Eski komutanlar Boris Johnson'ın Ukrayna planını eleştirdi: "Serseri mayın"

The Independent Özel Haber: Eski başbakana "arka planda" kalması gerektiği söyleniyor

Boris Johnson ve Volodimir Zelenski, 17 Haziran 2022'de Kiev'de (Reuters)

Kate Devlin & Kim Sengupta

Üst düzey askeri yetkililer, Ukrayna'yı ziyaret etmeyi planladığı ortaya çıkan Boris Johnson'ı eleştirip savaş alanında "reklam peşinde olmakla" suçladı.

Eski İngiltere Genelkurmay Başkanı Lord Dannatt, "serseri mayın" eski başbakanın planının Rishi Sunak'ı gölgede bırakabiliceğinin uyarısında bulundu.

Johnson'ın savaştan ağır zarar gören ülkeye desteğini göstermek için gelecek aylarda Kiev'e seyahat etmeyi planladığı bildiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski başbakan görevdeyken, Zelenski'yle güçlü bir kişisel ilişki kurmuş ve Batı'yı Ukrayna'yı Rus istilacılara karşı desteklemeye devam etmeye çağırmıştı.

Anlaşılan Johnson, Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına verdiği tam desteği başbakanlıktaki en önemli miraslarından biri olarak görüyor.

Ukraynalı yetkililer, ülkelerindeki muazzam popülerliğini koruyan Johnson'ın Ukrayna'yı ziyaret etme ihtimali hakkında temkinliydi.

"Tweet olayı"ndan sonra özellikle dikkatli olduklarını söylediler. Geçen ekimde Johnson'ın Rishi Sunak'a karşı Muhafazakar Parti liderlik yarışından çekilmesinden hemen önce, Ukrayna yönetiminin resmi Twitter hesabı, Netflix dizisi Better Call Saul'a gönderme yapılan ve "Boris'i arasanız iyi olur" yazan bir mim paylaşmıştı. Gönderi kısa süre sonra silinmişti.  

Zelenski hükümetinin bir güvenlik danışmanı şu ifadeleri kullandı: 

Rusya'nın ülkemize saldırdığı savaşta Birleşik Krallık'ın bize verdiği süregelen destekten çok minnettarız. Başbakan Sunak'ın yabancı liderler arasından ilk önce Başkan Zelenski'yi arayıp destek mesajı vermesini son derece takdir ediyoruz.

Başbakan Boris Johnson, Ukrayna'nın harika bir müttefiki ve dostuydu, bizi üç kez ziyaret etti. Dostumuz olarak kaldığı için çok mutluyuz. Ukrayna halkı çok zor bir zamanda yanımızda durmasını unutmuyor. 

Downing Sokağı, eski başbakanın yaklaşmakta olan muhtemel ziyareti hakkında onları bilgilendirmediğini inkar etmedi.

Ancak 10 Numara (BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi -ed.n.), Sunak'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'yle "yakın" ilişki kurduğunu söyledi ve Johnson'ı "geri plandaki" bir milletvekili olarak tanımladı.

Parlamento Savunma Komitesi'ne başkanlık eden Muhafazakar Parti parlamenteri Tobias Ellwood, Johnson'ın iki ülke arasındaki resmi ilişkilere "müdahale etmemesi" gerektiği uyarısını yaptı.

Eski Birinci Deniz Lordu Lord West şunları söylüyor:

Genel olarak,  eski başbakanların reklam ve övgü peşinde koşmaması gerektiğini düşünüyorum. Eski başbakanlar, Birleşik Krallık hükümetini desteklemeye yardımcı olmalı ve arka planda kalmalı.

Lord Dannatt ise şu ifadeleri kullanıyor:

Boris Johnson hayatı boyunca serseri mayın oldu, hâlâ da öyle.

Kişisel olarak Johnson'ın Ukrayna'ya gitmemesi için hiçbir neden yok... Rishi Sunak'ı gölgede bırakmaya çalışmadığı sürece zarar verebileceğini sanmıyorum.

İngiltere'nin Irak, Afganistan ve Sudan büyükelçiliğini yapmış önde gelen eski diplomat Sör William Patey, Boris Johnson gerçekten de Ukrayna'ya giderse bunun "Avrupa'nın savaştaki birliğini pekiştirmekten ziyade büyük ölçüde kendine hizmet eden sebeplerden dolayı gerçekleşeceğini" söylüyor. 

Sör Patey şöyle ekliyor: 

Böyle bir ziyareti başka bir eski başbakan gerçekleştirseydi bu kadar sorun edilmezdi fakat bu isim Boris Johnson ve onun karakterini, nasıl birisi olduğunu ve elbette 10 Numara'ya geri dönme arzusunu biliyoruz. Dolayısıyla bu, Birleşik Krallık yönetiminin pek de işine yaramıyor. 

Afganistan, Irak, Kosova ve Kuzey İrlanda'da komutanlık yapan, Britanya Birleşik Kuvvetler Komutanlığı eski lideri General Sör Richard Barrons, Boris Johnson'ın Ukrayna'ya yapacağı bir ziyaretin doğasında savaş çabalarına dair riskler taşıdığını söylüyor:

Biraz hamile olamazsınız. Ya başbakan ve hükümet mensubusunuzdur ya da değilsinizdir ve Boris Johnson değil. Tabii ki parlamenter fakat Ukrayna'ya giderse, muhtemelen resmi bir parlamento heyetiyle gitmeyecek. Bunu tek bir parlamenter ve ünlü bir politikacı olarak yapacak.

Bu açıklamalar, Boris Johnson'ın geri döneceğine dair söylentiler sürerken yapıldı. Bu hafta Johnson taraftarlarıyla dolu bir parti tabanı grubu, meslektaşlarının yüzde 15'inin desteğini alan herhangi bir Muhafazakar Parti parlamenterinin liderlik için aday olabilmesine yönelik bir kural değişikliği yapılması çağrısında bulundu.

Öte yandan ConservativeHome internet sitesinin editörü Paul Goodman, 2023'te Johnson'ın geri dönüşünün bir olasılık olduğunu öne sürdü.

Etkili figür, "yeniden başa geçmiş bir Johnson'ın, daha önce birçok kez yaptığı gibi kendisini eleştirenleri şaşırtmasının ve Muhafazakar Parti'ye 5. bir dönem kazandırmasının mümkün" olduğunu yazdı.

Fakat bu hafta Johnson'ın Kovid kısıtlamaları sırasında 10 Numara'daki "sosyal mesafesiz" bir partiye katılmak hakkında şaka yaptığının ortaya çıkmasıyla, olası geri dönüş hamleleri darbe aldı. 

Muhafazakar Parti'den The Independent'a konuşan birkaç parlamenter, dile getirildiği iddia edilen ifadelerin Johnson'ın yaklaşan Partygate soruşturmasında parlamentoyu yanlış yönlendirdiği sonucuna varılması ihtimalini artırdığını, Ayrıcalıklar Komitesi soruşturmasını bitirdiğinde Johnson'ın cezadan kaçınmasını daha zor hale getirdiğini belirtiyor. 

Bir parlamenter şu ifadeleri kullandı: 

Bu, kendisinin ürettiği geri dönüş tabutuna son çiviyi çaktı. 

The Independent'ın ulaştığı Johnson'ın bir sözcüsü herhangi bir seyahat hakkında yorum yapmayı reddetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU