Libya'daki Amazigh kanalı, çeşitliliğin sesi oldu

2020'de kurulan Amazigh kanalı, hakları önceki rejim tarafından yok edilen bir azınlığın kültürel kimliğini savunuyor

"Amazigh" kanalı, ülkedeki ilk Amazigh konuşan kanal olarak kabul ediliyor / Fotoğraf: Independent Arabia 

Libya'da Muammer Kaddafi rejimi tarafından yok edilen haklarını geri kazanmak için on yıllardır mücadele veren Libya'daki Berberiler için 17 Şubat 2011 devrimi, haklarının anayasallaştırıldığı ve bir kimliklerinin tanındığı bir tarih oldu.                  

"Amazigh" kanalı, ülkedeki ilk Amazigh konuşan kanal olarak kabul ediliyor ve yerel medyanın karşılaştığı zorluklara, engellere ve komplolara rağmen Libya'nın sahip olduğu çeşitliliği, insani ve kültürel zenginliği bünyesinde barındırıyor.

Çocukluk rüyası

Kanal, tüm Amazigh bölgelerinden gelen talep üzerine 2020'de kuruldu.

Amazigh yayıncısı Muhib Karada kanalla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

Kanalın önemi, kuruluş fikrinin dayandığı kültürel ve siyasi çeşitlilikte yatmaktadır. Kanal devletten aldığı destek nedeniyle Libya medyasında büyük bir sıçrama olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda tüm Libyalılar için büyük bir önem taşıyor ve bununla kimlik ve özgünlük imajı aktarmaya talip olan Libya medyasını zenginleştiriyor. Bu bizim çocukluğumuzun rüyasıydı. Başta Libya devleti tarafından resmi olarak tanınması olmak üzere birkaç önemli husus nedeniyle bu deneyimin farklı olmasını bekliyoruz, ancak yasal açıdan Amazigh dilinin ülkede resmi dil olarak kabul edilmesi için Berberilerin 17 Şubat'ta ortaya koyduğu isyanın hedeflerine ulaştığımızı söyleyemeyiz. Bu kanal tüm Libyalıların sesidir. Kanalın sloganı Arapçada 'kökler ve kimlik' anlamına gelen 'Ijoran d Tamagit'dır. Berberilerin gerçek kimliğini yeniden canlandırmak için Libya köklerimize dönerek kendimizle barışmaya kanal aracılığıyla talip oluyoruz.

Libya Berberileri bugün şu bölgelere yayılmıştır: Kabo, Yefren, Cadu, el-Kala, Gadames ve Zuvara ile ülkenin güneyindeki Ubari ve Gat.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bin millik yolculuk

Kanalın kurucusu Muhammed Kaber kanalla ilgili şu sözlere dikkat çekti:

İzleyiciye diğer Libya kanallarında aktarılandan farklı bir görüntü aktaran, Libya'nın modern tarihinde bir ilk olarak kabul edilen bu kanal, yıllarca süren çalışmanın bir sonucu olarak doğdu. Kanalın kuruluş kararı 2014 yılında Ulusal Kurtuluş Hükûmeti döneminden itibaren alınmıştı ancak ülkedeki siyasi ve güvenlik koşulları buna engel oldu. Bu kanal, Libya'daki Berberilerin dünyaya uzanan bir sesi ve penceresi oldu.
 

Kanal, Amazigh kültürünü yaymak için çalışıyor.jpg
Kanal, Amazigh kültürünü yaymak için çalışıyor / Fotoğraf: Independent Arabia

 

Mohamed Kaber, Berberiler olarak talepleri sorulduğunda şu cevabı verdi:

Kişisel, bölgesel veya etnik taleplerimiz yok, ancak bugün tek talebimiz dilimizin resmi olarak tanınmasıdır.


Libyalı yazar Abdulaziz Ali, ülkede kurulan yeni Amazigh kanalı için görüşlerini şu şekilde ortaya koydu:

Bu, Amazigh kültürünü özellikle Libyalılar olarak aramızda tanıtmak ve Amaziglerin sesiyle konuşan bir alternatif oluşturmak için harika bir fırsat. Amazigh kanalı, Kuzey Afrika kültürünün kültürel kimliği konusunda hoşgörü oluşturacak ve daha fazla ulusal kazanım sağlayacaktır.


Etnik azınlık

Berberiler, Libya kimliğinin bileşeninde baskın etnik grup olsa da, bugün Libya'daki Amazigh konuşanların sayısı göz önüne alındığında, birçok kişi onları hala etnik bir azınlık olarak görüyor.

Bu bağlamda Amazigh aktivisti ve araştırmacısı Azm en-Nebut şu değerlendirmeyi yaptı:

Azınlık teriminin özel bir tanımı var ve bu tanım Amazigler için geçerli değil, çünkü Libyalıların yüzde 70'inin Libya-Kuzey Afrika kökenli olduğunu açıkça biliyoruz. Uluslararası insan hakları sözleşmelerinde öngörülenler uyarınca bu ırkların haklarının verilmesi gerekiyor. Etnik çeşitlilik ve çok kültürlülük, istikrara giden yolu açacaktır. Dilsel ve kültürel açıdan çeşitlilik gösteren toplumlar, dünyadaki en istikrarlı ve gelişmiş toplumlardır.


Amazigh dilini konuşan Libya şehir ve bölgelerinin sakinleri, ihmal edilmiş tarihi ve kültürel haklarıyla ilgili şikayetlerini yinelerken, Amazigh kanalı ülkedeki bu dışlanmış azınlığın sesi olarak görülüyor.

Berberiler, Amazigh dilinin anayasallaştırılması ve yasama organında daha fazla sandalyeye sahip olunması başta olmak üzere, haklarını talep etmek ve bu taleplerini dış dünyaya duyurmak için tüm yerel ve uluslararası forumlara katılmaya gayret gösteriyor.
 

DAHA FAZLA HABER OKU