Sibirya'da yaz günü Güneş kayboldu

Aynı bölgede benzer bir hadisenin yaşanmasından neredeyse tam bir yıl sonra kara bulutlar yeniden yeryüzünü karanlığa gömdü

Hızla oluşan bulutların orman yangınlarının dumanlarıyla birleşerek Sibirya'nın geniş bir kesiminde Güneş'i kapattığı düşünülüyor (Siberian Times)

Cuma sabahı Sibirya'nın Verkhoyansk bölgesi sakinleri, Güneş'in doğmuş olması gereken vakitten saatler sonra zifiri karanlığa uyandı.

Şafağın sökmesinin üzerinden 4 saatten fazla zaman geçmesine rağmen saat 8.00'de, İtalya büyüklüğünde bir bölgede havanın karanlık olduğu ve sıcaklıklığın düştüğü bildirildi.

Siberian Times'ın haberine göre Kuzey Kutup Dairesi'nde bulunan seyrek nüfuslu bölgedeki karanlık sarıya çalan bir renge sahipti.

Garip olay, geçen yılın Temmuz ayında yine Yakutistan’ın üç büyük bölgesinde gözlemlenen benzer bir vakaya benzetildi.

Verkhoyansk kasabasının sakinlerinden biri olayı şöyle yorumladı:

Her ağustos ya da temmuz, Güneş kaybolduğu için panikleyerek uyandığımız garip bir geleneğe mi dönüşüyor?

Meteorologlar bu beklenmedik kararmanın, muhtemelen yükselen sıcaklıklar nedeniyle artan orman yangınlarından çıkan dumanın yoğun yağmur bulutlarıyla bir araya gelmesiyle oluştuğunu düşünüyor.

Etkilenen alanlardan biri de Oymyakon köyü oldu. Bu köy, kuzeydeki en düşük sıcaklıklarının ölçüldüğü yer olması nedeniyle Soğuk Kutup ismiyle anılıyor. Kışın sıcaklığın -60 dereceye kadar düştüğü bölgede geçen ay sıcaklık 32 dereceye kadar çıktı. Bu da köyün temmuz ayını Antalya ya da Adana'dan daha sıcak geçirdiği anlamına geliyor.

Güneş'in karanlığa gömülmesinden sadece iki gün önce Yakutistan başkanı Aisen Nikolayev, Rusya başbakanı Dmitry Medvedev'den bölgeyi etkileyen orman yangınlarının sayısındaki büyük artışla baş edebilmek için 390 milyon ruble (yaklaşık 33 milyon TL) fazla ödenek ayrılmasını talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta, 900 bin hektarın (2,2 milyon dönüm) üzerinde bir alana yayılan, toplam 116 orman yangını gerçekleşti.

Rusya'nın meteoroloji ajansı Fobos'un baş uzmanı Yevgeny Tishkovets'e göre, yangınlar nedeniyle atmosferde biriken yüksek miktardaki karbon monoksit, alışılmadık derecede yoğun bulutların hızla oluşmasına neden oldu.

Siberian Times'ın haberinde de Tishkovets'in, Yakutia-24 isimli televizyon kanalına söylediği şu ifadeler yer aldı:

Bu durum, yağmur bırakan bulutların hızlı yükselişi sırasında yaşananlarla kıyaslanabilir. (...) Bulut örtüsü mümkün olan en kalın haldeydi, bir de buna orman yangını dumanını ve yağışı ekleyin. Elbette bu hala çok tahmini (bir değerlendirme) ve ne yaşandığını çok daha ayrıntılı analiz etmemiz gerekiyor.

Fobos meteoroloji merkezi, bölgede çok yüksek seviyelerde karbon monoksit tespit edildiğini bildirdi. Merkeze göre açık havada sağlık için belirlenen azami miktar bir metreküpe 5 miligramken, bu miktar 7,19'a ulaştı.

Şu anda en ağır orman yangınları bölgenin güneyinde gerçekleşiyor ve yangının dumanları kuzeye sürükleniyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU