Birleşik Krallık'ta gıda kıtlığı: Süpermarketler karneyle satışa geçti

"Üretim maliyetinin altında satış yapmak çiftçiler ve yetiştiriciler için sürdürülebilir değil"

Sosyal medya kullanıcıları, gittikleri süpermarketlerde boş rafların fotoğraflarını paylaştı (@CarolineVoaden / Twitter)

Birleşik Krallık'taki (BK) süpermarketlerde yaşanan gıda sıkıntısı endişe yarattı.

Ülkenin üçüncü büyük süpermarket zinciri Asda, domates, biber, salatalık, marul, paket salata, brokoli, karnabahar ve ahududu gibi ürünlerden tek seferde yalnızca üç tane satılmasına karar verdi.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg'ün haberinde, gıda sıkıntısının Kuzey Afrika ve İspanya'nın güneyindeki kesimlerde hasatların kötü hava koşullarından etkilenmesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Normalden daha soğuk seyreden havaların ürünlerin daha yavaş büyümesine neden olduğu ve olgunlaşmasını engellediği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian ise BK'nin dördüncü büyük süpermarket zinciri Morrisons'ın da domates, salatalık, marul ve biber gibi ürünlerden tek seferde sadece iki tane satılmasına karar verdiğini aktardı.

BK'nin en büyük süpermarket zinciri Tesco da stok sorunu yaşadıklarını bildirirken, henüz karneyle satış uygulamasına geçmedi.

Haberde, söz konusu gıda sıkıntısının birkaç hafta sürebileceğine ve BK'deki diğer perakendecilerin de benzer uygulamalara gidebileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca BK'deki tarımsal üretimin ve stokların, işgücü sıkıntısı ve Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle yükselen enerji ve gübre fiyatlarından halihazırda darbe aldığı belirtildi.
 

bk boş raf.jpg
Stokların ne zaman yenileneceği bilinmiyor (@CarolineVoaden / Twitter)


Britanya Perakendeciler Birliği'nden Andrew Opie, duruma dair açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Sıkıntının birkaç hafta sürmesi bekleniyor. Süpermarketler tedarik zinciri sorunlarını yönetmekte deneyimli. Müşterilerin çeşitli taze ürünlere erişebilmelerini sağlamak için çiftçilerle birlikte çalışıyorlar.

İngiltere ve Galler Ulusal Çiftçiler Birliği'nin (NFU) başkanı Minette Batters ise açıklamasında, "Üretim maliyetinin altında satış yapmak çiftçiler ve yetiştiriciler için sürdürülebilir değil" dedi.

Ayrıca NFU, domates ve salatalık gibi ürünlerin tedarikinin, örgütün kayıt tutmaya başladığı 1985'ten bu yana en düşük seviyelere inebileceği uyarısında da bulundu.



Independent Türkçe, Bloomberg, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU