HDP Sözcüsü Günay: AYM'nin bloke kararı, hazine yardımı ÖSO çetelerine, 5'li çeteye, ranta ve talana gitsin kararıdır

Ebru Günay "Hazine yardımı yapılmasına birkaç gün kala böyle bir kararın çıkması, mahkeme üyelerinin açık siyasi baskı altında olduğunu doğrulamaktadır" dedi

Ebru Günay / Fotoğraf: HDP Basın

Anayasa Mahkemesi, Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini "tedbiren" kabul etti.

HDP Sözcüsü Ebru Günay basına yaptığı açıklamada karara tepki gösterdi.

HDP'ye yönelik kapatma davasının başından bu yana bir algı operasyonu yapıldığını ifade eden Günay "Anayasa Mahkemesindeki kapatma davasıyla ilgili bütün ayrıntı ve detayları basından öğrenerek yol aldığımız hukuki süreç var. Son siyasi operasyonlar, dayatmalar ve baskılarla bugün Anayasa Mahkemesinin, Türkiye’nin 3. büyük partisinin hazine yardımı aldığı hesaplarına bloke konulması kararını verdiğini yine basından öğrendik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Basından öğrendik, henüz bize tebliğ edilmiş bir karar yok"

AYM'nin henüz resmi bir açıklaması ve kararı olmadığını kaydeden Günay şöyle devam etti:

Tamamıyla basına sızdırılmış, yandaş basın üzerinden yapılan bir karalama kampanyası ve algı operasyonu kararıyla karşı karşıyayız. AYM bugün evrensel hukuk ilkelerinden yoksun, bütünüyle siyasi ve utanç verici bir karara imza atmıştır. Demokratik siyasete bugün bir darbe daha vurulmuştur. Demokratik siyasete düşman bir iktidarın yarattığı iklim bu kararın sebebidir. Mahkemenin tarihine şimdiden kara bir leke olarak geçen bu karar, halkın iktidara olan öfkesini bilemiş, inancını ve kararlılığı daha fazla büyütmüştür. Kimsenin kuşkusu olmasın; bugünün sonunda kazanan bizler olacağız, bugünün sonunda kazanan Türkiye halkları olacaktır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının parti hesabımıza bloke konulmasına ilişkin daha önce yaptığı başvuruyu -altını çizerek söylüyorum- daha önce iki kez reddeden AYM bu sefer siyasi baskılara dayanamamış, mahkeme tarihine bir utanç tablosu eklemiş ve Türkiye’nin 3’üncü büyük partisinin hesaplarına bloke konulmasına karar vermiştir. Bunu yine basından öğrendik, henüz bize tebliğ edilmiş bir karar yok. 

"Eşi benzeri görülmemiş bir siyasi karar olarak tarihe geçmiştir"

Sözkonusu talebin hukuki olmadığını belirten Günay, "AYM’nin hiç işleme dahi almadan reddetmesi gerekirdi. Ki bunu daha önce iki kez yaptı. Ancak şimdi Hazine yardımı yapılmasına birkaç gün kala böyle bir kararın çıkması, mahkeme üyelerinin açık siyasi baskı altında olduğunu doğrulamaktadır. Mahkemenin adil karar vermesi yönünde engeller olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi.

Günay şöyle konuştu:

 Bütün Türkiye kamuoyu çok iyi biliyor ki, son birkaç aydır çok ciddi bir siyasi baskı oluşturularak partimize yönelik bir algı süreci yaratılıyor. AYM bu siyasi baskılara göre karar vermiştir. Bugün AYM, iktidarın seçim kampanyasının aleti olmuştur. Partimize açılan kapatma davası, 2021 yılında AKP iktidarının küçük ortağı MHP kongresinden bir gün önce kendilerine kongre hediyesi olarak açıklanmıştı. İktidarın demokrasi düşmanlığı olarak tarihteki yerini almıştır. Şimdi birkaç ay sonra sonuçlanması beklenen bir davaya ilişkin verilen bu karar, AYM’nin kendi anayasal varlığını yok sayan, daha önce eşi benzeri görülmemiş bir siyasi karar olarak tarihe geçmiştir.

Süregelen bir davanın ortasında alınan bu karar, AYM üyelerinin nasıl bir baskı altında olduğunu ve siyasi nefretin geldiği boyutu gözler önüne sermektedir. Bu karar, hazine yardımı seçimlere birkaç ay kala Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisine değil; ÖSO çetelerine, 5’li çeteye, yandaş patronlara ranta ve talana gitsin kararıdır. Mafya ile iltisaklı, rant ve talan ilişkilerine batmış, milliyetçi hamasetten başka bir şey bilmeyenlerin, siyasi nefreti köpürtüp ülkenin yarınına ilişkin hiçbir fikri olmayanların muradını yerine getirenler, halk nezdinde mahkum olmuşlardır.         

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU