Ekşi Sözlük neden kapatıldı?

BTK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ekşi Sözlük, "Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle erişime engellendi

Kayıtlı yazarların yorumlarını içeren katılımcı platform olan Ekşi Sözlük, 21 Şubat Salı akşam saatlerinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime engellendi.

Ekşi Sözlük, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Merhaba, erişim engeli konusunda bir karar olduğunu gördük; ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz, yetkililerden bilgi almaya çalışıyoruz, bilgi aldıkça paylaşacağız" ifadelerine yer verdi.

Bu açıklama ardından sosyal medyada karara yönelik çok sayıda tepki gösterildi. 

Gazeteci İsmail Saymaz, Twitter hesabından Ekşi Sözlük yöneticisi Başak Purut'tan gelen mesajı paylaştı:

Saat 21.00 itibariyle BTK tarafından Ekşi Sözlük'e erişim engeli getirildi. Tarafımıza ulaştırılmış herhangi bir karar bulunmuyor. Bir BTK yetkilisi ile iletişime geçebilmemiz mümkün olmadı. 


Erişim engeli kararına yönelik İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Yola '3Y ile Mücadele' diyerek çıktılar. Y'lerden biri yasaklardı. Uzun bir yasaklar listesi olan bir ülke haline döndük. Ne yazık ki; bu akşam da yasaklılar listesine Ekşi Sözlük eklendi. Gün gelecek, devran dönecek, bu yasaklar bitecek" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tepkiler sürerken BTK'dan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, site 5651 Sayılı İnternet Kanunu'nun 8/A maddesinde yer alan gerekçelerle kapatıldı.

2015'te 6639 sayılı kanunla "5651 sayılı İnternet Ortamımda Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu'na yeni madde eklendi.

Kanun'a 2015 yılında eklenen "Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi" başlıklı ilgili (8/A) maddede, şu ifadeler yer alıyor:

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerden bir veya birkaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Cumhurbaşkanlığı veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir.


Ayrıca kanun, "intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik" gibi suçları oluşturduğu konusunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlara da erişim engelini içeriyor. 


Bakanlıklar yanında Cumhurbaşkanlığı da talep edebiliyor

İlgili maddeye göre, Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı erişim engeli isteğinde bulunabiliyor. Kanunda, "Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişim engellenmesi kararı Başkan tarafından 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulur" ifadeleri de yer alıyor.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU