Robot avukat tutana bir milyon dolar verilecek

"Kulaklık takarak robot avukatımızın söylediklerini tekrar ederek savunmayı ona bırakacak herhangi bir avukata veya sanığa bir milyon dolar ödeyeceğiz"

Yapay zekalı hakimler giderek yaygınlaşırken avukatlar da teknolojik ilerlemelerden nasibini alıyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Yapay zeka, ABD'de şubat ayında görülecek bir trafik cezası davasında tarihte ilk kez sanık avukatı olmaya hazırlanıyor.

Sanığa duruşma sırasında kulaklık aracılığıyla danışmanlık yapması beklenen yapay zeka, mahkemedeki argümanları dinleyecek ve sanığın verebileceği en iyi cevapları analiz edecek.

Akıllı telefon üzerinde çalışan teknoloji, sanığın kimliğini gizli tutan DoNotPay adlı bir teknoloji girişimi tarafından tasarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşin en ilginç yanlarından biri de girişimin daha fazla müşteri çekmek için tam bir milyon dolar vaat etmesi.

DoNotPay CEO'su Joshua Browder, Twitter'dan yaptığı açıklamada yapay zekayı "daha yüksek bir mahkemede" görmek istediğini belirtti. 

Trafik cezasıyla ilgili davanın araç için fazla basit olduğunu savunan Browder, "Bu yüzden bu ciddi teklifi yapıyoruz" diye yazdı:

ABD Yüksek Mahkemesi'nde yakın zamanda görülecek bir davada AirPods takarak robot avukatımızın söylediklerini tekrar ederek savunmayı ona bırakacak herhangi bir avukata veya sanığa bir milyon dolar ödeyeceğiz.

Browder ayrıca, robot avukatın davayı kaybettiği durumda para cezalarını DoNotPay'in karşılayacağını söylüyor.

Girişimin yatırımcıları arasında Andreessen Horowitz, Crew Capital ve Founders Fund gibi ünlü risk sermayesi şirketleri yer alıyor.

Girişim bu şirketlerden toplamda 27,7 milyon dolar fon topladı.

Öte yandan, ABD'deki birçok mahkeme salonunda bu tür teknolojilerin kullanılması yasal değil.

Ancak bazı mahkemeler, sanıkların bluetooth özellikli işitme cihazları takmasına izin veriyor. DoNotPay yetkilileri de yapay zeka aracının bu olanaktan yararlanabileceği görüşünde.

Browder'a göre nihai hedef, bazı davalarsa son derece yüksek ücretler talep eden avukatlara ihtiyacı ortadan kaldırmak.

Savunmayı ücretsiz hale getirmek istediklerini aktaran Browder, bu sayede "yasal temsili demokratikleştirmeyi" hedeflediklerini söylüyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, CBS News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU