James Webb Uzay Teleskobu ilk gezegenini buldu

Bilim insanları yeni gezegenin çığır açan teleskopla keşfedilecek gezegenlerin yalnızca ilki olmasını umuyor

(NASA, ESA, CSA, L. Hustak (STScI))

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ilk gezegenini buldu ve bu gezegen Dünya'ya çok benziyor.

Bilim insanlarına göre gezegen kendi dünyamızla neredeyse aynı büyüklükte ve JWST'nin hassasiyeti onlara gözlemlerinden son derece emin olabilme imkanı sunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun NASA'nın yeni uzay teleskobu tarafından bulunacak bir dizi gezegenin sadece ilki olması bekleniyor. Dahası JWST, uzak gezegenlerin atmosfer özelliklerini tespit edebilen tek teleskop olarak bu gezegenleri hiç olmadığı kadar çok ayrıntılı görebilecek.

Fakat şimdilik bilim insanları sadece gezegenin atmosferinde neyin bulunmadığını söyleyebiliyor. Örneğin bu gezegen, Satürn'ün uydusu Titan'daki gibi metan ağırlıklı yoğun bir atmosfere sahip olamaz.

Araştırmacılar, bu uzak gezegenin atmosferinin özelliklerini zamanla daha iyi saptayabilmeyi umuyor. Fakat bulgular JWST'nin diğer gezegenleri incelemedeki kullanımını da ortaya koyuyor. Gelecek haftalarda ve aylarda çok daha fazla keşif yapılması bekleniyor.

NASA'nın Washington'daki genel merkezinden Astrofizik Bölümü Direktörü Mark Clampin, bu konuda hemfikir olarak "Dünya büyüklüğünde, kayalık bir gezegenden elde edilen bu ilk gözlemsel sonuçlar, Webb'le kayalık gezegen atmosferlerini incelemek için gelecekteki birçok olasılığın kapısını açıyor" diyor.

Webb bizi Güneş Sistemi dışındaki Dünya benzeri gezegenlere dair yeni bir anlayışa giderek daha çok yaklaştırıyor ve görev henüz daha yeni başlıyor.

LHS 475 b adı verilen gezegen Octans takımyıldızında, 41 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Gezegene dair bir ipucu ilk olarak NASA'nın Geçiş Halindeki Ötegezegen Araştırma Uydusu'nun (TESS) verilerinde tespit edilse de bunu kısa sürede görüntüleyebilip doğrulayabilen JWST oldu.

Bu gezegen hakkında hâlâ pek çok şey bilinmiyor. Fakat ilk gözlemler gezegenle ilgili bazı detayları doğruladı: Çapı, Dünya çapının yüzde 99'u kadar ve gezegenimizden birkaç yüz derece daha sıcak.

Böyle küçük ve kayalık gezegenler, küçük boyutları görülmesi için güçlü araçlar gerektiğinden zor bulunuyor. Bununla birlikte yeni bulgular, JWST'nin artan gücünün yeni teknolojiyi kullanarak bu gezegenlerin nispeten kolay görülmelerini sağlayacağına işaret ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden çalışmanın yürütülmesine katkıda bulunan Kevin Stevenson, "Bu kayalık gezegenin doğrulanması, görev araçlarının hassasiyetini vurguluyor" dedi.

Ve bu, Webb'in yapacağı birçok keşfin sadece ilki.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU