DEVA Partisi'nden Kadın Eylem Planı: Kadın bakanlığı, ücretsiz HPV aşısı, mükemmel görünme baskısıyla mücadele

Demokrasi ve Atılım Partisi'nin açıkladığı 19'uncu eylem planı, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönüşün yanı sıra kadın dostu kentleri, HPV aşısını ücretsiz yapmayı, otobüslerin gece saatlerinde durak dışı yolcu indirmesini de vadediyor

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, 145 maddeden oluşan Kadın Eylem Planı'nı açıkladı/ Fotoğraf: DEVA Basın Birimi

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan ve Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, partinin Ankara'daki genel merkezinde bugüne kadar açıkladıkları 19'uncu eylem planı olan "Kadın Eylem Planı"nı 28 Aralık'ta kamuoyu ile paylaştı. 

Toplantıda ilk sözü alan Babacan, Türkiye'de artık kadınlar üzerinden değil kadınlar için siyaset yapılması gerektiğini vurguladı. 

"Hukuksuzluktan, şiddetten kurtulmanın yolu kadınların emeğidir" diyen Babacan, "Ekonomik krizden kurtuluşun yolu kadınların aklıdır. Özgür ve zengin Türkiye'nin yolu kadın-erkek, genç-yaşlı topyekün birlikte çalışmaktan geçer" ifadelerini kullandı. 

Babacan, "Ne zaman kadına şiddet söz konusu olsa 'Kimlerdenmiş? Üzerinde ne varmış? Saat kaçmış? Neredeymiş?' Sorular bu. Ya sana ne kardeşim? Şiddet var burada, demek ki sen gereğini yapacaksın. Sapasağlam bir siyasi iradeyle kadınların yanında olacağız. Devlet şiddet uygulayana cesaret vermeyi bırakacak. Devlet şiddete uğrayan kadının yanında olacak" diye konuştu. 

Kadından sorumlu bakanlık kurulacak, İstanbul Sözleşmesi geri gelecek

145 ana madde ve alt başlıklarıyla birlikte 600 ayrı maddeye ulaşan Kadın Eylem Planı'nın bir bölümü, Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen tarafından açıklandı. 

Bu maddelerin altında toplandığı sekiz ana başlık ise şöyle: 

- Kadınların Türkiye'si

- Eğitimde fırsat eşitliği

- Kadınları güçlendiren ve kadınlarla güçlenen ekonomi

- Bakım emeği

- Kadın sağlığı

- Kadına yönelik şiddet

- Kadın dostu eşitlikçi kentler

- Erişilebilir kültür sanat

Türkiye'nin Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunda 146 ülke arasında 124'üncü sırada olduğunu hatırlatan Elif Esen'in sunumunun ilk başlığında öne çıkan konular arasında kadından sorumlu bakanlık kurulacağı, kanunlarda ayrımcı dile son verileceği ve İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden tarafı olunacağı vardı. 
 

Elif Esen.JPG
DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen/ Fotoğraf: DEVA Basın Birimi



Mevcut durumda kadın güçlenmesi için ayrılan bütçe yüzde 1 bile değil

Yönetim süreçlerinde en az yüzde 35 cinsiyet kotası olacağını belirten Esen, cinsiyete duyarlı bütçelemenin de olacağını söyledi.

Esen'in açıklamasına göre bakanlık bütçesinde kadın güçlenmesine ayrılan kaynağın oranı yüzde 0,74, yoksullukla mücadele için ayrılan oran ise yüzde 66,13. 

Strateji ve bütçe bakanlığı altında "kadına duyarlı bütçe kesin hesabı"nın oluşturulması eylem planının önemli maddelerinden. 

İlham veren kadınlar müfredatta olacak

"Hiçbir kız çocuğu ve kadını geride bırakmayacağız" diyen DEVA Partisi, okul öncesi eğitimin devlet desteği ve fonlarla yaygınlaştırılacağını vadediyor. 

Başarılı kadın figürlerin ilham veren hikayelerinin müfredata konulacağını belirten parti, akademik hedef, planlama, proje ve finansman ajansları kurulacağını söylüyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Cam tavanlar kırılacak"

IPA'nın 2000 kadınla yaptığı araştırmayı paylaşan Esen'in açıklamasına göre katılımcılardan yüzde 55'i kıt kanaat geçindiğini söylüyor. 

Kadının iş fırsatlarına erişimini aktif iş gücü politikaları ile destekleyeceğini söyleyen DEVA Partisi'nin önemli bir vaadi de var: Eğitimden istihdama geçişte işsizlik endişesi yaşatmayacağız. 

Beceri eğitimleri, yasal, dijital ve finansal okuryazarlıkla desteklenecek kadınların çalışma ve ücretlendirme şartları da iyileştirilecek. 

"Kadınların evi ve işi arasında seçim yapmaya mahkum etmeyeceğiz" denilen Kadın Eylem Planı'nda, "Cam tavanları kıracağız" sloganı da yer alıyor. 

Cam tavanlar, kadının iş yerinde maruz kaldığı psikolojik şiddet olarak tanımlanıyor. Bu sorunun da "hak edenin terfi etmesinin önünü açacak bir performans sistemi" ile çözüleceği söyleniyor. 

Kadın girişimcilere vergi indirimi ve muafiyeti

Plana göre çoğunluğu kadın olan kayıt dışı, yarı zamanlı ve mevsimlik işçiler de sosyal güvenlik kapsamına alınacak. Belediyelerde daha fazla kadın çalışan olacak. 

Vergi indirimi, istisnası ya da muafiyeti, kira desteği, uygun koşullu kredi ve benzeri teşvikler ile farklı eğitimler ile kadın girişimciler desteklenecek. 

Doğa-kadın dayanışmasını destekleyeceğini vadeden DEVA Partisi, "köye geri dönüş" politikasında kadınlar için ayrı bir başlık açmış durumda. İlgili maddelerin bazıları şöyle: 
 

Kalkınmada kadın öncülüğünde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin canlandırılması için merkezi hükümet politikalarını destekleyen yerel yönetim uygulamaları geliştirecek, köye geriye göçü teşvik edeceğiz. 

Tarımı kadın için cazip ve saygın bir iş dalı haline getirecek, tarım girişimcisi olmasını destekleyeceğiz. Kadının evinde veya bahçesinde ürettiklerini satabileceği pazar alanlarını genişleteceğiz. 

 

çiftçi kadın AA
Fotoğraf: AA


Tarım işçisi kadınları ve çocuklarını insan onuruna yaraşır yaşam şartlarına kavuşturacağız. Temel ihtiyaç olan çocuk bezi, çocuk maması ve kadın pedi gibi temel ürünlerdeki vergi yükünü kaldıracağız. 


Kadınlar, çocukların ödeviyle erkeklere oranla 5,5 kat daha fazla ilgileniyor

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen'in IPA'ya dayandırdığı verilere göre Türkiye'de çocuklara bakma oranı kadınlarda yüzde 71.

Hanede bakıma muhtaç biri olduğunda bu kişiye bakanların yüzde 66'sı kadın. Kadınların çocukların ödevleriyle ilgilenme oranı, erkeklere göre 5,5 kat daha fazla. 

İktidara gelmeleri durumunda bir bakım ekonomisi yaratacaklarını vadeden DEVA Partisi, ailelerin, çocuk, engelli ve yaşlısını emanet edebileceği, günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı alanlar oluşturulacağını söylüyor. 

"Mükemmel vücut" baskısıyla mücadele edilecek

DEVA'nın Kadın Eylem Planı'nda "Kadın Sağlığı" için başlıkta önemli maddeler bulunuyor. 

Kadının beden ve ruh sağlığını bir bütün olarak ele alacaklarını söyleyen partililer, "Kadını doğum öncesinden başlayıp yaşamının sonuna kadar ‘bütüncül yaşam perspektifi' ile ele alarak koruyucu sağlık izlemlerinin düzenli şekilde yapılmasını sağlayacağız" diyor. Bunlardan bazıları:

- Önleyici ve tedavi edici sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağız.

- Kanser erken teşhis tarama ve eğitim merkezlerinin sayılarını ve etkinliklerini artıracağız.

- HPV aşısı ücretsiz olacak.

- Sağlık hizmetlerinde karşılaşılan dil bariyerini tercüman desteği ile aşacağız.

- Meme kanseri ve alt türlerinde kullanılan yenilikçi birçok tedavide kullanılmak üzere ithal edilen ilaçların SGK kapsamında ödenmesini sağlayacağız.

- Rahim ağzı, meme, akciğer, yumurtalık gibi kanserlerle mücadele için tedaviye erişimde basamaklar arası bilgi ve takip entegrasyonunu sağlayacağız.

- Mükemmel görünme baskısıyla mücadele edilecek.

- Sağlıklı beden algısı ve beslenme eğitimlerini erken yaşta başlatacağız.

- Medyanın ve popüler kültürün pompaladığı mükemmel görünme algısı ve kadın bedenini takıntı haline getiren anlayışla mücadele edeceğiz. 
 

kadın
Fotoğraf: Unsplash.com/@nate_nessman

 

MOBESE'nin göremediği "kör nokta" olmayacak

Mevzu kadına yönelik şiddete geldiğinde DEVA Partisi de diğer partiler gibi konuya "seferberlik" olarak bakıyor. 

Kanuni düzenlemelerin yanı sıra kadına yönelik şiddetin daha yaygın yaşandığı bölgelerde panik butonu, mobil güvenlik uygulamalarının etkin kullanımının yaygınlaştırılması gibi uygulamalar da plana dahil. Yine aynı bölgelerde MOBESE kameralarının göremediği kör noktalar tespit edilip, azaltılacak. 

"Kadın Hukuk Danışma Birimleri" kuracağız diyen DEVA, şiddet davalarının da kısa sürede sonuçlandırılmasının sağlanacağını vadediyor. 

Caydırıcı tedbirlerin artırılacağını söyleyen Kadın Eylem Planı, "Cezalar ve müeyyideleri ayrım gözetmeksizin derhal infaz edecek, bazı suçlarda paraya çevirme ve karar ertelemeleri kaldıracağız" ifadesine yer veriyor. 

Nafaka ödemeyene yaptırım

Bunun yanı sıra şiddet mağdurlarının bürokrasiye takılmaması için "Tek Kapı Sistemi" hayata geçirilecek. Kadın sığınma evi sayısı ve kapasitesi artırılacak. Şiddet mağdurlarına destek sürecinde kültür-sanatın iyileştirici rolü kullanılacak. 

KADES yardım hattındaki hizmetlerin iyileştirileceğini belirten planda "KADES'in kapsamı dışında kalan taciz ve takip durumları da uygulamaya dahil edilecek. İnternetin olmadığı durumlarda da uygulama kullanılabilecek" denildi. 
 

KADES AA
Şiddet gören kadınların acil durumlarda polise ulaşmasını sağlayan KADES uygulamasını indirenlerin sayısı 4 milyona ulaştı/ Fotoğraf: AA​​​​​​​


Kadınlara boşanma süreci ve sonrasında kadın ve çocuğun geçimini teminat altına alan düzenlemeler olacağını vadeden DEVA Partisi, "Nafaka ödemekten kaçınan kişi için etkin yaptırımlar uygulayacağız" diyor. 

Otobüsler, gece saatlerinde durak dışı yolcu indirecek

"Kadın Dostu Eşitlikçi Kentler" tesis edileceğini söyleyen DEVA Partisi'nin bu amaç için planladıkları arasında muhtarlarla işbirliği, cinsiyete duyarlı kentsel mimari, mahalle kültürünü artırıcı, kent yalnızlığını giderecek paylaşım platformları kurulması, park, sağlık ocağı, kültürel ve ticari ihtiyaçlara yürüme mesafesinde ulaşımın tesis edilmesi, çocuklu anneler için bank, temizlik ve hijyenik tuvaletlerin sağlanması gibi projeler var. 

Ev kadınlarının yetenek ve becerilerini de destekleyeceklerini söyleyen Demokrasi ve Atılım Partisi, otobüslerin gece saatlerinde durak dışı yolcu indireceğini eylem planına ekledi. 

Bunun yanı sıra kırsaldaki kadın ve kız çocuklarının faydalanacağı bölgesel kültür ve sanat evleri açılacak kadın "kültürel mirasın taşıyıcısı" olarak tanımlanacak. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU