Netanyahu hükümeti, Batı Şeria'da 9 İsrail yerleşimine daha onay verdi

ABD karara itiraz ederken, işgal altındaki bölgede 10 bin yeni ev yapılması planlanıyor

Uluslararası toplum yerleşimleri yasadışı kabul etse de İsrail bunu reddediyor (Reuters)

İsrail, Batı Şeria'da 9 yere daha yerleşim izni çıkardı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kabinesinden pazar günü yapılan açıklamada, Batı Şeria'da belirlenen 9 yerde İsraillilerin yerleşimi için onay verildiği duyuruldu.

Radikal sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotriç de söz konusu bölgelerde 10 bin yeni yerleşim yeri inşa edileceğini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yönetimiyse karara tepki gösterdi. Filistin yönetimi sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, kararı "Filistin halkına yönelik provokasyon" diye niteleyerek, bunun gerginliğin tırmanmasına yol açacağını savundu.

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'e konuşan ABD'li bir üst düzey yetkili, karara karşı çıktıklarını ve daha fazla bilgi edinmek için Netanyahu hükümetiyle iletişim halinde olduklarını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da geçen ay Batı Şeria'daki yerleşim faaliyetlerini eleştirerek, bunun bölgede barışın sağlanmasını engellediğini belirtmişti.

İsrailli sivil toplum kuruluşu Peace Now'ın (Şimdi Barış) verilerine göre, 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan bu yana İsrail, işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaklaşık 600 bin İsraillinin yaşadığı 140 yerleşim yeri kurdu.

Filistin ve ABD başta olmak üzere uluslararası kamuoyuysa bu yerleşimleri yasadışı olarak görüyor.

Öte yandan söz konusu hamle, son dönemde İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde yaşandı.

Doğu Kudüs'te cuma günü Filistinli bir sürücü, otobüs durağına dalarak aralarında 6 ve 8 yaşında iki kardeşin de yer aldığı üç kişiyi öldürmüştü.

Netanyahu, yaşananları "terör eylemi" diye nitelemiş, Itamar Ben-Gvir ise Doğu Kudüs'teki "terör hücrelerinin" temizlenmesi için polise talimat verdiğini söylemişti.

Bunun üzerine İsrail polisi, sürücünün ailesinin de aralarında yer aldığı 10 kişinin tutuklandığını açıklamıştı.

Haaretz, Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin genişletilmesine ilişkin kararın, buna misilleme niteliğinde olabileceğine dikkat çekti.
 


2005'ten beri Batı Şeria'daki çatışmaların kaydını tutan Birleşmiş Milletler'e göre 2022, bölgedeki en kanlı sene oldu.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri geçen yıl, 168'i işgal altındaki Batı Şeria'da, 52'si de abluka altındaki Gazze Şeridi'nde olmak üzere aralarında 48 çocuğun da bulunduğu 220 Filistinliyi öldürdü.

Netanyahu'nun Likud Partisi liderliğindeki blokun 1 Kasım'daki seçimleri kazanmasıyla ülke tarihinin en sağcı hükümetlerinden biri kurulmuştu.

Ultra Ortodoks Yahudi partilerden Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği'yle radikal sağcı ve ırkçı politikalarıyla tanınan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partilerinden oluşan blok, 120 sandalyeli Meclis'e 64 milletvekili göndererek açık zafer kazanmıştı.

Seçimlerde Netanyahu karşıtı blokta yer alan Gelecek Partisi lideri ve eski başbakan Yair Lapid de kabinenin "ülke tarihindeki en aşırılıkçı ve çılgın hükümet" olduğunu savunmuştu.


Independent Türkçe, BBC, AFP, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU