Emekli askerler ABD uçak gemisi için "işgal" iddiasında bulundu... Çamuroğlu: ABD geri zekalı mıdır bu hale gelmiş bir ülkeyi işgal etsin?

Deprem bölgesinde arama çalışmaları sürerken gelen dış yardımlara dair farklı iddialar gündeme getiriliyor. Emekli askerler Yaycı ve Ağar, özellikle ABD'den gelecek yardıma ilişkin uyarıda bulundu. Eski milletvekili Çamuroğlu, karşı çıktı

ABD Donanması'na bağlı USS George HW Bush Uçak Gemisi, deprem yardımı için Türkiye'ye geliyor

Yaşanan depremin ardından pek çok ülke, Türkiye'ye yardım gönderiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bunlardan biri. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarına destek için USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye'ye gönderildiğini açıkladı.

Ancak özellikle ABD'den gelecek bu yardım noktasında kimi insanlarda tereddüt var.

Emekli amiral Cihat Yaycı ile eski asker ve stratejist Abdullah Ağar da bunlar arasında yer alıyor.

Her ikisinin de iddialarına dayanak olan ise ABD'nin 2002 yılında yaptığı "Millennium Challenge" adıyla bilinen Milenyum Tatbikatı.

 

cihatyaycı.jpg
Cihat Yaycı, ABD'den gelen yardıma karşın uyarıda bulundu.

 

2002'deki tatbikatı hatırlattı: 96 saat içinde o ülke işgal edilmişti

6 Şubat 2023 Pazartesi günü Cüneyt Özdemir'e konuşan Yaycı, bu tatbikata atıf yaparak şu iddiada bulundu:

Komplo teorisinden bahsetmiyorum. Uyanık olmak lazım. 2002'de Milenyum Tatbikatı vardı. Bir deprem oluyordu. Deprem olan ülkenin Türkiye olduğu söylenmişti. Bu ülkenin bir ada devletiyle sorunu vardı. Ülkede deprem olunca yardımlar gelmiyor, barınma sorunu çıkıyor, iç karışıklık oluyordu. Asker yönetime el koyuyor, uluslararası yardım çağrısında bulunuyordu. ABD yardım için bölgeye geliyordu. Askerlerin sayısı ve niteliği konusunda ülkenin askerleriyle sorun çıkıyor ve çatışmaya dönüşüyor. 22 gün sürmüştü bu tatbikat. 96 saat içinde o ülke işgal ediliyordu. Allah muhafaza öyle bir şey olacak demiyorum. Böyle bir durumda birlik olma zamanı.

 

Videosunda yardım adı altında yapılacak istihbarat faaliyetlerine dikkat çekti

Cihat Yaycı yine Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi / Mavi Vatan Degs'in Twitter hesabından yayınlanan videosunda Cihat Yaycı, "Yardım adı altında gelen bazı yabancı unsurların istihbarat faaliyetlerine karşı uyanık olmak şarttır. Özellikle geceleri yeterli aydınlatmanın sağlanması güven ortamının oluşturulması için önemli bir adım olacaktır" dedi.

Konuya dair görüşünü almak için aradığımız Yaycı, yeni bir açıklama yapmadı ancak yine aynı Twitter hesabından paylaşılan ABD uçak gemisinin yardım amacıyla Türkiye'ye doğru yola çıktığına dair habere yaptığı yorumu bize iletti.

 

"Türk gemileri tahliyeye yeter"

Yaycı, bu haberdeki yorumunda "Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amfibi gemileri bölgeye gönderilmiş.1500-3000 kapasiteli personel nakliye gemisi TCG İskenderun İskenderun'dan kapasitesinin çok altında doldulukla Mersin'e tahliye yapmışken (daha fazla talep olmadığından) ABD ve İspanyol gemilerine neden ihtiyaç vardır?" iddiasında bulundu.

Yaycı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin elindeki gemilerin tahliye için yeterli olduğunu da belirtti.

"Türk askeri yetmedi de ABD askeri getirdiniz tepkilerine hizmet eder"

Eski asker ve stratejist Abdullah Ağar da Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda benzer iddiaları dile getirdi. 

Ağar şunları kaydetti:

"Pentagon 'Ankara gerekli desteği istemesi durumunda USS George HW Bush görev gücümüze Türkiye'ye yaklaşma emri vereceğiz" demiş.

Her ne kadar insani maksatlı olsa (ya da gözükse) bile ABD askeri gücü üzerinden sağlanacak bir deprem desteğinin pek çok riski ve handikabı bulunuyor.

Depremin başından beri Türk askerinin deprem bölgelerindeki varlığıyla ilgili yapılan tartışmalar ve Türk Askeri yetmedi mi de ABD askeri getirdiniz tepkisine hizmet edecek.

Türk halkının yabancı askerleri kendi egemenlik alanlarında görmeye gösterdiği duyarlılık, Hele ki uçak gemili bir görev gücü.

Türkiye ile ABD arasında yaşanan büyük güvensizlik.

Geçmişte Türkiye'nin işgaline atıfta bulunan Millenium Challenge gibi tatbikatların ABD tarafından yapılmış olması, hatta senaryoda bir depremin dahi yer alması, yönetim krizi süsü.

Irak'ın işgali öncesi ABD Askeri varlığının İskenderun’dan Hakkari’ye kadar (egemenliği etkileyecek kadar) inisiyatifi ele alacak şekilde artışı ve 1 Mart teskere sürecine gidişte yaşananlar,

Depremde bile kendini gösteren siyasi kutuplaşmayı maniple edebilecek olması,

Seçim sürecini etkileyebilecek olması,

Krizi Türkler yönetemedi, ABD müdahale etti gibi bir algıya hizmet edeceği…

Bütün bu nedenlerle ABD’nin Türkiye’ye deprem yardımların askeri görüntü ve biçimden uzak olması büyük önem taşıyor.

Zaten ABD, Türkiye'ye yardımlarını ABD Dış İşleri Bakanlığı ve USAID üzerinden yapıyor. Öte yandan depremin (acının) bozuk olan ilişkilerde yapıcı bir rolünün olabilecek. Ancak güvenin tesisi için YPG/PKK terör örgütüne ABD’nin verdiği desteğin kesilmesinin ve terör örgütünün yok edilmesine sağlayacağı katkının temel karine olduğunu unutmamak gerekiyor. Deprem zayıf karnımız olmasın. Bedeli ağır olur!" 

 

 

Perinçek: Gemileriniz batsın

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de tepki gösterenlerden. Perinçek, Twitter hesabından ABD'den gelecek uçak gemisine dair haberi alıntılayıp, "Gemileriniz batsın. Yardıma değil esir almaya geliyorsunuz! Kanlı çizmelerinizle Anadolu’ya çıkamazsınız!" dedi.

 

 

Türkiye Gençlik Birliği Genel Sekreteri Samet Kunt da ABD'den gelecek geminin yardım değil düşmanlık gemisi olduğunu idda etti. Kunt, "Görevi Türkiye'yi aciz göstermektir. Bu felakete karşı Milletçe ve Devletçe kenetlendik. Yaralarımızı saracağız. Türkiye düşmanı ABD'nin, gemisini istemiyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

 

"ABD, geri zekalı mıdır bu hale gelen ülkeyi işgal etsin" 

 Sosyal medyada bu tür yorumlara destek verip, benzer iddialarda bulunan başkaları olduğu kadar tam tersine eleştirip, söz konusu iddiaları gerçek dışı bulanlar da oldu. Bunlardan biri de eski AK Parti Milletvekili Reha Çamuroğlu.  Reha Çamuroğlu attığı tweette "ABD geri zekalı mıdır bu hale gelmiş bir ülkeyi işgal etsin? Duyan da yer gök altın sanar. Yok gemi göndermiş de HAARP mış da, kuşatıyor muş da!" diyerek iddialara tepki gösterdi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU