Fransa emeklilik protestolarıyla sarsılırken Macron'un Bezos'a gizli törenle Şeref Nişanı verdiği ortaya çıktı

"Her zamanki gibi her şey zenginler için, halka hiçbir şey yok"

31 Ocak'ta birçok sendika Paris'te sokağa inmişti (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'a Şeref Nişanı verdiği ortaya çıktı.

Ülkenin ünlü haber dergilerinden Le Point, Macron'un 16 Şubat'ta Élysée Sarayı'nda düzenlenen törenle madalyayı Bezos'a takdim ettiğini yazdı.

Haberde, etkinlikle ilgili resmi açıklama yapılmadığı ve gizli tutulan resepsiyona az sayıda özel misafirin davet edildiği belirtildi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan ve kimliği paylaşılmayan kaynaklar, Bezos'a Şeref Nişanı verilmesi kararının aslında 10 yıl önce Macron henüz görevde değilken alındığını söyledi.

Buna göre söz konusu tören, Bezos ve ailesinin Paris ziyaretine denk getirildi. Milyarderin, Fransa'nın en yüksek dereceli sivil nişanını 10 yıldır neden almadığına dairse bilgi paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan gizli tören muhalif siyasetçilerden de tepki topladı.

Solcu Boyun Eğmeyen Fransa'dan (LFI) parlamenter François Piquemal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Her zamanki gibi her şey zenginler için, halka hiçbir şey yok" yazdı. 

LFI'dan Alma Dufour ise gönderisinde "Bana dostunu söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" ifadelerini kullandı. Amazon'a eleştirileriyle tanınan Dufour, firmanın Fransa'daki perakende sektöründe 85 bin kişinin işsiz kalmasına neden olduğunu da belirtti. 

Fransa'nın tanınmış gazetelerinden Le Monde ise gizli törenin ülkeyi ayağa kaldıran emeklilik reformu protestolarının sürdüğü dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.
 


Macron hükümetinin tartışmalı reform planında, 62 olan mevcut emeklilik yaşının 1 Eylül itibarıyla kademeli şekilde her yıl 3 ay yükseltilmesi planlanıyor. Buna göre emeklilik yaşının 2030'da 64'e çıkması öngörülüyor. 

Ülkede milyonlarca kişi 19 Ocak'tan bu yana hükümet karşıtı protestolar düzenliyor. 

Tepkiler nedeniyle Ulusal Meclis'te onaylanamayan reform taslağının 28 Şubat'ta Senato'ya gönderilmesi bekleniyor.

Sendikalar 7 Mart'ta toplu grev ve eylem düzenleneceğini duyururken, Macron'sa salı günkü konuşmasında reformun emeklilik sisteminin işlevselliği için gerekli olduğunu savunmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Le Point, Le Monde 

DAHA FAZLA HABER OKU