Yeni araştırma, evden çalışan çiftlerle ilgili acı gerçeği ortaya çıkardı

"Kovid-19 çalışma şeklimizi sonsuza dek değiştirdi"

Önceki yıllarda yapılan araştırmalar, evden çalışmanın üretkenliği azaltmadığını göstermişti (Pixabay)

Çin ve Güney Kore'de evden çalışan çiftler üzerine yapılan yeni araştırma, uzaktan çalışma deneyiminin kadın ve erkekler arasında farklı etkiler yarattığını ortaya koydu.

223 çift üzerinde yapılan araştırma, pandemi döneminde evden çalışmaya geçen birçok çift arasında yaşanan anlaşmazlıkların olası nedenlerine ışık tutuyor.

Buna göre, çiftler evde birlikteyken, erkekler daha az ev işi yapıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların hazırladığı bir dizi ankete katılan kadınlar, mesai saatlerinde eşlerinin evde olmasının ev işleri veye çocuklarla ilgili yükü hafifletmediğini bildirdi.

Öte yandan bulgular, işverenlerin uzaktan çalışma döneminde erkeklere daha fazla esneklik sağladığını gösterdi.

Hakemli bilimsel dergi Personnel Psychology'de yayımlanan bulgulara göre, kocalar daha esnek çalışma düzenlerine sahipken, kadınlar evdeyken daha fazla çalışıyordu.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jasmine Hu, "Erkeklerin ve kadınların evden çalışırken aynı deneyime sahip olmadığını gördük" ifadelerini kullandı.

"Bu bulgular, kocaların daha esnek çalışma düzenlerine sahip olduğunu ve aslında eşlerine yardımcı olabileceğini gösteriyor" diyen Hu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ancak eşleri daha katı bir çalışma programına sahip olmasına rağmen daha çok ev işi yapıyor.

Araştırmada ayrıca, çiftlerin ofisten veya evden çalıştıkları dönemde hissettikleri vicdani yükümlülük de değerlendirildi.

Özellikle kadınlar, ofiste çalışmaları istendiğinde ev işlerine yetişemedikleri ve aileleriyle zaman geçiremedikleri için suçluluk duygusu hissettiğini belirtti.

Kocalar arasında ise bu duyguya yalnızca Güney Koreliler arasında rastlandı.

Öte yandan, hem erkekler hem de kadınlar, ev ve iş hayatı arasında daha büyük bir çatışma duygusu hissettiklerini bildirdi.

"Kovid-19 çalışma şeklimizi sonsuza dek değiştirdi" diyen Hu, "Uzaktan çalışma giderek bir norm haline gelecek" diye ekledi:

İnsanlar evden çalışmanın avantajlarına alıştı ve birçoğu tam zamanlı olarak ofise dönmek istemeyecek.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Ohio State Üniversitesi

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU