Mahremi olmayan kadınlar için hac yapabilme imkan tanındı

Suudi Arabistan geçen yıl, kadınlardan oluşan bir kafilede bulunmak şartı ile hac için yanında mahrem bulundurma zorunluluğu kaldırmıştı

Fotoğraf: Amir Abdullah/Independent Arabia

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, elektronik platform üzerinden Suudi Arabistan sınırları içindeki yerli hacılara için erken kayıt yapılabileceğini duyurdu.

Platform, bir dizi düzenleyici koşul ve izinlerin ayrıntılarını içeriyor. Ancak kadınlar her koşulda, erkeklere eşit oldukları için bu yıl dikkate değer bir değişiklik yaşandı.

Suudi Arabistan, geçen yıl ilk kez bayanlar için hac ve umre ibadetinde yanında mahrem bulundurma şartını kaldırmış, ancak böyle durumda kadınlardan oluşan bir kafile içinde yer almasını şart koşmuştu.

Bu yıl bu şart ortadan kalktı. Artık kadınlar ve erkekler arasında herhangi bir fark olmaksızın yaş, sağlık durumu ve öncelik ile ilgili tüm yasal gerekliliklerin onaylanması için başvurmak mümkün.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hz. Muhammed "Allah'a ve ahiret gününe inanan bir kadının yanında mahremi olmaksızın 3 günlük veya daha fazla yol gitmesi caiz olmaz" buyurmuştur.

Alimler bu hadis üzerine kadınların yanında mahremi bulunmaksızın hac yapamayacağını söylemekte. Ancak alimler, hac ibadetini bu yasak kapsamından çıkardı.

Nüsük platformundan açıklamasının ardından Hac Bakan Yardımcısı Abdulfettah Masat devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Bakanlık Nüsük platformu aracılığıyla koşulları sağladı ve artık hac için mahrem gerekmiyor. Kadınların bir kafilenin içinde bulunmaksızın ibadetlerini yapabilir" dedi.   

 Ancak kadınlardan oluşan bir kafileyle yapmanın isteğe bağlı bir konu olduğunu belirtmedi.

Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
Hac ve Umre Bakanlığı, hac kategorilerinin 3984 riyalden (1060 dolar) başlayarak, ister peşin, ister 3 taksitle ödeme imkanı ile 4 pakete ayrıldığını belirtti.

Platform, hac için asgari yaşı 12 olarak belirlemiş ve önceliği daha önce hiçhac yapmamış olanlara vermişti. Boş yer olması durumunda daha önce hac yapanlara da imkan sunuluyor.

Hac'a gelmeden en az 10 gün önce Kovid-19 aşısı aldığını kanıtlayan geçerli bir aşı sertifikası almanın yanı sıra tüm başvuru sahiplerinin 4'lü menenjit aşısını tamamlamaları gerekiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU