Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümü öncesi Biden, Kiev'de Zelenski ile görüştü

Biden, Kiev'de yaptığı konuşmada Ukrayna'ya mesaj vererek, "Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük uğruna savaşmaya değer" dedi

Fotoğraf: AA

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşının yıldönümünün hemen öncesinde Kiev’i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

Ukrayna medyasına göre, Biden, Zelenski ile Aziz Michael Kilisesi'nde görüştü. Biden ve Zelenski, kiliseden birlikte çıkarken şehirde aynı anda sirenler çaldı.

Zelenski, sosyal medya hesabından Biden'ın ziyaretine ilişkin yaptığı fotoğraflı paylaşımda, "Biden, Kiev'e hoş geldiniz. Sizin ziyaretiniz bütün Ukraynalılar için çok önemli destek göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Yerel medyaya göre, Biden, Zelenskiy ile Mihayilov Meydanı'nda savaşta ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Her iki lider, Ukrayna Devlet Başkanlığına ait Mariyinskiy Sarayı'nda bir araya gelirken Biden'ı, Zelenskiy ve eşi Olena Zelenska birlikte karşıladı.

Rusya-Ukrayna savaşı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla geçen yıl 24 Şubat'ta başlamıştı.

Biden'ın, 20-22 Şubat'ta Polonya’ya ziyaret gerçekleştireceği açıklanmıştı.

Biden'dan açıklama

ABD Başkanı Biden, Kiev'de yaptığı konuşmada Ukrayna'ya mesaj vererek, "Ne kadar sürerse sürsün, Rusya'ya karşı özgürlük uğruna savaşmaya değer" dedi.

Biden ayrıca, "Bu hafta Ukrayna hükümetine vatandaşların temel hizmetlerini sağlamaya yardımcı olmak için hemen kullanabileceği milyarlarca dolar bütçe desteği vereceğiz" diye konuştı.

Zelenski: Bugünkü görüşmeler çok önemli ve belirleyiciydi

Zelenski ise, Biden ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Ukrayna’yı zor bir dönem beklediğini belirten Zelenski, ancak ülkesinin ABD ve diğer müttefik ülkelerin desteğiyle “tarihi başarıyı” elde edeceğini dile getirdi.

Başkan Zelenski, “Bugünkü görüşmeler çok verimli, çok önemli ve çok belirleyiciydi, sonuçları kesinlikle savaş alanını etkileyecektir" dedi.

Biden’ın Ukrayna ziyaretinin Ukrayna-ABD arasındaki ilişkilerin tarihinde çok önemli olduğunun altını çizen Zelenski, "Çünkü bu dönem, devletimizin kendi özgürlüğü, tüm Avrupalıların özgürlüğü ve özgür dünyanın tüm insanları için mücadele ettiği en zor dönemdir" ifadesini kullandı.

Zelenski, Biden ile görüşmesinde, uzun menzilli silahlar ve Ukrayna’ya tedarik edilebilecek diğer silahlar konularını da müzakere ettiklerini aktardı.

ABD’nin Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlama kararının tank koalisyonunun temelini attığını kaydeden Zelenski, “Hava savunması konusundaki ilerleme, tarihsel olarak önemlidir ve bu Patriotlar şehirlerimizin koruması için önemli. Bu, gerçekten temel bir destek” diye konuştu.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU