ABD ordu laboratuvarında biyolojik silahlarla ilgili araştırmalar, ölümcül virüslerin dışarı sızma ihtimali üzerine sonlandırıldı

Fort Detrick araştırmacılarının şarbon, Ebola ve çiçek üzerine çalışmaları, prosedürler iyileştirilene kadar yasaklandı

ABD Ordusu'nun 1943'ten bu yana Fort Detrick askeri üssünde biyolojik silahlarla ilgili yürüttüğü araştırmalara ara verildi (Reuters) 

Kirli atıkların tesis dışına sızma endişesi nedeniyle ABD'nin ana biyolojik savaş laboratuvarına, en ölümcül virüs ve patojenler üzerine yapılan tüm çalışmaları durdurma talimatı verildi.

Maryland eyaletinde bulunan Fort Detrick, Soğuk Savaş'ın başından bu yana ABD Ordusu'nun biyolojik silah araştırmalarının merkez üssü işlevini görüyor.

Ancak hükümetin halk sağlığı kurumu olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Centres for Disease Control and Prevention/CDC) Ebola, çiçek ve şarbon dahil yüksek gizliliğe haiz "seçili unsurları" kullanma lisansını geçen ay üssün elinden aldı.

Bu olağan dışı hamle, CDC'nin Fort Detrick'te yürüttüğü bir teftişte atık suların arındırılmasında izlenen yeni prodesürlerde çeşitli sorunlar tespit etmesi üzerine geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atık suların arıtılmasında yıllardır bir buhar sterilizasyon tesisinden faydalanan Fort Detrick, geçen yıl bir fırtına sonucu makinelerin sele maruz kalması üzerine kimyasal bazlı yeni bir arıtma sistemine geçmişti.

Ancak CDC müfettişleri, hem mekanik arızaların sızıntılara neden olması hem de araştırmacıların kurallara riayet etmekte başarısızlığı sebebiyle yeni prosedürlerin yeterli olmadığını tespit etti.

Sonuç olarak CDC, Fort Detrick'i seçili unsurlar üzerindeki tüm araştırmalarını durdurmaya zorlayan bir ihtarname gönderdi.

ABD her ne kadar 1969'da biyolojik silah programını resmen terk etmiş olsa da, Fort Detrick "seçili unsurlar" listesindeki Ebola virüsü, veba salgınına sebep olan organizmalar ve yüksek derecede zehirli risin (keneotu tohumu) dahil ölümcül patojenler üzerinde savunma amaçlı araştırmalarını sürdürdü.

ABD ordusunun Fort Detrick'te konuşlu Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Araştırma Enstitüsü günümüzdeki ana görevinin "savaşan unsurları biyolojik tehditlerden korumak" olduğunu söylüyor. Diğer yandan enstitüdeki bilim insanları halk arasında görülen hastalıklar ve kamu sağlığına yönelik diğer tehditleri de araştırıyor.

Enstitü Afrika'daki birkaç ölümcül Ebola virüsü salgınından sonra son yıllarda potansiyel aşıların test edilmesine de dahil oldu.

Laboratuvar sözcüsü Caree Vander Linden CDC'nin askıya alma talimatına karşın kamu sağlığına yönelik herhangi bir tehdit veya üs dışına tehlikeli madde sızıntısı olmadığını açıkladı.

Öte yandan bilim insanları ABD Ordusu'nun böcekleri kullanarak virüs yayma planlarının "yeni bir biyolojik silah sınıfı" yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

 

 

New York Times'a konuşan sözcü Linden ayrıca Fort Detrick'teki araştırmaların muhtemelen birkaç ay daha devam edeceğini söyledi.

Bu, barındırdığı tehlikeli maddelerin kullanımına dair hatalar sebebiyle laboratuvarın ilk geçici kapatılışı değil.

2009'da envanterinde yer almayan patojenleri depoladığı anlaşılan Fort Detrick'te araştırmalar yine durdurulmuştu.

Çeşitli medya haber birimlerine ve Demokrat senatörlere şarbon sporları gönderilmesi sonucu 5 kişinin hayatını yitirdiği 2001 şarbon saldırılarından sonra tehlikeli biyolojik maddelerin yakından takibine dair yasal mevzuat sıkılaştırılmıştı.

2001 olayında FBI'nın baş şüphelisi, Fort Detrick'in biyolojik silah araştırmacısı Bruce Ivins'ti. FBI'ın saldırılardan dolayı Ivins'i suçlamayı planladığını açıklamasından kısa bir süre önce Ivins 2008'de intihar etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU