Adayın mezhepsel ve etnik kimliği seçmen nezdinde ne kadar belirleyici? Uzmanlar yanıtladı

Gerek anketler gerekse konuyu sorduğumuz isimlere göre dini ve etnik kimlik günümüz seçimlerinde iddia edildiği kadar belirleyici değil. Özellikle ekonomik kaygılar adayın kimliğinden daha öne çıkmış vaziyette. Z kuşağı ise kimlikleri çok önemsemiyor

Türkiye siyasetinde zaman zaman liderlerin kimlikleri de polemik konusu olabiliyor / Kolaj: Independent Türkçe

Farklı Alevi kurumlarının organizasyonuyla 25 Aralık 2022 Pazar günü İstanbul'da Yenikapı Gösteri Merkezi'nde "Büyük Alevi Kurultayı" adlı bir etkinlik düzenledi.

Binlerce kişinin katıldığı kurultaya pek çok siyasi partinin temsilcisi katıldı.

Kurultaya bizzat katılmayıp gönderdiği mesajla tebrik eden siyasilerden biri de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmasına karşın özellikle onun etrafında dönen tartışmalar gündemdeydi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat konuşmasının bir bölümünde "Alevi cumhurbaşkanı olmaz diyorlar. Biz de diyoruz ki bal gibi olur" dedi.

Fırat’ın bu açıklaması birçok medya kuruluşu tarafından kullanıldı.

Muhalefetin olası cumhurbaşkanı adayları yer alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun inançsal kimliğinin Alevi olması zaman zaman polemik konusu oluyor.

Bazı kişiler, Kılıçdaroğlu'nun Alevi ve Tuncelili bir Kürt olmasından dolayı kimi muhafazakâr ve milliyetçi çevrelerden oy alamayacağı iddiasında bulunuyor.

Konsensus: Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasından dolayı oy vermem diyenler yüzde 1

Bu sorunun sorulduğu kimi kamuoyu araştırmaları iddiayı doğrulamıyor.

Konsensus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı, 17 Eylül 2022'de yaptıkları bir anket çalışmasında, "Kılıçdaroğlu'nun kimliği, -Alevi olması- oy vermenizi etkiliyor mu" diye sorduklarını, buna  "etkiliyor" diye cevap verenlerin oranının yüzde 1 olduğunu söyledi.

 

kılıçdaroğlu.jpg
Kemal Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: AA

 

Aksoy anketine göre 'Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasını sorun' edenlerin oranı yüzde 23,6

HalkTV yazarı İsmail Saymaz, 12 Eylül 2022 tarihli yazısında Aksoy Araştırma Şirketi'nin sahibi Ertan Aksoy'un CHP parti meclisine (PM) sunduğu seçim anketine göre "Alevi cumhurbaşkanı adayına oy verir miydiniz" sorusuna katılımcıların yüzde 33,8'inin 'kesinlikle verirdim', yüzde 22,3'ünün de 'veririm' cevabını verdiğini iddia etmişti.

Yani her iki oran da toplandığında katılımcıların yüzde 56,1'i Alevi adaya oy vereceğini belirtiyor.

Buna karşılık oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise şöyle: "Kesinlikle vermem" diyenler yüzde 17,8, "vermem" diyenler ise yüzde 5,8. Bunların toplamı ise yüzde 23,6 ediyor.

Bu konuda kararsız olanların oranı ise yüzde 20,3'te kaldı. Araştırmaya göre AK Parti'lilerin yüzde 40,9'u, İYİ Partililerin yüzde 25'i ve MHP'lilerin yüzde 24,6'sı Alevi bir adaya oy vermeyeceğini söyledi.

Aksoy ve Konsensus şirketlerinin ulaştığı veriler arasında ciddi farklar olsa bile Kılıçdaroğlu'nun olası bir seçimi kazanıp kazanamamasında tek başına inançsal kimliğinin çok da etken olmayacağı görülüyor.

 

seçmen.jpg
Yapılan anketlere göre seçmen tercihlerinde adayların dini ve etnik kimliği çok belirleyici değil / Fotoğraf: AA

 

Seçmen adayın dini ve etnik kimliğini önemsiyor mu?

Sadece Kılıçdaroğlu'nun şahsına indirgemeden günümüz Türkiye'sinde bir kişinin etnik veya dini kimliği seçmenlerin oy tercihlerinde ne kadar belirleyici oluyor?

Bu konuda etkili olduğunu düşünenler durumu abartıyorlar mı yoksa gerçekten bahsettikleri kadar seçimi belirleyecek faktörlerin başında mı gelecek?

Bu soruyu farklı isimlere sorduk.

 

gürcanşevketavcıoğlu.jpg
Prof. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu / Fotoğraf: merhabahaber

 

"Din, oy verme davranışı üzerine etkili"

Konya'daki Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu, muhafazakâr ve milliyetçi seçmenin yoğun olduğu bir kentte ikamet ediyor.

Avcıoğlu'na göre Türkiye ve Türkiye gibi sonradan modernleşme sürecine giren toplumlarda geleneklerin ve din gibi unsurların oy verme davranışı üzerinde etkisi var.

Avcıoğlu, "İnsanlar kendilerine benzeyen, kendi düşünce, davranış ve beklentilerine göre adaylara oy verme eğilimdeler" dedi.

Günümüzde oy verme tercihlerinde ekonomi ve gelecek kaygısının da önemli etken olduğunu kaydeden Avcıoğlu, "Belki daha rahat durumlarda insanların hem bugününü hem geleceğini güvende hissettiği durumlarda dini hassasiyetlerine göre oy verme eğilimi daha fazla olabilir ama bu tür çalkantılı ve geçiş süreci denebilecek dönemlerde insanların farklı saiklerle, farklı eğilimlerle oy verebileceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

 

bilalsambur.png
Bilal Sambur / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Yüzde 4-5'lik bir seçmen üzerinde etkili

Toplumbilimci ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Sambur ise Türkiye'de rasyonel ölçütlere göre bir siyaset yapılmadığını söyledi

Sambur'a göre Türk siyasetinin geleneksel kimlik, mezhep, din ve kültür savaşları üzerine politika yapma şeklinde bir alışkanlığı var. Bu da toplumsal bazı kesimlerde bir seçmen davranışını belirlemede rol ve tutumun belirlenmesinde etkili olabiliyor.

"Ancak bunun Türkiye'de seçmen üzerindeki karşılığı sanıldığı gibi büyük değil" diyen Prof. Sambur, "Yani marjinal düzeyde bir etki yaratıyor. Bunun etki oranı yüzde 4 ya da 5 oranındaki bir kesim üzerinde çok etkisi bulunuyor" ifadelerini kullandı.

"Oya dönüşmese bile kampanyayı gölgeliyor"

"Bu tür söylemlerim oya dönüşmesinden çok kampanya süresince kampanyayı gölgeleyerek ana mesele haline gelme gibi bir durum yaratabiliyor" diyen Sambur, şunları kaydetti: 

Bugün Türkiye'de hiç kimse Kılıçdaroğlu'nun Alevi olup olmadığıyla veya Demirtaş'ın Kürt olmasıyla ilgilenmiyor. Seçmenin ilgilendiği tek bir konu var şu anda. Mevcut ekonomik siyasal krizden nasıl çıkılacağı. Adaylar eğer sahici bir ekonomik siyasal politikayla toplum önüne çıkmadıklarında bu boşluk ortaya çıkıyor ve bu boşlukta bu sefer adayların etnik ya da ideolojik ya da mezhepsel kimliği üzerinde birtakım tartışmaların yapılmasına ve bunların ana gündem yapılmasına yol açabiliyor.

 

özgünemrekoç.jpg
Özgün Emre Koç / Fotoğraf:  Twitter

 

"Siyasette dini ve etnik kimliklerin etkisi var ama etkisi artık marjinal düzeyde"

Siyaset bilimci akademisyen Özgün Emre Koç da Türkiye siyasetinde dini ve etnik kimliklerin etkisi olduğunun inkar edilemeyeceğini söyledi.

"Bunun etkisinin artık marjinal kaldığı kanaatindeyim" görüşünü dile getiren Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Belediye seçimlerinden önce İmamoğlu hakkında AKP'liler tarafından Pontus yakıştırması yapıldığını gördük. Bu ters tepti, hatta Trabzonluları kızdırdı. Benzer şekilde bugün Kılıçdaroğlu'nun mezhep ve etnisite nedeniyle dezavantajlı olacağını iddia etmek gerçekçi değil. Kılıçdaroğlu'nun adaylığı tartışmasının bu zeminden savunulması da aynı şekilde gerçekçi değil diye düşünüyorum. Adaylığını istemeyenlerin Alevi olduğu için istemediğini söylemek doğru değil. Aynı şekilde destekleyenlerin gerekçesi de bu değil. Abartılmış bir duyarlılık. Hedef seçmende bu meselenin karşılığı sanıldığı kadar büyük değil, önemsiz."

 

 

israfilbalcı.jpg
İsrafil Balcı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Belirleyici olduğu iddiası abartılı"

Samsun da Konya gibi muhafazakâr ve milliyetçi seçmenin yoğunlukta yaşadığı kentlerden biri.

Karadeniz Bölgesindeki bu kentte yer alan 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsrafil Balcı'ya benzer soruyu yönelttik.

Balcı, Türkiye'de seçmen tercihlerinin belirlenmesinde adayların dini ve etnik kimliğinin belirleyici olduğu iddiasını abartılı olduğunu ifade etti.

Türkiye'de belli kesimde etnik ve mezhepsel yönleri öne çıkarma çabası olmasına rağmen bunun pek bir karşılığının olmadığını savunan Balcı, "Yani bunları önemseyen insanlar olsa dahi günümüzde siyasetin belirlenmesinde tek başına bir karşılığı olmaz" dedi.

 

kemalözkiraz.jpg
Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Yerelde kimi yerlerde karşılığı olsa bile genelde hiç karşılığı yok"

Avrasya Araştırma Şirketi Sahibi Kemal Özkiraz ise adayların dini ve etnik kimliğinin yerelde bazı yerlerde bir karşılığının olabileceğini aktardı.

Türkiye'de kutuplaşmanın artık o kadar büyük bir karşılığının olmadığının Adana ve Mersin'de görüldüğünü hatırlatan Özkiraz, "Örneğin Kars gibi mikro milliyetçiliğin olduğu bir yerde kişinin etnik ve dinsel kimliğinin karşılığı olabilir ama genelde hiçbir karşılığı yok. Çünkü muhalefetin adayına Alevi diye oy vermeyecek herhangi bir kişi muhalefetin Sünni adayına da oy vermiyor" tespitinde bulundu.

2019'daki yerel seçimlerinden örnek veren Özkiraz, "Hem Adana hem de Mersin'deki seçimlerde mezhep ve etnik konular etkili olabilirdi ama en ufak etkisi olmadı. Çünkü her iki yerde de hem mezhepçilik hem etnisite işin içine giriyordu. Muhalefetin buralardaki adaylarına hem Alevi hem Arap diyorlardı ama bu tür söylemlerin hiçbir etkisi olmadı. Her iki ilde de muhalefetin adayları kazandı" şeklinde konuştu.

"Kimse bu Alevi, bu Sünni diye bakacak durumda değil"

Seçimlerde artık asıl etkili olan tercih nedenin ekonomi ve biraz da yaşam tarzı olduğunu söyleyen Özkiraz, "Burada kimse bu Alevi, bu Sünni diye bakacak durumda değil" görüşünü dile getirdi. 

 

 

fahrettinyokuş.jpg
Fahrettin Yokuş / Fotoğraf: AA

 

"Zaman zaman farklı algılar yapan gruplar oluşuyor ama anlamı olmamalı"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş ise sorumuz üzerine "Seçme ve seçilme hakkına sahip herkesin bu ülkede her göreve aday olması normal olmalı" dedi ve şunları söyledi:

Ancak ülkede bu konuda zaman zaman farklı algılar yaratan sistematik olarak bunları uygulayan gruplar oluşuyor. Bölge bölge değişebiliyor. Şahsi düşüncem bunların hiçbir anlamı olmamalı. Herkes haklarını kullanmalı. Siyaset dilini değiştirirse zaten sorunu halledeceğiz. Ülkeyi yönetenlerin ötekileştirme algısını değiştirmesi halinde Türkiye'de yaşayanlar olarak bunu aşabileceğimizden kuşkum yok.

 

müfid yüksel.jpg
Müfid Yüksel / Fotoğraf: Twitter

 

"Geçmişte olduğu kadar etkili değil"

Muhafazakâr kesimleri yakından takip eden isimlerden sosyolog, araştırmacı ve yazar Müfid Yüksel de Balcı gibi bu konunun günümüzde abartıldığı görüşünde.

"Geçmişte belli bölgelerde ve özellikle köylerde adayın Alevilik - Sünnilik konusu etkiliydi" diyen Yüksel, "Günümüzde belli yaşın üstünde, yine Anadolu'nun bazı yerlerinde ve kutuplaşmadan etkilenen insanların bir kısmı için önemli olabilir ama eskisi kadar belirleyici değil" dedi. 

"Gençler adayın kimliği hiç önemsemiyor" diyen Müfid Yüksel, şunları söyledi: 

Özellikle sandığa gitmeleri durumunda seçim sonuçlarını belirleyeceğine inanılan Z kuşağı denilen genç kesimler için adayın dini kimliğinin hiç önemli olmadığı görülüyor. Gençler adayın kimliğini önemsemiyor ama buna karşın genç, dinamik, karizmatik lider istiyor.  Mevcut adaylar açısından asıl tercih edilip edilmeme nedenleri bunlar olabilir.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU