Enkaz altında can veren hayvanlar, köy halkının sağlığını tehdit ediyor... "Acilen kaldırılmalı, salgın hastalık riski var"

Kahramanmaraş merkeze 19 kilometre uzaklıktaki Küpelikız Köyü’nde çöken veya yıkılan ahırlarda birçok hayvan can verdi. Köylüler salgın hastalık olabileceğinden korkuyor ve bir an evvel enkazın kaldırılmasını talep ediyor

6 Şubat Maraş depremlerinden etkilenen 10 ilde arama kurtarma çalışmaları devam ederken, depremzedelere yönelik yardım çalışmaları da sürüyor.

Deprem bölgelerinde merkez ilçeler kadar köyler de büyük hasar almış durumda. 

Independent Türkçe için, Kahramanmaraş merkeze 19 kilometre uzaklıktaki Küpelikız ve Şerefoğlu köyüne uğradık.

100 haneli Küpelikız Köyü'nde şu an sadece 4 ev ayakta kalmış durumda, onlarda da hasar var. 

Köyde 11 kişi hayatını kaybetti, onlarca yaralı var. İnsanlar hala enkazın kaldırılmadığını söylüyor.

Çöken veya yıkılan ahırlarda birçok hayvan can verdi. Enkaz kaldırılmadığı için kokmaya başladı. 

Köylüler salgın hastalık olabileceğinden korkuyor ve bir an evvel enkazın kaldırılmasını talep ediyor. 


"300'e yakın hayvan öldü, ahırın altı dolu"

Köyün fay hattı üzerinden geçmesi sebebiyle evlerin tamamen yıkıldığını söyleyen köy sakinlerinden Ali Biryer, "Komple evlerimiz yıkıldı. Gördüğünüz gibi, ahırın altında hayvanların hepsi öldü. Benim komşularım Hüseyin Çevlik ve Muhammet Çevlik'in 300'e yakın hayvanı vardı, hepsi öldü. Bir tane kurtarmadı" dedi.


"Salgın hastalık riski var; her şeyimizi kaybettik, bari sağlığımız gitmesin"

Ölü hayvanların köy halkının sağlığını tehlikeye attığını söyleyen Biryer, sözlerine  şunları ekledi:

Salgın hastalık riski var, veba hastalığı… Bütün köyü koku kapladı. Bunun bir an önce kaldırılmasını istiyoruz. Sağlık müdürlüğü mü, belediye mi, valilik mi kim ilgilenecekse, bir an önce buraya yetişmelerini istiyoruz. Acilen ilgilenmeliler. Yoksa biz de öleceğiz. Her şeyimizi kaybettik, bari sağlığımız gitmesin.


"Nereye gideceğimizi şaşırdık; köyün temizlemesini istiyoruz"

Bölgede yaşanan iki büyük deprem sonrası artçı depremler de yaşanmaya devam ediyor.

Köy sakinlerinden Sabiha Çevlik ile konuşurken bir deprem meydana geldi. 

Çevlik, "10 günden beri sürekli depremler oluyor. Resmen psikolojimiz bozuldu. Ne yapacağımızı, nereye gideceğimizi şaşırdık. O yüzden biz yardım istiyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıda ve çadır yardımlarının kendilerine ulaştığını söyleyen Sabiha Çevlik, "Çok şükür her şeyi şey yaptılar, yardımcı oldular. Çadırlar da getirildi. Ama köyün temizlemesini istiyoruz" diye konuştu.


"Evin enkazı altında 250'ye yakın hayvan bulunuyor" 

Köy sakinlerinden Gurbetçi Thomas Ali de evin altında cansız halde 250'ye yakın kuzu ve koyun olduğunu belirterek, "50 kadar yeni doğmuş kuzu vardı, 200 kadar da koyun. Şu anda 6-7 tane de keçi yatıyor burada. Bunun hepsi bu hafriyatın altında" ifadelerini kullandı.

Maraş halkına destek olmak için kente gelen sağlıkçılardan Zeynep Gündüz, köyde ailelerin tuvalet ihtiyaçlarını dahi giderememesinden kaynaklı sorunlar yaşandığını söyledi.

Gündüz son olarak şunları söyledi:

Tuvalet ihtiyacının karşılanamayışından kaynaklı sıkıntılar doğuyor. Tabii bunlar da enfeksiyon riskine neden olabiliyor. Bir köye gittik ve köyde tamamıyla ölü kokusu mevcuttu. Hala enkazda olan aileler var, insanlar var.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU