Belarus: Rusya'yla ortak askeri tatbikatlarımızı genişletiyoruz

"Kremlin, savaşa dahil olması için Minsk yönetimine baskı uyguluyor"

Putin, 24 Şubat'ta verdiği emirle Ukrayna savaşını başlatmadan önce de Rus ve Belarus birlikleri ortak tatbikat düzenlemişti (Reuters)

Belarus, Rusya'yla ortak yürüttükleri askeri tatbikatları genişlettiklerini duyurdu.

Belarus Savunma Bakanlığı'nın televizyon kanalı Voyen TV'de pazar günü paylaşılan açıklamada, tatbikatlarda Kremlin'in Ukrayna savaşında edindiği deneyimlerden faydalanıldığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rus ve Belarus birlikleri tatbikatlarını neredeyse aralıksız şekilde sürdürüyor. Tatbikatların yoğunluğu arttırılıyor. Saldırı düzenleyebilecek güçlere karşı her cephede mücadeleye hazır olunması amaçlanıyor.

Ortak tatbikatlarda şehir savaşı taktiklerine odaklanıldığı da ifade edildi. Bu kapsamda düşman askerlerinin farklı binalarda pusu kurduğu senaryolarla ilgili taktiksel çalışmalar yapıldığı belirtildi.  

İki ülkenin de silah, asker ve özel teçhizat sayılarını artırdığı aktarılırken, bunlara dair herhangi bir resmi rakam paylaşılmadı.

Öte yandan Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'ın, Belarus'taki askeri gelişmeleri takip eden gayriresmi Telegram hesaplarından aktardığına göre, pazar günü 1400 ila 1600 Rus asker, ülkenin kuzeydoğusundaki Vitebsk şehrine konuşlandırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK merkezli haber ajansı Reuters ise bu bilginin henüz bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı.

Guardian'ın haberinde, iki ülke arasındaki ortak tatbikatların, kuzeydeki Belarus sınırından Ukrayna'ya yeni bir saldırı düzenlenmesine dair endişeler yarattığına dikkat çekildi.

Haberde, Kremlin'in savaşa dahil olması için Minsk yönetimine baskı uyguladığı da öne sürüldü.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun savaşa girmeyeceğini söylemesine rağmen Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geçen yıl düzenlenen saldırılarda, ülkesinin topraklarının Rusya tarafından kullanıldığı hatırlatıldı.

Ukraynalı yetkililer de Rus birliklerinin Belarus'a konuşlandırdığı bataryalarla füze ve drone saldırıları gerçekleştirdiğini iddia etmişti.
 


Karşılıklı ilişkiler geliştirilmişti

Öte yandan Lukaşenko, 26 Aralık'ta  St. Petersburg'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmüştü.

Görüşmenin detayları paylaşılmazken, Lukaşenko'nun "pek çok konuda anlaşma sağlandığını söyleyerek, bunun için Putin'e teşekkür ettiği" bildirilmişti.

Putin ise Batı'nın yaptırımlarına karşı ortak mücadeleye devam edeceklerini, ekonomi ve güvenlik alanlarında işbirliğini de sürdüreceklerini söylemişti.

Lukaşenko'nun ziyareti, bu görüşmeden bir hafta önde Rus liderin Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Minsk'e gitmesinin ardından gelmişti.



Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Pravda

DAHA FAZLA HABER OKU