka" bulundu: Dünya'daki su Güneş'ten daha eski

(Unsplash)

Bilim insanları, güneş sistemimizdeki suyun nereden geldiğini araştırırken "kayıp halka" dedikleri bir şey buldu.

Uzak bir yıldızın etrafında, yıldızı çevreleyen ön gezegen diskinde su buharı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suyun, yıldız oluşturan gaz bulutlarından Dünya gibi gezegenlere nasıl geldiğinin açıklanmasını sağlayabilecek bu gözlem, çevremizdeki suyun Güneş'imizden daha eski olduğu fikrini de destekliyor.

Nature'da dün yayımlanan çalışmanın baş yazarı ve ABD'deki Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi'nde gökbilimci olan John J. Tobin şöyle diyor: 

Artık güneş sistemimizdeki suyun kökenini Güneş'in oluşumundan öncesine kadar takip edebiliyoruz.

Bilim insanları bu bulguya, Dünya'dan yaklaşık 1300 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızın etrafındaki, maddelerin meydana getirdiği bir disk olan V883 Orionis'i izleyerek ulaştı. Bu ön gezegen diski yıldızla beraber meydana geliyor ve nihayetinde içindeki maddenin bir araya toplanmaya başlamasıyla, gezegenler gibi daha büyük cisimler oluşuyor.

Araştırmacılar bu maddenin içinde su buharı tespit etti. Bilim insanları suyun bileşimine bakarak ne zaman ve nerede oluştuğunu bulabilir.

Önceki araştırmalar, Güneş Sistemi'ndeki kuyrukluyıldızlarda bulunan suyun Dünya'dakine benzediğini göstermişti. Bu da suyu gezegenimize daha eski kuyrukluyıldızların ulaştırmış olabileceğine işaret ediyor. Ama bu süreçte kayıp bir halka vardı: Genç yıldızları kuyrukluyıldızlara bağlayan şey.

Tobin, "Bu durumda kayıp halka V883 Orionis" diyor.

Diskteki suyun bileşimi, kendi güneş sistemimizde yer alan kuyrukluyıldızlardakine çok benziyor.

Bu, gezegen sistemlerindeki suyun milyarlarca yıl önce, Güneş'ten de önce, yıldızlararası uzayda oluştuğu ve hem kuyrukluyıldızlar hem de Dünya tarafından nispeten değişmeden miras alındığı fikrini doğruluyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU