"Kişiye özel ilana" karşı çıkan ilahiyat dekanı istifa etti

Prof. Dr. Ali Kuzudişli'nin istifası henüz kabul edilmedi

Fotoğraf: ANKA

Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı’na alınacak araştırma görevlisi için yayınlanan ilanının “kişiye özel” hazırlandığı öne sürüldü. İlana itiraz eden İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kuzudişli, ilandaki özel şartı sağlamayan adayların başvurularını onayladığı için kendisine doğrudan ve dolaylı baskı yapıldığını iddia etti. Görevinden istifa eden Kuzudişli, istifasının henüz onaylanmadığını bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu’nca (YÖK), hazırlanan ‘Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 9 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlamıştı. Yönetmelikte, “İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi, ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez” denilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YÖK’ün bu kararına karşın üniversitelerde “adrese teslim” akademisyen kadro ilanları verilmeye devam edildiği iddiaları gündemde. Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi Anabilim Dalı’na alınacak araştırma görevlisi için, 19 Aralık 2022’de Resmi Gazete’de ilan yayınlandı. İlanda belirtilen şartlar arasında, “Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve İlahiyat Fakültesi lisans mezunu olup, eski Türk edebiyatı alanında tezli yüksek lisans yapıyor olmak” da yer aldı.

İddiaya göre; “kişiye özel” açılan kadroya, üniversitenin İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kuzudişli itiraz etti. Olayın ardından istifasını sunan Kuzudişli, rektörlüğe gönderdiği yazıda şunları kaydetti:

18 Ocak 2023 tarih, 152807 sayılı yazınızda, fakültemiz İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü İslam Tarihi Anabilim Dalı için 19 Aralık 2022 tarihinde 32048 sayılı Resmi Gazete’de ilan edilen 6. derece araştırma görevlisi kadrosuna başvuran ve giriş sınavında başarılı olan A.Y.’nin, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/d maddesine göre bir yıl süre ile atanması teklifimizin, kadronun iptal edildiği gerekçesiyle reddedildiğini öğrenmiş bulunmaktayım. Söz konusu ilanda yer alan ‘Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve İlahiyat Fakültesi lisans mezunu olup, eski Türk edebiyatı alanında tezli yüksek lisans yapıyor olmak’ özel şartına itiraz ettiğim ve ilgili kadroya başvuran İslam Tarihi ve Sanatları Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencilerinin başvurularını geçerli sayıp kabul ettiğim için şahsıma uygulanan doğrudan ve dolaylı haksız baskıları kabul etmediğimi, söz konusu kadro iptalinin ve gerekçesinin hiçbir yerde ilan edilmediğinden, yapılan işlemin mevzuata aykırı olup kazanan adayın mağdur edildiğini ve fakültemize uygun görülen bu tür keyfi uygulamalara tahammül sınırımı aştığımdan dolayı Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevimden istifa ettiğimi belirtir, gereğini bilgilerinize arz ederim.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kuzudişli, konunun yeterince anlaşıldığını belirterek açıklama yapmak istemediğini belirtti. Kişiye özel açıldığı iddia edilen kadroya karşı istifasını sunduğunu doğrulayan Kuzudişli, istifasının ise henüz onaylanmadığını söyledi.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU