İran protestolarında çıplak şekilde polise direnip vurulan boksör Morovati: Vücudumdan 200 saçma çıkardılar

"Beni çok yakın mesafeden pompalı tüfekle vurdular"

İranlı yetkililer, CNN'in Morovati'nin anlattıklarıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi (Twitter /@botinkurdistany)

İran'daki Mahsa Emini protestolarında çıplak şekilde güvenlik güçlerine karşı çıkarken vurulmasıyla gündem olan boksör Ashkan Morovati, yaşadıklarını anlattı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan Morovati, güvenlik güçlerine yaklaşarak protestoculara karşı daha sakin davranmalarını istediğini söyledi.

26 yaşındaki İranlı boksör, göstericilere sert şekilde müdahale eden görevlilere "Buradakilere acımasızca davranıyorsunuz, yaptığınız insanlık dışı" dediğini belirtti.

Morovati, bu sırada güvenlik güçlerinin hiçbir uyarı yapmadan kendisine biber gazı ve copla saldırmaya başladığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran'ın Kürdistan Eyaleti'nin yönetim merkezi Senendec'de ekimde yaşanan olayda, boksörün elinde bıçakla güvenlik görevlilerine meydan okuduğu görüntüler viral olmuştu.

Kürt boksörse bıçağını kendini savunmak amacıyla çıkardığını söyledi.

Morovati, "Beni önce çok yakın mesafeden pompalı tüfekle vurdular, sonra da bacaklarıma iki el ateş ettiler" dedi.

Olayın ardından hastaneye kaldırılan boksör, acil yardım servisindeki müdahaleyle kurtuldu.

Morovati, bir bacağındaki ana damarın yırtıldığını ve pompalı tüfek mermisindeki saçmaların akciğerini deldiğini söyledi. Boksör, doktorların ameliyatta vücudunun farklı yerlerinden yaklaşık 200 tane saçma çıkardığını ifade etti.

Yaklaşık bir ay tedavi gören boksör, 23 Ekim'de güvenlik güçleri tarafından hastaneden çıkarılıp tutuklandı.


Morovati'yi ameliyat ettiğini söyleyen ve kendisini Navabi diye tanıtan doktor, 10 sivil polisle 20'ye yakın silahlı askerin hastaneyi basıp boksörü götürdüğünü belirtti.

Yaraları tam iyileşmediği için hapishanede çok acı çektiğini anlatan boksör, ailesinin ve hastanedeki doktorların talepleri üzerine askeri hastaneye nakledildiğini belirtti.

Morovati, bu sırada hakkında idam istemiyle dava açıldığını söyledi. Boksör, askeri hastaneden taburcu edildikten sonra ülkeden kaçtığını belirterek, "Dağları ve çölleri geçerek ülkeden çıktım. Ağır kanamam vardı ve cidden çok kötü durumdaydım" dedi.

CNN, boksörün arkadaşlarının yardımıyla ülkeden kaçtığını bildirirken, sporcunun konumunu paylaşmadı.

Yaraları nedeniyle artık boksu sürdüremeyeceğini söyleyen Morovati, İran halkının cesurca mücadele ettiğini belirterek, "Halkım ve ülkem için canımı bin kez feda ederim" dedi.

 


Mahsa Emini protestoları

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede yönetime karşı büyük protestolara yol açmıştı.

Polis, Emini'nin sorgu sırasında sağlık sorunları nedeniyle fenalaştığını iddia etmiş, muhaliflerse genç kadının işkence görerek öldüğünü savunmuştu.

ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı'na göre 30 Ocak itibarıyla gösterilerde yaşamını yitiren eylemci sayısı 527 olurken, 19 bin 602 kişi de gözaltına alındı. 4 kişiyse protestolardaki rolü nedeniyle idam edildi.



Independent Türkçe, CNN, HRANA

DAHA FAZLA HABER OKU