ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Kurtzer: Biden, Filistin topraklarının korkunç ilhakına karşı harekete geçmeli

Bush döneminde görev yapan büyükelçi, "Netanyahu hükümetinde herkes Filistinlilerle barış istemiyor" dedi

Biden yönetimi, İsrail'in işgal altındaki bölgelerde yürüttüğü yerleşim faaliyetlerini defalarca eleştirmişti (AFP)

ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi Daniel Kurtzer, Batı Şeria'daki hukuksuz yerleşim faaliyetlerinin önlenmesi için Başkan Joe Biden'a çağrı yaptı.

Kurtzer, ABD'deki Amerikan Yahudi Demokratlar Konseyi'nde (Jewish Democratic Council of America -JDCA) cuma günü yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Filistin topraklarını "korkunç şekilde ilhak ettiğini" söyledi.

ABD'nin 43. Başkanı George W. Bush yönetiminde 2001-2005'te İsrail Büyükelçisi olarak görev yapan Kurtzer, 12 Şubat'ta Netanyahu'nun Batı Şeria'daki 9 yere daha yerleşim izni vermesini eleştirdi. 

Radikal sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotriç, söz konusu bölgelerde 10 bin yeni yerleşim yeri inşa edileceğini bildirmişti.

74 yaşındaki eski büyükelçi, bu hamleyle Netanyahu'nun Filistinlilerle yürütülen barış sürecine zarar verdiği gibi, 2004'te Bush'a gönderdiği mektuptaki taahhütlerini de ihlal ettiğini savunarak, şunları söyledi: 

Bu, İsrail hükümetinin 2004'te Bush yönetimine yazılı olarak verdiği taahhütlerin ciddi bir ihlali. İsrail, yasadışı yerleşim yerlerinin ortadan kaldırılacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki Demokrat Yahudilerin 2017'de kurduğu JDCA'daki konuşmasında Kurtzer, Biden'a bu yazılı taahhüdü Tel Aviv hükümetine hatırlatması çağrısında da bulundu.

Kurtzer, "Eğer İsrail orada istediği gibi inşaat yaparsa, Batı Şeria'yı ortadan ikiye bölecek" dedi.

Netanyahu'nun kabinesindeki bazı bakanların Filistinlilerle barış yapılmasını istemediğini de savunan Kurtzer, Washington'ı harekete geçmeye çağırdı: 

İsrail herhangi bir barış süreciyle hâlâ ilgileniyorsa, attığı bazı adımları durdurmak zorunda kalacak; yapmadığı bazı şeyleri yapmaya başlamak zorunda olacak. ABD'nin de kendi kararlılığını göstermesi ve İsrail'e bu yönde tavsiyelerde bulunması gerekecek.

ABD baskısıyla geri adım

İsrail'in Batı Şeria'daki 9 bölgede yeni yerleşimlere izin vermesi ABD ve Filistin'den tepki toplamıştı.

Ancak Tel Aviv yönetimi, Washington'ın da baskısıyla Batı Şeria'daki yeni yerleşim yerlerinin inşaatını pazartesi günü geçici olarak durdurmuştu. Fakat söz konusu 9 bölgedeki inşaat faaliyetlerinin devam edeceği bildirilmişti.
 


Smotriç'in yetkileri artırıldı

Öte yandan Netanyahu dünkü açıklamasında, Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak da görev yapan Smotriç'in, Batı Şeria'daki yerleşimlerin denetimiyle ilgili yetkilerinin artırıldığını duyurdu. 

Açıklamada, işgal altındaki Filistin topraklarında bürokratik işlemleri denetleyen Sivil İdare ve Filistin Topraklarındaki Hükümet Faaliyetlerini Koordinasyon Birimi'nin, Dini Siyonizm Partisi'nin lideri Smotriç ve Savunma Bakanı Yoav Gallant arasında paylaştırılacağı belirtildi.

Ülkenin önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, Smotriç'in Sivil İdare'ye atayacağı bir yetkili aracılığıyla Filistinlilerin inşaatlarını engelleyebileceğini de aktardı

Yasadışı Yahudi yerleşimleri

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now'ın (Şimdi Barış) verilerine göre, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan bu yana İsrail, işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaklaşık 600 bin İsraillinin yaşadığı 140 yerleşim yeri kurdu.

Uluslararası hukuka göre İsrail'in işgal altındaki topraklarda kurduğu tüm yerleşim birimleri yasadışı. Ancak Tel Aviv yönetimi bunu reddediyor.



Independent Türkçe, Guardian, Common Dreams, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU