Toplu iş sözleşmesi masasında "Uzasa işi karıştıracağız" diyen Atalay'a kendisine bağlı sendikadan çağrı: İstifa etmeli

Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, Ergün Atalay'ı AK Parti'ye 'diyet ödemek'le suçladı

Fotoğraf: AA

Hükümet ile Türk-İş arasında kamu işçilerinin 2019 - 2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyen toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmenin imzalandığı sırada Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile yan yana oturan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, mikrofonun açık olduğunu fark etmeyerek, "Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle" dedi.
 


Maaşı 3500 liranın altında olan kamu işçileri için 150 lira iyileştirme ile yüzde 8+4'lük zammı kapsayan sözleşmenin imzalandığı sırada açık mikrofondan duyulan Atalay'ın sözleri, bir çok kesimin tepkisine neden oldu. Atalay, 'işçiyi satmakla' suçlandı.

Türk-İş Başkanı, bu sabah FOX TV'de katıldığı programda, tepki çeken sözlerini savundu. Atalay, "Ben işçileri utandıracak bir şey yapmadım. Beni tanıyan , bizim geçmişimizi bilenler tanır. Biz her zaman işçilerden yana olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın sözleri ve imzalanan toplu iş sözleşmesini Türk-İş'e bağlı Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Independent Türkçe'ye değerlendirdi. 

Mustafa Türkel.jpg
Tekgıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel


"AKP'ye bağlı bir kurumun şube müdürü gibi davranıyor"

Ergün Atalay'ın Türk-İş'i AK Partili yapmakla suçlayan Türkel, "Ergün Atalay'ın başında bulunduğu Türk-İş’in politikalarını maalesef tasvip etmiyoruz. AKP’ye bağlı bir kurumun şube müdürü gibi davranıyor" dedi. 

"Zam oranı yüzde 25 olmalıydı"

Kamu işçileri için imzalanan toplu sözleşmede anlaşılan yüzde 8+4'lük zam oranının özel sektördeki toplu iş sözleşmelerini de olumsuz etkileyeceğini söyleyen Türkel, zam oranının yüzde 25 civarında olması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

"Eli çok güçlüydüi hükümetin oy kaybı Türk-İş için bir avantaj olmalıydı"

Türk-İş'in tarihinde ilk kez enflasyon oranının altında bir zamla toplu iş sözleşmesi imzaladığını da sözlerine ekleyen Türkel, şunları söyledi:

Türk-İş’in eli bu dönemde çok güçlüydü. Bir taraftan hayat pahalılığı, bir taraftan işsizlik almış başını giderken, diğer taraftan da hükümetin içinde bulunduğu oy kaybı Türk-İş için bir avantaj olmalıydı.


"İstifa etmeli, işçilerin önünü açmalı"

Atalay'ı hükümetten korkarak sendikacılık yapmakla suçlayan Türkel, Türk-İş Başkanı'nın koltuğunda oturabilmek için AK Parti'ye diyet ödediğini de savundu. Tekgıda İş Başkanı Türkel, "Ergün Atalay ve Türk-İş yönetimi derhal istifa etmelidir. İşçilerin önünü açmalıdır." dedi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU