İdama mahkum edilen eski İran Savunma Bakanı Yardımcısı Ekberi: 10 ay boyunca 3 bin 500 saat işkence gördüm

Birleşik Krallık adına casuslukla suçlanan Ekberi, itirafı silah zoruyla yaptığını savundu

İran'ın Ekberi hakkındaki idam kararında geri adım atıp atmayacağı henüz bilinmiyor (Reuters)

İran'da Birleşik Krallık (BK) adına ajanlık yaptığı gerekçesiyle idam cezası alan eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Ekberi, işkence gördüğünü ve itirafa zorlandığını söyledi.

Ekberi, Tahran yönetimine ait İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı'nda perşembe günü yayımlanan bir kayıtta, BK'nin dış istihbarat teşkilatı MI6 adına casusluk yaptığını itiraf etmişti.

Eski bakan yardımcısı, İran'ın nükleer programına ve Tahran yönetiminin, Batı'nın uyguladığı yaptırımlardan kaçmak için yürüttüğü planlara dair BK'ye bilgi sızdırdığını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Ekberi, BK istihbaratının kendisinden İran'ın nükleer programının mimarı olarak tanınan Muhsin Fahrizade'nin çalıştığı projelerle ilgili bilgi istediğini de belirtmişti.

Fizikçi Fahrizade, 2020'de Tahran'da suikasta uğrayarak yaşamını yitirmişti.

Öte yandan BK'nin kamu yayımcısı BBC'nin İran servisinin ele geçirdiği bir ses kaydında Ekberi, bu itirafı işkence gördükten sonra yaptığını söylüyor. Kayıtta şu ifadeler yer alıyor:

10 ay boyunca toplamda 3 bin 500 saat sorguya çekildim ve işkence gördüm. Bunların hepsinin kamera kayıtları var. Beni ölümle tehdit ettiler. Kafama silah dayayıp, beni mesnetsiz itiraflarda bulunmaya zorladılar.

Servisin ses kaydını nasıl ele geçirdiği ya da kayıtta Ekberi'nin kimle konuştuğu bilinmiyor.

Kayıtta ayrıca Ekberi, kendisine psikedelik maddeler verildiğini de öne sürüyor.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian ise televizyonlarda bant kaydından yayımlanan söyleşi üzerinde oynandığına ve bazı bölümlerin atıldığına dikkat çekti.

Ekberi'nin kimliği açıklanmayan üst düzey bir İranlı yönetici hakkında bilgi edinmek için bu kişinin sekreterine parfüm hediye ettiği de öne sürülmüştü.
 

ali rıza ekberi.jpeg
BK hükümeti, Ekberi'nin kayıtta söylediklerine dair henüz yorum yapmadı (Reuters)


1997-2005 arasında iktidardaki Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi hükümetinde yer alan Ekberi, 2000-2004'te İran Savunma Bakanı Ali Şemkani'nin yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Daha sonra ailesiyle Britanya'ya taşınan Ekberi, BK yurttaşlığı alarak çifte vatandaşlığa geçmişti. Eski bakan yardımcısı, 2019'da İran'a gittiği sırada yakalanmıştı. Kendisi, Tahran'ın 20 kilometre batısındaki Kerec'deki Recai Şar Hapishanesi'nde tutuluyor.

Tahran yönetiminden çarşamba günü yapılan açıklamada, Ekberi'nin casusluk nedeniyle idam cezasına çarptırıldığı duyurulmuştu.

BK Dışişleri Bakanı James Cleverly de kararın siyasi bir hamle olduğunu savunarak İran'ı "insan hayatına hiçbir önem vermeyen barbarca bir rejim" diye nitelemişti. Cleverly, Ekberi'nin derhal serbest bırakılması çağrısı yapmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Telegraph, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU