HDP'den "hazinemiz halkımız" kampanyası… Toplanacak bağış paralarına da el konulur mu?

Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası devam eden ve hazine hesabına bloke konulan HDP, bağış kampanyası başlattı. Kampanya ne durumda? Bağış paralarına el konulma tehlikesi var mı? Hukukçular yanıtladı

Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) görülen Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılma davası süreci devam ediyor.

Bilindiği gibi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Mart 2021'de HDP'nin kapatılması istemiyle AYM'ye dava açtı.

İddianame, AYM tarafından eksiklikler nedeniyle 31 Mart 2021'de oy birliğiyle reddedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başsavcılık, 7 Haziran 2021'de tekrar dava açtı. AYM de 21 Haziran 2021'de yeni iddianameyi oy birliğiyle kabul etti. 

Bloke kararı mali olarak HDP'yi zor durumda bıraktı

Dava devam ederken AYM, 5 Ocak 2023'te HDP'ye yapılacak hazine yardımına geçici olarak bloke konulması kararı verdi.

HDP, AYM'nin bloke kararını "iktidar talimatı ile uygulanan bir hak gaspı" olarak niteledi.

Türkiye'nin seçim sürecine girdiği bu dönemde hazine yardımına bloke kararı mali olarak HDP'yi zor durumda bıraktı.

HDP bu durumdan kurtulmak için bir yardım kampanyası başlattı.

Parti Sözcüsü Ebru Günay, dün (26 Ocak 2023) yaptığı açıklamada hazine yardımı hesabına bloke konulmasına karşı "hazinemiz halkımız" adlı bağış kampanyası başlattıklarını duyurdu.

"İster 1 lira ister 100 bin lira"

Eş genel başkanlar başta olmak üzere birçok partili yardım kampanyasına katılmak için çağrıda bulundu.

Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da kampanyaya destek veren bir tweet paylaştı.

Sosyal medya hesabından yardım kampanyası için HDP'ye ait bir IBAN da paylaşan Demirtaş, "HDP seçmenlerinin vergilerinden oluşan Hazine payına el koyanlara bir cevap verseniz ne güzel olur. Gücünüze göre ister 1 lira ister 100 bin lira" ifadelerini kullandı.

 

 

Çağrıdan sonra birçok kişi bağışta bulundu ve buna ilişkin dekontu da sosyal medya hesaplarında paylaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da kampanyaya yoğun katılımın olduğunu belirterek, "Hazinemiz halkımız bağış kampanyamıza yoğun  katılım sağlayan halkımıza, harçlığını gönderen öğrencilerimize, yevmiyesini paylaşan emekçilerimize sonsuz teşekkür ederiz" dedi.

 

 

Peki, toplanacak paralara kanunen el konulma tehlikesi var mı? 

Halkın yardım kampanyasına teveccühü nasıl?

"Blokaj diye bir isim uyduruldu ve tedbir konuldu"

Hukukçu yazar Figen Çalıkuşu, yardım kampanyası sonucunda toplanacak paralara el konulmasının mümkün olmadığı görüşünde.

Görülen kapatma davasında partiye yapılacak yardımın üzerine blokaj koymanın yasal olmadığına değinen Çalıkuşu, "Ama maalesef bunu da gördük" dedi.

Usulen doğru olmadığını halde blokaj diye bir ismin uydurulup tedbir konulduğunu hatırlatan Çalıkuşu, "Aslında AYM'de görülen bir kapatma davasında böylesi bir dava sonrasında elde edilecek bir neticeyi peşinen elde etme gibi bir karar alınamaz, ancak dava sonunda partinin kapatılması uygun görülür ve kapatılırsa kapatmayla beraber bu yapılacak yardıma da el konması ya da sadece yardımdan mahrum bırakılması gibi bir karar çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Figen Çalıkuşu
Figen Çalıkuşu / Fotoğraf: Twitter

 

"Böylesi bir usul uygulanamaz"

Bu aşamada açılmış bir hesaba yardım kampanyası sonucunda toplanan paralara el konulmasının mümkün olmadığını kaydeden Çalıkuşu, devamında şunları kaydetti:

Çünkü böyle bir yaptırım yok, bu bir alacak davası değil. Yani bir suçtan elde edilmiş bir mal varlığı değil. Böylesi bir usul uygulanamaz. Dolayısıyla başlatılan bağış kampanyası yerindedir. Tabii ki yasal izinlerin alınarak başlatılmış olması lazım. Tahmin ediyorum ki parti yetkilileri izinlerini almışlardır."

"Paralara el koyma riski sıfırdır"

HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren de toplanacak paralarla ilgili el oyma gibi bir durumun olmadığını söyledi.

AYM'nin hazinenin 2023 yılı için siyasi partilere yatıracağı paralara bloke koyma kararı verdiğini anımsatan Eren, "Daha önceki yıllardan kalan hesaplarımıza bloke kararı koymamıştır. Dolayısıyla bu yardım kampanyası kapsamında gelecek paralara hazinenin el koyma durumu söz konusu değil, olmaz" diye konuştu.

 

Serhat Eren
Serhat Eren / Fotoğraf: Twitter

 

HDP'nin kapatılması durumunda partiye ait tüm hesaplara el konulabileceğini aktaran Eren, "Ancak şu an itibariyle böyle bir durum veya risk yok. Zaten 14 Mart'ta AYM partimize sözlü savunma yapmak için süre tanımış durumda. 14 Mart'tan sonraki süreçte belki nisan ayının ortalarına kadar sarkar. O tarihlere kadar kampanya kapsamında hesaplarımıza yatacak paralara hazinenin el koyma ihtimali ve riski sıfırdır. Böyle bir durum söz konusu olamaz" ifadelerini kullandı. 

"Halkın teveccühü çok yüksek"

Hesaplara bloke koyma kararının alındığı tarihten itibaren genel merkez başta olmak üzere il ve ilçe teşkilatlarına gelen çok sayıda insanın kampanya yapılması durumunda destek vereceklerini ifade ettikleri bilgisini paylaşan Eren, "Sosyal medyada buna ilişkin çok sayıda açıklama ve görüntü yansıdı" dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Şu an itibariyle bu teveccühün çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Çok sayıda üye ve sempatizanımız katkıda bulunuyor ve bu katılım daha da artacak gibi görünüyor. Öte yandan ‘acaba yapacağımız yardıma el koyma ihtimali olabilir mi?' şeklinde çok sayıda telefon alıyoruz. Biz de kendilerine böyle bir riskin söz konusu olmadığını izah etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla hem AYM'nin kararı hem de hükümetin yaklaşımına tepki olarak çok sayıda insanın kampanyaya destek verdiğini söyleyebilirim."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU