Buldan'dan Bahçeli'ye: Irkçı saldırılara, 90'ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı

"Hükümetin küçük ortağı bu kürsüde biraz önce yaptığı konuşmada ırkçı saldırılara, 90’ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı. Amed yok dedi, Amedspor yok dedi. Amed vardır, var olmaya devam edecektir"

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

Buldan konuşmasına "8 Mart'ı bu sene büyük bir felaketin gölgesinde karşılıyoruz" diyerek başladı.

Haftasonu Amedspor-Bursaspor maçında yaşananlara ilişkin konuşan Buldan, "Örgütlü, faşist bir saldırıya ülkece tanık olduk. Sahada ırkçı gruplar tarafından tribünlerde sergilenen resimler bu saldırının arkasında kimlerin olduğunu bizlere bir kez daha çok net olarak göstermiştir" dedi.

Buldan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı açıklamaları da eleştirerek, "Hükümetin küçük ortağı bu kürsüde biraz önce yaptığı konuşmada ırkçı saldırılara, 90’ların karanlık çetelerine bir kez daha sahip çıktı. Amed yok dedi, Amedspor yok dedi. Amed vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor vardır, var olmaya devam edecektir.  Amedspor gol atmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Buldan şöyle devam etti:

Olmayacak olanlar sizlersiniz. Bu seçimde gidecek olan sizlersiniz. Irkçı konuşmalarınızla, saldırgan tavırlarınızla ve bu zihniyetinizle gitmeye mahkumsunuz. Biz sizi göndereceğiz. 90’lı yılların karanlık ruhunu yeniden canlandırmak isteyenlere, faşizmi can suyu olarak görenlere halkımız en büyük cevabını elbette sandıklarda verecek. Bu ülkeyi 90’ların karanlığına götürmenize asla izin verilmeyecek. Ama şunu da ifade etmek isterim ki siz 90’ların karanlık çukurunda kalmaya devam edeceksiniz. Bütün Türkiye halklarına karşı geliştirilen bu tehdidin sahipleri bilsin ki demokrasi ve barış mücadelemizin karşısında bütün kirli tezgâhlarınızla birlikte yenileceksiniz, gideceksiniz ve kaybedeceksiniz.

"Halkı kendi kaderine terk eden bu iktidardır"

6 Şubat Maraş depremlerinin etkilediği bölgelere yardım ulaştırılmaması konusunda hükümete yönelik eleştirilerde bulunan Buldan şöyle devam etti:

Maalesef ki meydana gelen depremde  on binlerce canımızı kaybettik, yüzbinlerce canımız başka illere göç etmek zorunda kaldı. Enkaz altından kurtarın diyen seslere ilk 3 gün gönüllüler, STK’lar, kadınlar, gençler, muhalif siyasi partiler dışında ne yazık ki ses veren olmadı. Devlet yoktu diyenler enkaz altından yakınlarını çıkartmak isteyenlerin sesiydi. Devlet yoktu, AKP - MHP ittifakı, AFAD, Kızılay yoktu, depremzedelerin seslerine kulaklar tıkalıydı.İnsanlar kendi imkanlarıyla enkaz altındaki yakınlarını çıkarmaya çalıştı. Bunu gözlerimizle Adıyaman’da, Maraş’ta, Hatay’da tanık olduk. Enkaz altında sağ kalanlar ne yazık ki soğuktan donarak yaşamlarını yitirdiler.Depremin öldürmediği yurttaşı hükümetin enkaza dönüştürdüğü kurumların yokluğu öldürdü.

Bu yaşananların en büyük sorumlusu bu iktidardır. Halkı kendi kaderine terk eden bu iktidardır. Halka çadır, gıda yardımında bulunmak yerine çadırları satan Kızılay’dır. AFAD görevlilerini elleri kolları boş şekilde, neredeyse üçüncü günden sonra deprem illerine gönderen bu iktidardır.Kendileri ifade ettiler, helallik istediler. Buradan bir kez daha söylüyorum. Bu suçun vebalini kaldıramayacaksınız. Bu halk size hakkını helal etmiyor, etmeyecek. İnsanlar kaybettikleri yakınlarının cenazesini bile bulamıyorlar. Cenazeler enkazlarla birlikte kaldırılıyor. Çadır bulan soba, soba bulan yakacak, su, gıda bulamıyor. Üzerinden bir ay geçmesine rağmen bu sorunlar hâlâ devam ettiriliyor.  Gereklilik helallik istemek değil istifa etmektir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU