Sibirya’da 3 milyon hektarı aşkın orman kül oldu

Sibirya'da haziranda hava sıcaklığı ortalamanın 10 derece üzerindeydi

Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Sibirya bölgesi ve doğusunda geçen haftadan bu yana devam eden yangın nedeniyle 3 milyon hektardan fazla ormanlık alan kül oldu.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 20 farklı bölgeden 500 yerleşim biriminin dumandan etkilendiği ve 15 bin görevlinin bölgeye sevk edildiği bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı’na, yangın söndürme çalışmalarına destek olması talimatı verdi. Savunma Bakanlığı da bunun üzerine 10 uçak ve 10 helikopteri olay yerine gönderdi.

Başbakan Dmitriy Medvedev de Rusya'nın Krasnoyarsk kentinde yaptığı acil hükümet toplantısında, devam eden orman yangınları nedeniyle bölgedeki durumun söndürme çalışmalarını zora soktuğunu söyledi.

Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Dmitriy Kobılkin, Medvedev'den söndürme çalışmaları için bütçeden 3 milyar ruble (262 milyon TL) ayrılmasını talep etti.

Trump’tan yardım teklifi

Öte yandan Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile yangın hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Trump, Putin’e orman yangınlarına karşı mücadele teklif etti. Putin de gerektiğinde ABD’li mevkidaşının bu teklifinden yararlanacağını dile getirdi.

Eleştirinin odağındaki yasa

Rusya'daki mevcut yasalara göre, valilikler, ormanlık alanda çıkan yangını söndürme maliyetinin yangının oluşturacağı hasarı aşması halinde, yangını söndürmeme kararı alabiliyorlar. Söz konusu yasa, çevrecilerin yoğun eleştirisine hedef oluyor. 

"Tek çare yağışlar"

Dün Rus basınına demeç veren Sibirya’daki Krasnoyarsk Bölgesi’nin Valisi Aleksandr Uss, çıkan yangın nedeniyle bölgedeki doğal hayatın tehdit altında olduğunu ve bölge ikliminin bu yangından etkileneceğini ifade etti. Uss, yangın söndürme çalışmalarında 12 ton su taşıma kapasitesi olan Be-200 tipi uçaklar ile müdahale edildiğini fakat çabaların yeterli olmadığını söyledi. Yangının söndürülmesi için büyük çaba sarf edildiğini artık tek çarenin yağışlar olacağını ifade eden bölge valisi, yağmur yağmaması halinde yangını uzun bir süre kontrol edemeyeceklerini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU