"Psikopat" yapay zeka botu, Chess.com'u çökertti

Satranç sitesi, "Ocağın neredeyse her günü yeni bir site rekoru kırıldı" diye belirtiyor

Chess.com'da kullanıcıların satranç oynayabileceği düzinelerce yapay zeka botu olsa da içlerinden biri 2023'te özellikle popüler olduğunu kanıtladı (Pexels)

Önde gelen satranç sitesi Chess.com, son zamanlarda yaşanan kesintiler ve sunucularındaki sorunların bir kısmından yeni bir popüler yapay zeka botunun sorumlu olduğunu iddia etti.

Yapay zeka satranç algoritması ve sohbet botu tarafından desteklenen Mittens ilk olarak 1 Ocak'ta, Chess.com internet sitesi ve uygulamasındaki kedi personasına sahip 5 yeni satranç botundan biri olarak ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Büyük gözlü bir kedi yavrusu avatarı ve sadece bir puanlık derecelendirmesi olan Mittens, satranç yeteneğine ve ukala cevaplarına aşina olmayan herkes için nispeten zararsız görünüyor.

Chess.com kullanıcıları Mittens'ı, "satranç kabusu", "psikopat" ve oyun içinde alaycı yorumlar yaparak hem acemileri hem de büyük ustaları yenebilen "korkunç, korkunç bir kedi" olarak tanımlıyor.

Bot, kendisine meydan okuyan rakiplerine "Ben Mittens oldum, şahların yok edicisi" diye sataşıyor.

Ben bu satranç tahtasında tüm zamanlar ve gerçeklikler boyunca varım hehehe. Miyav.

Satranç oyuncuları satranç botunun ününe katkıda bulunurken, ABD'li büyük usta Hikaru Nakamura kısa süre önce YouTube kanalında "Satranç botu Mittens satrancı bırakmanıza neden olacak" başlıklı bir video yayımladı.

Videosu 3,5 milyondan fazla izlenen Nakamura, Mittens'ı yenemese de beyazlarla oynarken bir beraberlik elde etti.

 

Chess.com'da ilk kez 10 milyon kişi vardı! Satrançla ilgili böyle bir heves görmek inanılmaz.

Ocakta neredeyse her gün yeni bir site rekoru kırıldı. Bu durum teknolojimizi zorluyor ama ayarlamaları yapmak için çok çalışıyoruz. Sabrınız için teşekkürler



Robotun popülaritesi, Chess.com sitesine rekor düzeyde ziyaretçi çekerek yoğun saatlerde kesintilere yol açtı.

Pazartesi günü yayımlanan bir blog yazısında "Chess.com'daki trafiğin, aralığın başından bu yana neredeyse iki katına çıkmasıyla sunucularımız zorlanıyor" ifadeleri yer aldı.

Bu zorlukların üstesinden gelmek adına elimizden geleni yapsak da ne yazık ki bu sorunları çözmek için kolayca basabileceğimiz bir düğme (henüz) yok.

 

Mittens
Chess.com'un Mittens isimli satranç botunun sadece bir puanı var (Chess.com)​​​​​​​​​​​​​​


Kullanıcı sayısındaki hızlı artışın nedenleri arasında Mittens gösterilirken, yakın zamandaki satranç boksu etkinlikleri, ünlülerin yaptığı reklamlar ve hile tartışmalarının da duruma katkıda bulunan faktörler olduğu belirtildi.

Sitede, ocakta 850 milyondan fazla oyun oynanması bekleniyor ki bu rakam Chess.com'un kurulduğu 2005'ten bu yana geçen tüm aylardan yaklaşık yüzde 40 daha fazla.

İnternet sitesinin yöneticileri, dayanıklılığı artırmak ve kullanıcı deneyimini iyileştirmek için gelecek haftalarda "bazı büyük değişiklikler" yapılmadan önce, benzeri görülmemiş ilgi düzeylerini ele alma amacıyla bu hafta kısa vadeli düzeltmelerin uygulanacağını belirtti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU