Ukrayna neden Alman Leopard-2 tanklarını istiyor?

Esedullah Oğuz Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Esedullah Oğuz

Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok ülke ellerindeki son model tankları Ukrayna'ya göndereceklerini açıklamalarına rağmen, Ukrayna ısrarla Alman Leopar-2 tanklarını istiyor.

Almanya ise bu konuda henüz kararını vermiş değil. Cuma günü Ramstein'daki hava üssünden bu konuda bir karar çıkmaması başta Ukrayna ve ABD olmak üzere pek çok ülkeyi hayal kırıklığına uğrattı. 

Almanya şu an kararsız ama Berlin üzerindeki baskılar giderek artıyor. Başta Baltık ülkeleri olmak üzere pek çok ülke, Almanya'ya Ukrayna'ya Leopar-2 tanklarını gönderme konusunda çağrı yaparken; Almanya içinde de Ukrayna lehine gösteriler yapılıyor.

Geçen cumartesi günü Münih'in Taksim'i sayılan Marienplatz meydanında Ukrayna için düzenlenen gösterilerde gözüme çarpan bir pankartta "Son Ukrayna askeri düştüğünde, Putin size de gelecek" yazıyordu. 
 

WhatsApp Image 2023-01-22 at 18.21.40 (1).jpeg
Münih'teki gösteriden görüntüler / Fotoğraf: Esedullah Oğuz

 

Almanya elbette şu an için kararsız ve çekimser ama bu, baskılara uzun süre dayanabileceği anlamına gelmiyor. Bu konuda son sözü söyleyecek olan, ABD gibi görünüyor.

Dış savunmasını ABD'ye havale eden Almanya, bu konuda Washington ile ters düşme lüksüne sahip değil. 
 

Münih'teki gösteriden görüntüler (2).jpg
Fotoğraf: Esedullah Oğuz

 

Peki, şu anda gündemde olan ve herkesin konuştuğu Leopar-2 tanklarının özelliği ne?

Onu Amerikan, İngiliz, Fransız veya Kanadalı muadillerinden ayıran fark ne?

Ve neden Ukrayna, ısrarla Leopar-2 tankını istiyor?

Öncelikle savunma sanayi ve silahlar konusunda uzmanlığımın olmadığını belirteyim.

Ancak 7 yıl Alman ordusunda binbaşı rütbesi ile danışman olarak görev yapmış biri olarak -ki bunun üç senesi Afganistan'da zorlu savaş koşullarında geçti- bu konudaki gözlemlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak isterim. 
 

Afganistan (1).jpeg
Esedullah Oğuz Alman ordusunda binbaşı rütbesiyle Afganistan'da görevdeyken

 

Afganistan'da NATO gücü ISAF bünyesinde görev yaptığım 2004-2007 yıllarında pek çok Batı ülkesinin askeri araç gereç ve silahlarını yakından görme ve peformanslarını izleme fırsatı buldum.

Hafif otomatik silahlardan zırhlı araçlara ve tanklara kadar pek çok alanda Alman teçhizatının Fransız, İngiliz veya Amerikalı muadillerinden çok daha iyi olduğunu görmek, beni hem şaşırtmış hem de Alman ordusunun bir mensubu olmak sevindirmişti. 

Kraus-Maffei Wegman firmasi tarafından üretilen Leopar-2 tanklarını Avrupalı ve Amerikalı mudaillerinden ayıran en önemli  fark, ateş gücü, zırh koruması ve hareket kabiliyeti gibi üç önemli özelliği bünyesinde barındırması.

Saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen Leopar-2 tankının ağırlığı 60 ton, uzunluğu 10, genişliği 3,75 metre.

Dizel motoru ile çalışan Leopar-2'nin en önemli silahı ise 5kilometre km mesafeye ulaşabilen 120 milimetrelik bir top.

Almanya, 1978'den beri 3500 Leopar tankı üretti ve şu anda Almanya dışında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 14 ülke Leopar-2 tanklarını kullanıyor. 
 

aa.jpg
Fotoğraf: AA

 

Yürüyen kale olarak nitelendirilen Amerikan Abraham tankları Alman Leopar-2'lerle benzer özelliklerle sahip olmakla birlikte gaz türbinli motorlarından dolayı yakıt masrafı oldukça fazla ve bakımı da daha zor.

Aynı şekilde İngiliz Challenger tankları da oldukça hantal. Buna karşın Leopar-2'lerin hem bakımı son derece kolay hem de dizel motor kullandığı için yakıt masrafı oldukça az.

Birer yakıt canavarı olan ama oldukça güçlü Amerikan Ford kamyonetleri ile yakıt açısından son derece tasarruflu ama performans olarak da göz dolduran Alman Volkswagen araçlarını mukayese ettiğinizde, sanırım durum daha iyi anlaşılır. 
 

aa2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Diğer Alman zırhlı araçları da rakiplerine nazaran son derece pratik, bakım ve masraf olarak da son derece uygun.

Fuchs ve Dingo olarak adlandırılan Alman zırhlı araçları, performans olarak Amerikan Humvee'lerinden çok daha iyi. Bunu, Afganistan'daki operasyonlarda çok yakından izleme fırsatı buldum.

Birçok cephede Amerikan Humvee'leri derin çukurları geçemeyip batağa saplanırken, Alman Fuchs'ları ve Dingo'ları hiçbir engelle karşılaşmadan rahatça geçip gidiyordu.

ISAF ve Afgan ordusunun operasyonları sırasında teknik arıza veya başka sebeplerden dolayı onlarca Humvee aracı Taliban tarafından ele geçirilirken, tek bir Alman zırhlı aracı düşmanın eline geçmiş değil.

Elbette bunda, zırhlı Alman araçlarının Amerikan araçları kadar cephede ön planda olmaması kadar Alman teknik mühendisliğindeki kusursuzluğun da payı var. 

Ukrayna'nın ısrarla Leopar tankları istemesinin nedeni, Alman teknolojisinin cephede diğerlerinden daha etkin bir fark yaratacağına inanması. Almanya içinde ve dışında Ukrayna lehine baskılar artarken, Berlin'in uzun süre buna dayanması zor görünüyor.

Zira Almanya'dan gelecek kararlı bir "Nein" cevabı, NATO'da büyük bir çatlağa yol açabilir. Bu da, doğal olarak Putin'in işine gelir. Ve tabii ki Almanya, Ukrayna'nın haklı mücadelesini akamete uğratmak gibi bir töhmet altında kalmak istemez. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU