Sosyalist Güç Birliği: Millet İttifakı'na destek olmayacak bir biçimde Erdoğan'ın kaybetmesinin yolunu bulacağız

TKP ve SOL Parti temsilcileri seçimlerde izleyecekleri yolla ilgili açıklamalarda bulundu

Görsel: Sosyal medya

Türkiye seçim hattına girdikçe ittifakların cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde alacağı tavır da merakla bekleniyor. SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi'nin öncülüğünde yola çıkan Sosyalist Güç Birliği’nin seçimlerdeki tutumu da yanıt bekleyen sorular arasında yer alıyor.

Sosyalist Güç Birliği bileşenlerinden Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan ve SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine hazırlık çalışmasında geldikleri noktayı Gazete Duvar'dan Serkan Alan'a anlattı, diğer ittifaklarla olan ilişkilerini değerlendirdi.

TKP Genel Sekreteri Okuyan'a göre, ittifakları, her şeyi açık yürütmeye çalışıyor. İttifaklarının genel olarak istedikleri tempoyu kazanması için çalıştıklarını, düşüncelerinin seçimlerle sınırlı olmadığını ifade eden Okuyan, "Birlikte ne yapabiliriz konusunda çalışmalarımız sürüyor ve iyi de gidiyor. Avantajımız, meseleyi seçime kilitlemediğimiz için rahat ilerliyoruz" dedi.

“Güç Birliği’ni oluşturan oluşumlar farklı bir tavır alabilirler"

Yaklaşan seçimlerde Sosyalist Güç Birliği’nin tavrının merak edildiğini, parti olarak seçim çalışmalarına başladıklarını ifade eden Okuyan, ittifak olarak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri olmak üzere iki başlıkta değerlendirme yaptıklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili tavırlarının ne olacağı üzerine değerlendirmelerde bulunan Okuyan, “Güç Birliği’ni oluşturan oluşumlar cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak çok yönü olmasına rağmen farklı bir tavır alabilirler. Ama bizim isteğimiz ortak bir tavır alınması. Çok uzun olmayan bir süreçte bu konudaki tavrımız netleşecek. Aday çıkarmak, ikinci tur olursa hangi bir seçenek tercih edilir gibi durumları değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Sosyalist Güç Birliği’nin, Cumhur İttifakı ve 6'lı Masa’yı birinden birine tercihle hareket etmediğini, ikisine dönük de karşıtlık ilişkisi kurduğunu belirten Okuyan, “Öte yandan da şunu biliyoruz; bu ülkede 20 yılı aşkındır bir iktidar var. Bu iktidarın tek kişiyi öne çıkaran siyasal sistemi var. Bunun ömrünün uzamasına yarayacak bir konumlanmadan da uzak duracağız. Sorumlu davranmaya çalışıyoruz" dedi.

"Milletvekilliği pazarlığı içerisinde olmayacağız"

Sosyalist Güç Birliği’nin sürekli diğer ittifaklarla değerlendirilme eğiliminin olduğunu, TKP’nin neden orada olmadığı sorusuna yanıt vermek zorunda kaldıklarını ifade eden Okuyan, “Bu da bizim hiç meraklısı olmadığımız bir polemik haline geliyor. Biz gerekçelerimizi söylediğimizde buna yanıtlar veriliyor” dedi.

Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin ziyaretinin, “dostça bir ortamda karşılıklı tutumların aktarımı” olarak gerçekleştiğini aktaran Okuyan, "İki ittifakın bir araya gelmesinin mümkün olmadığını söyledik. Nedenlerini de söyledik. Bunun herkes için iyi olacağını söylemiş olduk. ‘Fena mı olur pusulada herkes bir arada olsun’ deniyor. Biz milletvekilliği çıkarma üzerine kurulu bir sürecin parçası olmayacağız. Bu milletvekilliğini toptan önemsizleştirici bir şey değil. Bunun önemli motivasyon olduğu hiçbir şeyde olmayacağız. Nitekim böyle değerlendirildiğinde nelerin ortaya çıktığını şimdi yaşıyoruz" diye konuştu.

"Tıpış tıpış Erdoğan’ın karşısındaki adaya destek vermeyiz"

Bu sözlerin Emek ve Özgürlük İttifakı’nda milletvekilliği pazarlığı yapıldığı anlamına gelip gelmediği sorumuz üzerine Okuyan, “Ben bunu söyleyebilecek ne bilgiye sahibim ne de başka siyasi partilerin yaptıklarıyla çok fazla ilgiliyim. Ama bu gündem var mı ortada? Var. Böyle bir tablo ortaya çıktı. Bu tabloyu da ne Birgün gazetesi ne de başkaları yarattı, bu gündem zaten vardı. Dolayısıyla ben bu görüşmeler öyledir böyledir demem, dedikodu üzerinden de olmaz. Ben bu soruya siyasetçi olarak yanıt veremem. Ama şunu söylerim; biz milletvekilliği pazarlığı içerisinde olmayacağız. Bu birilerine itham olarak anlaşılıyorsa bu ayrı bir şey. TKP bunda yer almayacak” ifadelerini kaydetti.

Bu durumun genelde “6'lı Masa’ya destek" olarak algılandığını söyleyen Okuyan, “Biz Millet İttifakı’na destek olmayacak bir biçimde Erdoğan’ın kaybetmesinin yolunu bulacağız. Bu deneyime ve birikime sahibiz. ‘Son tahlilde destekleyecekler’ deniyor, bunun böyle olmadığını göstereceğiz. Burada da bir yol açacağız. Biz sessiz sedasız, tıpış tıpış Erdoğan’ın karşısındaki adaya destek vermeyiz. Erdoğan’ın karşısındaki adaya oy vermek, o aday ve arkasındaki güce destek vermek anlamına gelmez. Destek çok güçlü bir sözcük. Böyle bir şey yok. Kimse bizden böyle bir şey beklemesin" ifadelerini kaydetti.

"Kılıçdaroğlu’nun karşı devrimci bir siyasetçi olduğunu söyleyemeyiz"

Sosyalist Güç Birliği’nin Meclis seçimlerindeki tutumuna dair ise Okuyan, "Sonuçta şu belli; partiler kendi kimlikleriyle kendi program ve adaylarıyla girecek. Öte yandan sonuçta bir güç birliğiyiz ve iş birliğinin yolları, pusulaya yansıması, birliğin sahada vereceği fotoğrafı da değerlendiriyoruz. Bu daha kolay çözebileceğimiz bir mesele. Cumhurbaşkanlığı seçimi biraz daha karmaşık" diye konuştu.

6'lı Masa’nın adayının kim olduğunun önemli olup olmadığını sorusu üzerine Okuyan, “Kim olursa olsun tavrımız değişmez diye bir şey yok. Karşı devrimci bir aday çıkarsa biz de gereğini yaparız ve bu bir meydan okuma olur. Biz öyle bir adayın kazanmasına yardımcı olamayız” dedi.

6'lı Masa’nın adayı olma ihtimali yüksek olarak değerlendirilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu tarife uyup uymadığını da değerlendiren Okuyan, “Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşı devrimci bir siyasetçi olduğunu söyleyemeyiz. İsimler üzerinden tartışmak risk barındırıyor. Kemal Bey’e dönük çok sert eleştiriler de yapıyoruz. Temsil ettiği siyasi ideolojik çizginin Meral Akşener ile yan yana gelmiş olması, onunla aynılaşması ayrı bir şey ama Meral Akşener’in hala temsil ettiği çizgi tarihsel misyondur, o başka bir şey. Bunları oturup değerlendirebilecek bir siyasal birikime sahibiz. İçimiz rahat. Bütün adaylarla aynı tavrı göstereceğiz diye bir şey yok. Bakacağız” ifadelerini kullandı.

İşleyen: Kimin seçilmeyeceğinin daha önemli olduğu bir seçimle karşı karşıyayız

Sosyalist Güç Birliği’nin çalışmalarına devam ettiğini, ittifak olarak AK Parti’nin başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifine karşı ortak açıklama yapacaklarını ifade eden SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, ittifaklarının parlamento seçimlerine katılma konusunda bir değerlendirme içerisinde olduğunu söyledi, “Önümüzdeki günlerde bu değerlendirmemizi daha somut bir noktaya taşımak üzerine çalışıyoruz. Sosyalist Güç Birliği’nin şu an aldığı bir karar yok” dedi.

Geçtiğimiz hafta kongrelerini tamamladıklarını, bu hafta sonu da parti meclisi toplantısını gerçekleştireceklerini belirten İşleyen, iki temel vurgunun öne çıktığını ifade ederek, “Tek adam rejiminin bir yenilgiye uğratılmasının tüm muhalefetin ortak sorumluluğu olduğunun altını çiziyoruz. Sol Parti bu konuda rejime son vermeyi ön plana alan bir siyaseti, bütün seçim süreci boyunca etkin bir şekilde izlemeye devam edecek” dedi.

Tüm muhalefetin son dönemde “kendi çelişkileri etrafında yaşadığı sorunlara” da vurgu yapan bir sorumluluk çağrısı yaptıklarını söyleyen İşleyen, “Biz bu koşullarda, bu seçime bir referandum dedik. Bir referandumla karşı karşıyayız. Kimin seçilmeyeceğinin daha önemli olduğu bir seçimle karşı karşıyayız. Erdoğan’ın temsil ettiği dinci bir azınlığın ülkenin bütün kaynaklarını eline aldığı rejimi yenmek ve ülkeyi daha büyük bir karanlıktan çıkarmak öncelikli görev” dedi. İşleyen sözlerini şöyle sürdürdü:

Mevcut muhalefetin halkın birikmiş sorunlarına yanıt veremeyeceğini ve iktidar değişikliği sırasındaki ortaya çıkacak tabloda güçlü bir muhalefet çizgisini geliştireceğimizi şimdiden ilan ediyoruz. Sol Parti, seçim platformunda kendisini etkin bir şekilde ortaya koyacak. Bunun biçimi ve nasıl olacağını hem kendi kurumlarımız hem Sosyalist Güç Birliği’ndeki tartışmalarla karar vereceğiz.

 

Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU