AK Parti Grup Başkanvekili: CHP "Madenciliği durdurun' önergesi veremez çünkü madenleri bunlar çıkarıyor

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Koca koca siyasetçiler Türkiye'yi Almanya'ya şikayet ediyor

Fotoğraf: TEMA Vakfı

AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan Çanakkale'deki Gelibolu Öğretmenevi'nde mülki amirler, sivil toplum örgütleri ve muhtarlar ile bir araya geldiği toplantıda son dönemde yaşanan Kaz Dağları tartışmasına değindi. 

 Turan, CHP'li milletvekillerine seslendi, siyanür ile ilgili iddiaları eleştirdi:

CHP’nin kıymetli vekilleri, gelsinler meclise madencilik faaliyetlerini durdurun diye önerge versinler. Ama veremezler çünkü, madenlerin çoğunu bunlar çıkartıyor. Koca koca siyasetçiler Almaya’da Türkiye’yi Çanakkale’yi şikayet ediyor, Ege sahillerinde dükkanın önüne Çanakkale’de siyanür var diye yazmış ki yalan, buna da bizim merkez belediyemiz bravo tebrik ediyorum diyor. Siyanürlü toprağa turist gelir mi? Sorunun kargaşanın, mitingin, kavganın gerginliğin olduğu yere turist gelir mi?

 

AW776005_03.jpg
Fotoğraf: İHA

 

AK Parti Grup Başkanvekili Turan toplantıda yaptığı açıklamada, CHP’li bazı isimlerin maden firmasına izin verilmesi için Ankara’da uğraş verdiklerini ancak şimdi eylemlere katıldıklarını iddia etti, vekillerin eyleme devamı halinde elindeki isimleri tek tek açıklayacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bir tek ağacın yanlış kesilmesine imanımız razı olmaz ama ortada bir tiyatro var"

Bölgede ilk altın arama izninin 25 Nisan 2001 yılında zamanın bakanı Cumhur Ersümer tarafından verildiğini hatırlatan Turan şöyle konuştu: 

Bir tek ağacın yanlış kesilmesine asla gönlümüz, ahlakımız ve imanımız razı olmaz. Ama bir tiyatroyla karşı karşıyayız. Devam eden bir süreç var o günden bu güne altın varsa bulun demişler. Bulmuşlar şimdi ağaçlar kesilmiş, yollar açılmış tabiri caizse bir beton alan gibi bir yer ortaya çıkmış şimdi gelip miting yapıyorlar. Burada kötü niyet var başka bir şey var burada. Ağacın kesilmesine karşı olan adam o ağaç kesilirken oraya gelir. Ağacın kesilmesini istemeyen adam o gün orada miting yapar. Hakkını vermem lazım zaman zaman toplantı, gösteri bir şeyler yapmışlar ama esas mitingi bugün yapıyorlar. Bundan 15 sene önce Bergama’da altın araması vardı. Yabancı bir firma arama yapıyordu her gün miting yapıldı, eylem yapıldı. FETÖ’nün firması oraya el koyup aldığı gün eylem bitti. O gün Bergama unutuldu. Çevre hasasiyeti olan arkadaşlar ağaç kesilirken orada olması lazımdı. Ağaç kesilmiş, her şey bitmiş adamın altın çıkartacağı gün gelip te sen yapamazsın demek bir başka hesabın adımıdır.

Kaz Dağları bölgesindeki altın arama faaliyetine karşı çıkanlar en az 6 yıl içinde toprağın öleceğini, bölgedeki su havzasının anlamını yitireceğini, ekosistemin yok olacağını ve yer altı suyunun azalacağını öne sürüyor. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU