Kahramanmaraş depremlerinin yedinci günü... "Enkazdan hâlâ canlı çıkıyor"

Enkazlarda arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor

Fotoğraf: Reuters

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremle sarsılan Türkiye'de, açıklanan son resmi verilere göre  29 bin 605 kişi yaşamını yitirdi, en az 80 bin 278 kişi yaralandı.

Depremin vurduğu şehirlerde arama-kurtarma çalışmaları yedinci gününde devam ederken yıkılan binalarda enkaz altında kalan çok sayıda insan kurtarılmayı bekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dakika dakika neler yaşanıyor?

01.17 | İçişleri Bakanı Soylu, "Deniliyor ki, ‘Artık malzeme göndermeyin.’ Elinizde ne kadar malzeme varsa gönderin" diyerek, "Milyonlarca insan var bu bölgede ve her birinin aşa ihtiyacı var" ifadelerini kullandı. Bakan Soylu, yağma konusunda "Biz Kahramanmaraş’tayız bir yağma görmedik. Türkiye’de zihni yağmalanmış insanlar, afetle karşı karşıya kalan vatandaşlarımızı istismar etmek için ülkemizin bu acı ve zor gününü istismar etmek için elinden gelen her şeyi yapıyorlar" diye konuştu.

00.42 | Cumhurbaşkanlığı, depremden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında sağlık alanında alınacak tedbirlere ilişkin kararname yayınladı. Buna göre; OHAL süresince Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde bulunan serbest eczaneler, ilaç takip sistemi işlemlerinden, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde muaf tutulacak. Kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaç talepleri, reçetelerin defter kayıtları düzenli olarak tutularak ve matbu olarak düzenlenip reçetelerin bir nüshası saklanarak karşılanacak.

00.25 | THY, depremden hasar görmesinin ardından yeniden hizmete alınan Hatay Havalimanı hakkında bilgilendirme mesajı paylaştı. Yahya Üstün'ün yaptığı bilgilendirme şöyle: 

23.00 | CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, çadır konusundaki problemleri yorumsuz fotoğraflarla sosyal medya hesabından paylaştı. 

22.30 | İBB Başkanı İmamoğlu, koordinasyon ekibiyle birlikte kalacağı Hatay’da bir konuşma yaptı. İmamoğlu, “Bu binalar yıkılmamalıydı, yıkılacak binaları yapmamalıydık, yaptırmamalıydık. 99 gibi bir milat yaşadı bu ülke... Yanlışa belge verilir mi? Yeni bir gelecek istiyor bizden çocuklar” ifadelerini kullandı.

22.00 | RTÜK, "Çarşamba akşamı saat 20.00'de ekranlar ve radyolar tek yürek olacak" açıklaması yaptı. Kurumdan, "Medya kuruluşlarımız tarafından 15 Şubat Çarşamba akşamı saat 20:00’de yapılması planlanan “TÜRKİYE TEK YÜREK” yardım kampanyası dev bir organizasyona dönüştü" denildi. 
 

20.55 | Göç İdaresi Başkanlığı, "Suriye’den ülkemize yönelik yeni bir göç dalgasının olduğuna ilişkin sosyal medyada sorumsuzca dolaşıma sokulan paylaşımlar yalan ve hayal ürünüdür. Bu paylaşımlara ve iddia sahiplerine itibar edilmemelidir" açııklaması yaptı. 

20.00 | Niğde'de bir dinlenme tesisine, fahiş fiyat uyguladığı gerekçesiyle ceza yazıldı. Niğde Valiliği ve haberi paylaşan Anadolu Ajansı, tesisin ismini paylaşmadı. Vatandaşlar, Başmakçı Demireller tesisinde bir bisküvinin fiyatının 40 TL'ye yükseltiğini sosyal medyada paylaşılmıştı.

19.56 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, depremin olduğu andan itibaren bir aylık süre için tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacak" dedi.

19.20 | CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum” diyerek sosyal medya hesabından, “Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım. Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı” paylaşımını yaptı.

18.15 | Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, "Müteahhitlerin elbette suçu vardır ve yargılanmalıdırlar" diyerek, "Peki o yapıların zeminine bakmadan izin verenler, yapı denetim işini yapanlar, iskan ruhsatı verenler, imar affı çıkaranlar ve imar affı ile övünenler neden tutuklanmıyor, neden yargılanmıyor?" sorusunu yöneltti.

17.55 | Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay'da yağma ve hırsızlık yaptığı belirlenen 10 şüphelinin yakalandığı bildirildi.

16.51 | AFAD: SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 15.55 itibarıyla 29.605 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. AFAD bu son açıklamasında yaralı sayısı paylaşmadı.

16.47 | Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen: Cesetlerin deforme olma ihtimalinden dolayı çok hızlı hareket ediyoruz. Bir an önce yıkama, kefenleme, cenaze namazını kılma işlemlerini gerçekleştirme durumundayız. 'Kefen yok' diye zaman zaman özellikle sosyal medyaya yansıyor, doğru değil. Kefen fazlasıyla var.

16.32 |  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu: Deprem bölgelerinde bazı görüntülere şahit oluyor, bölgeyi terk eden çok sayıda arama kurtarma ve destek grubu olduğu bilgisini alıyorum. Şu an, güvenlik sorunu uğraşmamız gereken en son konu olmalı. Bu konuda çok daha fazla hassasiyet gerektiği aşikar.

16.15 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: 7 bin 60 hemşerimizi kaybetmiş durumdayız. Yaralı sayımız 17 bin. Ağır hasarlı ve bir miktar yıkılmış bina sayımız 9 bin 224

16.10 | Depremden zarar gören Hatay Havalimanı hizmet vermeye başladı

16.04 |  Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay tutuklandı.

15.28 | Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Deprem bölgesindeki yağma ve hırsızlık olayları hakkında “75 olayda 64 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 57'si tutuklandı, 7 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi” bilgisini paylaştı.  Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmada 7 kişinin gözaltına alındığını, 7 şüpheliye yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu bildirdi.

14.00 | Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: 20 Şubat tarihi itibarıyla 71 ilde eğitim başlayacak, bir daha uzatma olmayacak. 10 ilimizde eğitim öğretime 1 Mart’a kadar ara veriyoruz. 1 Mart itibarıyla depremden etkilenen 10 ilde eğitime devam etme konusunda ilçe ve okul temelli kararlar alınacak. 10 ilimizde, ihtiyaç olan yerlerde ikili öğretime geçeceğiz, kapasiteyi maksimum ve verimli kullanacağız.

13.20 | Depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi müteahhidi Mehmet Ertan Akay adliyeye sevk edildi.

13.03 | Gaziantep'te depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi Afyonkarahisar'da gözaltına alındı.

12:30 | Adıyaman'da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhiti olduğu belirlenen, Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş Gürcistan'a kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalandı.  Sağlık kontrolüne götürülürken gazetecilerin "Vicdanınız rahat mı?" sorusuna Yavuz Karakuş "Vicdanım rahat. 44 bina yaptım. 4'ü yıkıldı. Her şeyi usulüne uygun yaptım" dedi.

12.20 | Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Gaziantep FK, 2022-2023 sezonunda Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası müsabakalarından çekilme kararı aldığını duyurdu. TFF 3. Lig 3. Grup takımlarından Malatya Arguvanspor, depremler nedeniyle ligden çekildiğini duyurdu.

11.25 | Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirisçi: Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden bir durum söz konusu değildir

11.20 | Adana'da deprem sürecinde ev, iş yeri ve araçlardan hırsızlık olaylarına karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 32 şüpheli tutuklandı.

11.11 | Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye hareket etti.

10.45 | Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, deprem bölgesini ziyaret etmek ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla görüşmek üzere Türkiye'ye geldi.

09.53 | Adana’da durdurulan bir kamyonette depremzedeler için hazırlandığı belirtilen kolilerde su, çocuk bezi ve ayakkabıların arasına gizlenmiş 107 kilo 100 gram esrar ele geçirildi, 2 zanlı tutuklandı.

09.21 | Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan bir binada kolon kestikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

09.15 | TFF, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ligden çekilme taleplerini kabul ettiği kulüplerin, sezonun geri kalan maçlarında 3-0 hükmen mağlup sayılacağını açıkladı.

08.45 | Hatay'da 35 yaşındaki Mustafa isimli yurttaş, depremden 149 saat sonra enkazdan sağ kurtarıldı

08.35 | Gaziantep'in Nizip ilçesinde yıkılan bir binanın enkazından sarsıntının 146. saatinde bir çocuk yaralı olarak çıkarıldı.

08.33 | Antakya'da aramalar sırasında 6 katlı Mutlular Apartmanı yıkıntılarının arasında hayat belirtisine rastlayan ekipler, ses teması kurulmasının ardından çalışmalarını burada yoğunlaştırdı.

08.20 | Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay İl Müdürlüğü'nde 'Çeşitli evrakların yok edilmeye çalışıldığı' iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

06.28 | Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Enkazdan hâlâ canlı çıkıyor, en büyük temennimiz bunların artması" açıklamasını yaptı.

05.53 | Küba, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 32 kişilik sağlık ekibi yolladı. Kübalı yardım ekibinin bugün İstanbul'da olması bekleniyor

05.03 |  Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere Çin'in gönderdiği Shenzhen Kurtarma Gönüllüleri Federasyonu'na (SRVF) bağlı arama kurtarma ekibi Hatay'a geldi.

 

TIKLAYIN – Depremin ilk gününde yaşananlar

TIKLAYIN – Depremin ikinci gününde yaşananlar

TIKLAYIN - Depremin üçüncü gününde yaşananlar

TIKLAYIN – Depremin dördüncü gününde yaşananlar

TIKLAYIN – Depremin beşinci gününde yaşananlar

TIKLAYIN - Depremin altıncı gününde yaşananlar

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU