Guardian: Çin'de protestolara karşı "kamera alarm" sistemi geliştirildi

ABD'nin kara listesindeki Hikvision, Uygur Müslümanlarının takibini kolaylaştıran yazılımları nedeniyle de tepki toplamıştı

Hikvision, Guardian'ın kamera yazılımlarıyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi (Reuters)

Çin'de kısmen devlete ait askeri video gözetim ekipmanı üreticisi Hikvision, protestolara karşı kameralarında bir alarm sistemi geliştirdi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, alarm sisteminde "kamusal alanlarda düzeni bozacak şekilde toplanılması ve yasadışı gösteri düzenlenmesi" gibi olayların hızlıca tespit edilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Şirketin internet sitesine yer alan bilgilerde sistemin nasıl çalışacağına dair detaylı bilgi paylaşılmazken, kamera yazılımının "hırsızlık ve kadınlarla çocuklara yönelik kaçakçılık faaliyetlerine" dair de teyakkuzda olacağı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca, Çin devleti tarafından yasaklanan Falun Dafa adlı dini hareketin faaliyetlerinin de alarm listesinde yer aldığı bildirildi. Çin Komünist Partisi'ne karşı tutumuyla tanınan bu hareket, devlet tarafından bir tarikat olarak görülüyor.

ABD merkezli İnternet Protokolü Video Piyasası (Internet Protocol Video Market -IPVM) adlı araştırma şirketinden Charles Rollet, yazılım üzerinden uyarı gönderilen güvenlik güçlerinin, protestolara ve kalabalıklara olaylar büyümeden müdahale edebileceğini söyledi.

Guardian'a konuşan Rollet, yazılıma dair şu değerlendirmeleri yaptı:

Bu sistem, toplanma ve dini özgürlüklere dair büyük endişeler yaratıyor. Bu iki hak, Çin'in anayasasında koruma altında. Fakat pratikte hükümet bu hakların kullanılmasına yönelik ciddi baskılar uyguluyor. Dolayısıyla bu teknolojinin zulüm gören grupların takip edilmesini daha kolay hale getirmesinden endişeleniyorum.

Öte yandan Guardian, IPVM'in Hikvision'la iletişime geçmesinin ardından "din" ve "Falun Dafa" maddelerinin alarm listesinden kaldırıldığı bilgisini paylaştı.

Hikvision'ın, Çin devletinin Uygur Müslümanlarını ve diğer dini azınlıkları takibini kolaylaştıran yüz tanıma sistemleri geliştirdiği de öne sürülmüştü. 2018'de Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki 967 cami ve "yeniden eğitim kampının" girişine, bu sistemlerin yer aldığı kameralar yerleştirildiği iddia edilmişti. 

Ancak firma, yüz tanıma sisteminin hiçbir etnik ya da dini azınlığı hedef almadığını savunmuş, özelliğin daha sonra getirilen bir güncellemeyle kaldırıldığını açıklamıştı.

Guardian, söz konusu yazılımın geçen ay başlayan ve yaklaşık bir hafta süren kitlesel "sıfır Kovid" protestolarının ardından geldiğine de dikkat çekti.
 


ABD yasaklamıştı

Hikvision, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle kasımda ABD tarafından kara listeye de alınmıştı.

Federal İletişim Kurulu, Hikvision ve Huawei'nin ürettiği telekomünikasyon cihazlarının ve güvenlik kamerası sistemlerinin ithalatını ve bunların ABD'de satılmasını yasaklamıştı.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU