Fransa, Ukrayna'nın savaş uçağı talebine olumlu yaklaştığını açıkladı

Ukrayna cephesindense "Nükleer silah dışında alamayacağımız bir şey kalmadı" açıklaması gelmişti

Batılı ülkelerin Ukrayna'ya savaş jeti göndermesi durumunda savaşın ciddi şekilde büyümesinden endişeleniliyor (Reuters)

Fransa Ulusal Meclisi'nin daimi komisyonlarından Milli Savunma ve Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nun başkanı Thomas Gassilloud, Ukrayna'ya talep ettikleri savaş jetlerinin gönderilebileceğini söyledi.

Birleşik Krallık'ın (BK) başkenti Londra'da perşembe günü ülkenin Savunma Bakanı Ben Wallace'la görüşen Gassilloud, Kiev'in savaş jeti taleplerine dair şunları söyledi:

Ukrayna'ya tedarikler söz konusu olduğunda, talepleri ayrı ayrı değerlendirmemiz ve tüm kapıları açık tutmamız gerekli. Her şey çok hızlı gelişiyor, gelecek haftalarda neler olacağını göreceğiz.

Gassilloud, savaş jetlerinin tedarikinin Fransa'nın ya da Avrupa Birliği'nin güvenlik kapasitesini zayıflatmaması gerektiğini de ifade etti.

Ayrıca siyasetçi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, savaş jetlerinin gönderilmesinin bir Rusya - NATO savaşına yol açmasını istemediğini de paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gassilloud, eski nesil Mirage uçaklarından gönderebileceklerini belirtirken, her jet için 10 destek personeline ihtiyaç duyulduğuna ve Ukraynalı pilotların da ayrı eğitimlerden geçmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu hafta tartışmalı bir sürecin ardından Almanya, Ukrayna ordusuna 14 Leopard II tankı gönderileceğini açıklamıştı. Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaş jeti tedariki yapılmayacağını söylemişti.

Polonya ve İspanya da Berlin'in onayının ardından ellerindeki Leopard tankların bir kısmını Kiev'e göndereceklerini bildirmişti.

ABD de 31 adet M1 Abrams tankının Kiev yönetimine verileceğini duyurmuştu. BK ise geçen hafta Ukrayna ordusuna 14 adet Challenger II tankı gönderileceğini bildirmişti.
 


Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'un danışmanı Yuri Sak, taleplerinde kararlı davranmayı sürdüreceklerini vurgulayarak, şunları söylemişti:

Bize Himars füze sistemlerini vermek istemediler, sonra gönderdiler. Tank göndermek istemediler, sonra gönderdiler. Nükleer silah dışında alamayacağımız bir şey kalmadı.

Ayrıca Sak, savaştaki gidişatın değişmesi için 300 ila 400 tanka ihtiyaç duyduklarını ifade etmişti.

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise tank gönderme kararı alan ülkelerin artık savaşa doğrudan dahil olacağını söylemişti.

Rus ordusu ayrıca tank sevkiyatı kararının ardından Ukrayna'daki farklı şehirlere füze saldırıları düzenlemiş, 11 kişi yaşamını yitirmişti.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a konuşan uzmanlarsa gönderilecek tankların farklı modellerden ve özelliklerden oluştuğuna dikkat çekerek, Ukraynalı askerlerin bunları kullanabilmek için ayrı eğitimler alması gerektiğini söyledi.

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Franz-Stefan Gady, "Tek bir silah ya da askeri teçhizat savaşın gidişatını değiştirmeye yetmez" dedi.

İspanya ve Polonya'nın göndereceği Leopard tanklarının eski model olduğuna dikkat çeken Gady, bunların ciddi bakımdan geçmesi gerekeceğini söyledi.

BK merkezli savunma istihbarat şirketi Janes'ten Sonny Butterworth ise farklı modellerin kullanım, yedek parça, tamir ve bakım işlemleri açısından lojistik sorunlar doğurabileceğinin altını çizdi.



Independent Türkçe, Telegraph, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU