PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktarıyor

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 5 Şubat 2023,

Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


BM'den Wagner'e soruşturma çağrısı

BM uzmanları Mali'de hükümet güçleri ve Rus paralı asker grubu olan Wagner'in işlediği ağır insan hakları ihlalleri ve olası savaş suçları hakkında bağımsız bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Uzmanlar, 2021'den bu yana infazlar, toplu mezarlar, işkence eylemleri, tecavüz, cinsel şiddet, yağma, keyfi gözaltılar ve zorla kaybetmelerle ilgili endişe verici ihbarlar aldıklarını söylediler.

Mali, 2012'den beri kuzey ve orta Mali'de El Kaide ve IŞİD terör örgütleriyle bağlantılı şiddet ve eylemlerle mücadele ediyor. Terörle mücadele operasyonlarında Wagner grubunun etkisi son yıllarda giderek atıyor.

ABD ise Rus hükümeti ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Wagner'i suç örgütü olarak tanıdı ve yaptırım listesine aldı.


Ekvator Ginesi'nde ilk defa kadın bir başbakan göreve geldi

Ekvator Ginesi'nin 40 yılı geçkin süredir devlet başkanı olan Teodoro Obiang, Manuela Roka Botey'i ülkenin ilk kadın başbakanı olarak atadı.

Botey, Ekvator Ginesi'nde eğitimden sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Başkan Teodoro Obiang, Botey'i kutlayarak, atanmasının ülkedeki toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğinin kanıtı olduğunu söyledi.

80 yaşındaki Obiang, dünyanın en uzun süre görev yapan devlet başkanı. Geçen sene Kasım ayında yüzde 94,9 oy alarak altıncı dönem için yeniden devlet başkanı seçildi.


4 Afrika ülkesinden Eş-Şebab'a karşı ortak mücadele kararı 

Somali Devlet Başkanı Hassan Şeyh Mahmud, Kenya, Etiyopya ve Cibuti liderlerini başkent Mogadişu'da ağırladı. Eş-Şebab'a karşı ortak mücadele konusunda anlaştılar.

Yayımlanan ortak bildiride, "Liderler, Somali'de birden fazla cephede devletler düzeyinde güçlü bir ortak harekat organize etmeyi kabul ettiler" denildi.

Aden Adde Uluslararası Havaalanı'nın yanında yer alan, ağır bir şekilde güçlendirilmiş Decale Otel'de başlayan zirve öncesinde, Mogadişu'nun farklı bölgelerine çok sayıda havan topu atıldı. Saldırıları Eş-Şebab üstlendi.


Afrika'da sahte ilaçlar yüzünden yarım milyon kişi öldü

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) yayınladığı bir raporda, sahte ilaçların her yıl yaklaşık 500 bin kişinin ölümünden sorumlu olduğunu açıkladı.

Yarım milyon ölümün 170 bininin çocuklarda pnömoniyi tedavi etmek için kullanılan sahte antibiyotiklerden kaynaklandığı belirtildi. 250 bin kadar ölümün ise sahte sıtma ilaçlarından dolayı yaşandığı açıklandı.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Afrika'da hükümet yetkilileri, ilaç şirketi çalışanları, kolluk kuvvetleri personelleri, sağlık çalışanları ve sokak satıcılarından oluşan bir dizi organize örgüt üzerinden sahte ilaç piyasasının canlı tutulduğu belirtildi.


Sudan ile İsrail arasında kritik görüşme

Sudan'ın askeri lideri General Abdul Fattah al-Burhan ile İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen Sudan'ın başkenti Hartum'da bir araya geldi.

Al-Burhan daha önce Şubat 2020'de Uganda'nın Entebbe şehrinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmişti. Lakin Cohen'in ziyareti, bir İsrailli yetkilinin Sudanlı yetkililer tarafından kabul edildiği ilk ziyaret olarak kayıtlara geçti.

Sudan cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, "Hartum ile Tel Aviv arasında tarım, enerji, sağlık, su ve eğitim ile askeri ve güvenlik sektörü açısından bağları ve verimli koordinasyonu derinleştirmenin yolları ele alındı" ifadeleri kullanıldı.

Cohen ayrıca, iki ülkenin "bu yıl içinde imzalanacak" bir barış anlaşmasının metnini tamamladığını da duyurdu.


Papa'dan Afrika'ya ziyaret

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in 6 günlük Afrika gezisine Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile başladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da binlerce kişi Papa Francis'i görmek için yol kenarlarına dizildi.

Papa Francis yaptığı konuşmada, zengin güçlerden "kendi aç gözlülüklerinin zehri için" Afrika'nın doğal kaynaklarını yağmalamayı durdurmasını istedi.

105 milyonluk Kongo en fazla Katoliğin yaşadığı Afrika ülkesi olarak öne çıkıyor. 

Papa Francis'in Afrika'daki ikinci durağı ise yıkıcı iç savaşın yaşandığı Güney Sudan oldu.  

Barışa aracı olma umuduyla Güney Sudan'a giden Papa, Afrika gençliğini etnik rekabetlerin üstesinden gelerek ve yolsuzluğun kökünü kazıyarak yeni bir gelecek kurmaya çağırdı.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU