Tayvan hava sahasına giren Çin jetlerinin sayısı bir yılda ikiye katlandı

"Pekin yönetimi yıpratma savaşı başlattı"

Çin'in savaş uçaklarının yanı sıra geçen yıl Tayvan'ın savunma bölgesine 71 insansız hava aracı da gönderdiği bildirildi (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, 2022'de Tayvan hava savunma sahasına giren Çin ordusuna ait uçakların sayısının 2021'e kıyasla iki katına çıktığını bildirildi.

AFP'nin Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan elde ettiği verilerle oluşturduğu veri tabanına göre Çin savaş uçakları, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Sahası" ilan ettiği bölgede geçen yıl 1727 uçuş gerçekleştirdi.

Bu rakamın 2021'de 960, 2020'deyse 380 olduğu ifade edildi.

Savaş jetlerinin 2021'de 538 uçuş gerçekleştirdiği, 2022'deyse bunun iki kattan daha fazla artarak 1241'e yükseldiğine dikkat çekildi.

Nükleer silah taşıma kapasiteli H6'lar da dahil bombardıman uçaklarınınsa söz konusu bölgede geçen yıl 101 uçuş gerçekleştirdiği aktarıldı. Verilere göre bu sayı 2021'de 60'tı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tayvan'ın eski genelkurmay başkanı Lee Hsi-min, Çin'in söz konusu hamleleri Tayvan'ın savunma sistemlerini gözetlemek ve Batı'nın Taipei yönetimine desteğine tepki göstermek amacıyla yaptığını savundu.

Lee, Çin'in "ABD'ye kırmızı çizgilerini geçmemesi için gözdağı verdiğini" öne sürdü.

Tayvan'daki Ulusal Chengchi Üniversitesi'nden Richard Hu ise Çin'in Tayvan'a karşı bir yıpratma savaşı başlattığı değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen ay Tayvan'a 10 milyar dolarlık askeri yardım gönderilmesini öngören kararı imzalamıştı.

Pekin yönetimiyse buna tepki olarak 25 Aralık'ta Tayvan'ın savunma sahası yakınında 71 uçak ve 7 gemiyle askeri tatbikat düzenlemişti.

Öte yandan Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 16-22 Ekim'deki 20. Ulusal Kongresi sırasında Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan meselesinin merkezi önem taşıdığını söylemişti.

ÇKP Genel Sekreteri Şi, Tayvan'la birleşme için barışçıl yöntemleri izlemeyi sürdüreceklerini ama güç kullanma seçeneğinden de vazgeçmeyeceklerini belirtmişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.



Independent Türkçe, AFP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU