Boris Johnson'dan Birleşik Krallık Başbakanı Sunak'a savaş jeti çağrısı: "Neyi vermeyeceğimizi söylediysek gönderdik"

"Putin'i boş ver"

Ukrayna savaş uçakları için baskıyı artırırken, Batılı ülkeler henüz bu jetleri göndermeye yanaşmıyor (AP)

Birleşik Krallık'ın (BK) eski lideri Boris Johnson, Başbakan Rishi Sunak'ın Ukrayna'ya savaş jeti göndermeme kararını eleştirdi.

Johnson, salı günü ABD'nin muhafazakar haber kanallarından Fox News'a yaptığı açıklamada, Sunak'a seslenerek şunları söyledi:

Zamandan tasarruf et, paradan tasarruf et, hayat kurtar. Ukraynalılara ihtiyaç duydukları şeyleri mümkün mertebe en hızlı şekilde gönder. Bu işi hallet. Putin'i boş ver.

Eski liderin açıklaması, aynı gün Sunak'ın Ukrayna'ya savaş jeti gönderilmesinin mevcut durumda pratik bir hamle olmadığını söylemesinin ardından geldi.

Johnson, sözlerine şöyle devam etti:

Ne zaman Ukrayna'ya şu ya da bu silahı vermenin hata olacağını söylesek, neticede bunları gönderdik.

Geçen hafta Sunak hükümeti, Kiev'e Challenger II tanklarından 14 adet gönderileceğini de duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından dün yapılan paylaşımdaysa Ukraynalı askerlerin, tankları kullanmak için eğitim almak amacıyla BK'ye getirildiği belirtilmişti. Kaç Ukraynalı askere eğitim sağlanacağı açıklanmamıştı.

Kiev yönetimine desteğin artırılmasını sağlamak için salı günü Washington DC'ye giden Johnson, Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'le görüşmüştü.

Johnson, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

Buraya öncelikle ABD'nin Ukrayna halkının güvenliğine yaptığı muazzam katkıyı tanımak ve takdir etmek için geldim. Silah tedariki söz konusu olduğunda gerilimin tırmanmasından korkmamalıyız.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph, Johnson'ın ziyaretinin sürpriz olduğunu, eski liderin ABD'ye gitmeden önce hükümete haber verip vermediğini bilinmediğini yazdı.

Tartışmalı bir sürecin ardından geçen hafta Almanya, Ukrayna ordusuna 14 Leopard II tankı gönderileceğini açıklamıştı. Fakat Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaş jeti tedariki yapılmayacağını söylemişti.

Polonya ve İspanya da Berlin'in onayının ardından ellerindeki Leopard tanklarının bir kısmını Kiev'e göndereceklerini bildirmişti.

ABD de 31 adet M1 Abrams tankının Ukrayna ordusuna verileceğini duyurmuştu.
 


Tank sevkiyatlarının onaylanmasının ardından Ukrayna, Batı'dan savaş jeti de talep etmişti.

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un danışmanı Yuri Sak, taleplerinde kararlı davranmayı sürdüreceklerini vurgulayarak, şunları söylemişti:

Bize Himars füze sistemlerini vermek istemediler, sonra gönderdiler. Tank göndermek istemediler, sonra gönderdiler. Nükleer silah dışında alamayacağımız bir şey kalmadı.



Independent Türkçe, Telegraph, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU