Irak sokaklarında uyuşturucu akıyor, gözler sınırı izliyor

İlgili makamlar, son altı ayda 6 ton uyuşturucu ele geçirdi. 8 binden fazla satıcı ve kullanıcı gözaltına alındı

Irak'ta tonlarca uyuşturucu imha edildi / Fotoğraf: Irak Sağlık Bakanlığı

Irak güvenlik servislerinin, satıcılara yönelik çok sayıda tutuklama yoluyla ülke içindeki uyuşturucu ticaretini sınırlama girişimlerine rağmen, hala büyük bir meydan okumayı ve toplumun geniş bir kesimi arasında benzeri görülmemiş bir yayılmayı temsil ediyor.

Ulusal Güvenlik Teşkilatı ve Irak polisi, bu yıl içinde ülkenin çeşitli valiliklerinde çok sayıda uyuşturucu satıcısını tutukladı ve öldürdü. Tonlarca uyuşturucu ele geçirdi. Bununla birlikte, fenomenin hala yükselişte olduğu görülüyor.

Irak Sağlık Bakanlığı, son yıllarda ele geçirilen en büyük miktar olan yaklaşık altı ton uyuşturucunun yakıldığını duyurdu.

Irak Sağlık Bakanı Salih el-Hasnavi yaptığı açıklamada, "Yok edilen miktarın, 54 milyon narkotik tablet, 31 bin narkotik ampul ve 9 bin anestezik şişeden oluşan 5,9 ton çeşitli uyuşturucu olduğu tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.


Kontrol çemberlerini genişletip cezaları sıkılaştırmak

Narkotikle Mücadele Medyası Direktörü Albay Bilal Subhi, Irak Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Son altı ayda ticaretini yapma ve kullanma suçlamasıyla tutuklananların, 200'ü kadın olmak üzere 8 bin 200 kişiye ulaştı. Bu istatistik, kadın ve gençlere yönelik istismar konusunda tehlikeli bir göstergedir" dedi.

Uyuşturucu kullanıcılarının en büyük yüzdesinin erkekler arasında olduğunu vurgulayan Subhi, cezaları sertleştirme niyetinde olunduğunu açıkladı.

Subhi, "Irak'ta en yaygın uyuşturucu türleri arasında merkez ve güneyde yaygın olan kristaller ve haşhaş ile batı ve kuzey Irak'ta yaygın olan ve gençler tarafından en yaygın ve arzu edilen Captagon hapları yer alıyor" şeklinde konuştu.

Irak Temsilciler Meclisi'nin 2017 yılında Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerle Mücadele Kanunu'nu çıkarmış olması dikkat çekici.

Bu doğrultuda toplumda birçok krize neden olan bu soruna çözüm bulmak için Irak Sağlık Bakanlığı'na bağlı Narkotik ve Psikotrop Maddeler İşleri Yüksek Komisyonu'nu kurdu.

Bağımlılık oranlarının yüksek olması, Iraklı gençlerin büyük bir bölümünün bağımlılık için tedavi merkezleri açmasına yol açtı.

Bu, mevcut dönemde hükümetin ve toplumun bağımlılığı azaltma konusundaki açık yetersizliğinin
ortasında hızla yaygınlaşıyor.


Korkunç artış

Belki de Irak hükümetinin bu merkezleri kurma konusundaki ciddi düşüncesi, Irak Yargı Konseyi tarafından 2021'in ortalarında yüzde 50'ye ulaşacağını açıklayan bağımlıların yüksek oranda ve her yıl artmasından sonra geldi.

Yüksek Yargı Konseyi adına Yargıç Nebil et-Tai tarafından yayımlanan bir açıklamada, bağımlılığın yayılmasının, "kötü ekonomik koşullar ve birçok insanın kendilerini bu gerçeklikten kurtaracağını düşünerek narkotik maddeler kullanmasına yol açan yüksek işsizlik oranından kaynaklandığını" söyledi. 


"Ceza ilkesi, bu tehlikeli belayı ortadan kaldırmak için yeterli değil"

Tai, "Irak'taki uyuşturucu dosyasını takip etmekle ilgilenen kuruluşların rolü ve yayılmasını ortadan kaldırmaya yönelik resmi çabalar, beklene seviyesinin altında. Çoğu kuruluş ve devlet kurumu ceza ilkesine güveniyor ve bu, bu tehlikeli belayı ortadan kaldırmak için yeterli değil" dedi.

Ayrıca Yargıç Nebil et-Tai, "Gençlerde bağımlılık oranı yüzde 50'ye ulaşabilir. Ancak bu konu resmi olarak keşfedilmemiştir. Uyuşturucuyla uğraşan ve belirli bir alanda değil, farklı alanlarda tanıtımını yapan insanlar var. Yüzde 70'i yoksul mahallelerde ve işsizliğin ve diğer sosyal sorunların yaygın olduğu bölgelerde bulunuyor" şeklinde konuştu.


"Uyuşturucu kaçakçılığı, sınırlardan mafya çökertildikten sonra önemli bir sorun haline geldi"

Sınır Geçiş İdaresi sözcüsü Alaeddin el-Kaysi, narkotik maddelerin resmi sınır kapılarından uzak yollardan geçtiğini doğruladı.

Sınır kapılarının uyuşturucu madde kaçakçılığının çoğunu engelleyebildiğine dikkat çekti. 

Cumhuriyet Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Mutaz Abdulhamid, tutuklananların küçük çapta uyuşturucu tacirleri olduğunu ifade ederek, Irak güvenlik güçlerinin yeteneklerini geliştirme ve onlara kaçakçılık mafyalarını kontrol etmelerini sağlayacak modern teçhizat sağlama gereğini vurguladı.

İçişleri Bakanlığı'nın neredeyse her gün ele geçirilen sayıları açıklamasına rağmen ülkede yaygın uyuşturucu bağımlılığının bunun kanıtı olduğunu söyledi. 

Abdulhamid, "Uyuşturucu kaçakçılığı, ilgili makamların Suriye ve İran sınırlarından kaçakçılık mafyalarını çökerttikten sonra, Irak ve komşu ülkelerde önemli bir sorun haline geldi" dedi.

Sınırların kontrol altına alınması ve uyuşturucu kaçakçılığının durdurulması için komşu ülkelerle güvenlik, hukuki ve cezai anlaşmalar yapılması gerekliliği çağrısında bulundu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU