HDP, kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması için AYM'ye başvurdu: Adil ve demokratik seçimlere müdahaledir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "İktidar bu davayı HDP’ye karşı bir şantaj aracı olarak kullanma niyetinde" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partileriyle ilgili kapatma davasının, 2023 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi sonrasına bırakılması için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurduklarını açıkladı.

Sancar, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kapatma davası için "Bu davanın amacı demokratik siyaseti baskı altına almak, HDP’yi tasfiye etme planlarını hayata geçirmektir" değerlendirmedinde bulunan Sancar şöyle devam etti:

Yargının siyasi hesaplara alet edilmesinin tipik bir örneğidir HDP’ye karşı açılan kapatma davası. En son Hazine yardımının yapılacağı banka hesaplarımıza bloke koyma kararı çıktı bu dava sürecinde. 5 Ocak 2023 tarihinde alındı bu karar. Bu kararın oy çokluğu ile alındığı biliniyor. Kararın her açıdan hukuka aykırı şekilde alındığını, iç hukukun bütün temel ilkelerini ihlal edecek şekilde alındığını çeşitli vesilelerle açıkladık. Hazine yardımının yatırılacağı hesaplara bloke koyma kararı tamamıyla ve apaçık bir şekilde Anayasa’nın, kanunların ve Anayasa Mahkemesi’nin varlık nedenlerinin inkarı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Partimize bildirilmedi"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, Anayasa Mahkemesi önünde 10 Ocak’ta sözlü mütalaasını sunduğunu hatırlatan Sancar "Şu aşamada partimize sözlü savunma yapmak üzere süre tanınması sözkonusu olacaktır. Ancak bugüne kadar partimize bu konuda bir bildirimde bulunulmamıştır" diye konuştu.

Sancar şunları kaydetti:

Bütün bu işlemlerin bugüne kadar devam etmesinin ve davanın şu aşamaya gelmiş olmasının yarattığı çok ciddi sorunlar var. Bugünkü başvurumuzda da Türkiye’de seçim sürecine ve demokrasiyle ilgili bütün ilkelere büyük zararlar verme ihtimalini gözeterek Anayasa Mahkemesi’nden talepte bulunduk. Bu başvuruda, davayla ilgili bütün muhakeme işlemlerinin 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılmasını talep ettik. AYM, bu davayla ilgili işlemleri durdurmalıdır. 

"Bu belirsizlik HDP’yi bir kıskaca alma planından öteye hedefler içeriyor"

Açıklamasında seçimlerin normal olarak 18 Haziran 2023 tarihinde anımsatan belirten Sancar şöyle devam etti:

Eğer başka bir karar alınmazsa, 18 Haziran 2023 seçimleri için resmi süreç 19 Nisan 2023’te başlayacaktır. Ancak yine çeşitli kulis bilgileri ve doğrudan iktidar temsilcilerinin açıklamaları 14 Mayıs’ın da seçim tarihi olarak düşünüldüğünü gösteriyor. Eğer seçimler 14 Mayıs’a alınacak olursa seçim süreci resmen 12 Mart 2023’te başlayacak. Ortada ciddi bir belirsizlik var. Bu belirsizlik HDP’yi bir kıskaca alma planından öteye hedefler içeriyor. İktidar bu davayı HDP’ye karşı bir şantaj aracı olarak kullanma niyetinde. Bu tür şantajların HDP için bir etkisi olmayacağını elbette herkes biliyor, bunu bir kez daha huzurunuzda dile getireyim. Ancak sadece HDP değildir hedefte olan. Hedefte olan seçimlerin eşit, adil ve demokratik bir şekilde gerçekleşmesi ilkesidir. Asıl hedef tahtasına konan şey de Türkiye’nin adil, özgür, eşit, demokratik bir seçim süreci yaşamasıdır. İktidar seçim sürecinin bu şekilde işlemesini engellemek için bu davayı kullanmak istiyor.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU