Ermenistanlı vekilden "Türkiye'ye yardım gönderilmesin" iddialarına cevap: Bu yalanlara tevessül edenleri kınıyorum

Türkiye'nin doğu komşusu Ermenistan da yardım gönder ülkeler arasında yer aldı. Ancak Ermenistan Parlamentosu'nda bazı milletvekillerin Türkiye'ye yardım gönderilmesini istemedikleri iddia edildi. Kürt vekil Hasanov iddialara yanıt verdi

Kinyaze HEmid Hasanov / Fotoğraf: Twitter

Art arda yaşanan iki büyük depremde büyük hasar gören 10 kentteki arama-kurtarma faaliyetleri devam ediyor. 

Deprem bölgesine sadece yurtiçinden değil, yurtdışından da pek çok ülkeden profesyonel ekip geldi. 

Yıkımın yaşandığı bölgelerde enkaz başlarında yakınlarından gelecek güzel bir haber bekleyen vatandaşların feryatları yürek dağlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ümitlerin canlı tutulması için zamanla yarışırken güzel dayanışma örnekleri sergilenirken başta sosyal medya olmak üzere kimi basın yayın organlarında ise nefret söylemlerine yer veriliyor. 

Türkiye'de bazı sosyal medya hesapları ve basın kuruluşları, isim vererek Ermenistan Parlamentosu'ndan bazı vekillerin "Neden Türkiye'ye yardım gönderiliyor, gönderilmesin" şeklinde birtakım açıklamalarda bulunduğunu iddia etti.

"İddialar yalan ve iftiradır"

Türkiye'ye insani yardım gönderilmesine karşı çıktıkları iddia edilen isimlerden biri de Ermenistan Kürtleri Birliği Başkanı ve Milletvekili Kinyaze Hemid Hasanov.

Independent Türkçe'ye konuya ilişkin açıklamada bulunan Hasanov, iddiaların yalan ve iftira olduğunu söyledi.

Gerçeği yansıtmayan iddiaların Ermenistan Parlamentosu'nda gündeme gelmediğini kaydeden Hasanov, "Parlamento Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti. Ayrıca Başbakan Nikol Paşinyan Sayın Erdoğan'ı arayarak başsağlığı ve taziyede bulundu" dedi.

 

Nikol Paşinyan - Recep Tayyip Erdoğan
Nikol Paşinyan - Recep Tayyip Erdoğan / Fotoğraf: Twitter

 

"Yalancıları kınıyorum"

Türkiye'de yaşanan depreme destek olmak için Ermenistan'ın ilaç, insani yaşam ve arama-kurtarma ekibi gönderdiğini hatırlatan Hasanov, "Ermeni halkı da daha önce depremleri yaşamış, kurban vermiştir. Ermeni ve Kürtler başta olmak Ermenistan'daki halk çok üzgün, destek olmak için adeta seferber olmuştur" diye konuştu.

Bir Kürt parlamenter olarak iddiaları duyduğunda çok rahatsız olduğunu ifade eden Hasanov, "Depremde zarar gören Kürt, Türk ve Arapların hepsi bizim insanımız. Şimdiye kadar 20 bine yakın insan şehit olmuş, 70 binden fazla da yaralanmış, yine binlercesinin evi yıkılmış. Yaralılara şifa, yaşamını yitirenlere rahmet diliyor ve anılarının önünde eğiliyorum. ‘Yardım gönderilmesine karşı çıktı' diyen yalancıları da kınıyorum" ifadelerini kullandı.

"Yüreğim yanıyor, bu kadar vicdansızlık olmaz"

Yalan ve iftira haberlerin provokasyon amaçlı yapıldığını kaydeden Hasanov, şunları kaydetti: 

Bu iddialar ne parlamentoda konuşuldu ne de ben böyle bir şey söyledim. Ben Ermenistan Kürtleri Birliği Başkanıyım. Deprem bölgesinde yaşamını yitirenlerin büyük kısmı Kürtlerden oluşuyor. Nasıl ‘yardım göndermeyin' diyeyim, bu kadar vicdansızlık da olmaz. Böyle bir felaketin yaşanması nedeniyle yüreğim yanıyor. Demek ki böylesi yalanlara tevessül edecek kadar alçaldılar."

 

Deprem
Depremzedelerin umutlu bekleyişi sürüyor / Fotoğraf: AA

 

"Yıllardır iki ülkenin dostluğu için mücadele veriyorum"

Yıllardır Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin tesis edilmesi ve barışın sağlanması için mücadele verdiğini aktaran Hasanov, "Sizin aracılığınızla buradan seslenmek istiyorum, asılsız iddialara kulak asmayacağız. Her zaman olduğu gibi diplomatik ilişkilerin başlaması, sınır kapılarının açılması ve nihayetinde barışın sağlanması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Yıllardır iki ülkenin dostluğu için mücadele veriyorum. Son olarak bu iddiayı ortaya atanlara yazıklar olsun diyorum. Bu onların seviyesini gösterir ve iki ülke ilişkilerinin düzelmemesini isteyenlerin provokasyonudur" şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı. 

6 Şubat Kahramanmaraş depremleri

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

10 kentte büyük yıkıma neden olan depremlerde Türkiye genelinde şimdiye kadar 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölüm yıkıldı, hasar gördü.

 

deprem
Arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor / Fotoğraf: AA

 

Can kaybı 20 bin 665'e, yaralı sayısı ise 80 bin 88 kişiye yükseldi. 

Deprem bölgesinde sağlık, arama-kurtarma ve yardım faaliyetlerinde bulunanlar başta olmak üzere 160 binden fazla personel yapıyor.

Ayrıca İsrail, Azerbaycan, Yunanistan, Irak Kürdistan Bölgesi ve Ermenistan'ın da içinde birçok ülke insani yaşam malzemesi, sağlıkçı ve arama kurtarma ekipleri gönderdi.

Bir diğer deyişle hem Türkiye'deki vatandaşlar hem de dünyanın birçok ülkesi yardım için seferber oldu.

Tüm ekipler, enkaz yığınları altında daha fazla insan çıkarmak için olağanüstü gayret gösteriyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU